ΣΙΝΕΜΑ

Καρδιές από το Σαράγεβο φέρνει το ελληνικό σινεμά, δείχνοντας πάλι την αξία του

Ακόμη τρεις διακρίσεις έφεραν στη χώρα μας δημιουργοί που συμμετείχαν με ταινίες τους στο σημαντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, σε συνέχεια της άξιας πορείας του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό κι ενώ εδώ μαίνεται η αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας για τον χώρο, η αδιαλλαξία και το σκάνδαλο που έχει προκύψει με την ξαφνική αλλαγή από το ΥΠΠΟ των μελών της επιτροπής που θα αποφάσιζε ποια παραγωγή θα επιλεγόταν για τα Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Ο Γιώργος Ζώης, η Δάφνη Χαιρετάκη και η Ασημίνα Προέδρου γύρισαν με χαμόγελα και καρδούλες (το σήμα-κατατεθέν του φεστιβάλ) στα χέρια τους, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά, την δύναμη του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου που η πολιτεία απαξιώνει διαρκώς. Καταιγιστικός και συγκινητικός στον λόγο του κατά την απονομή του βραβείου του, ο Γιώργος Ζώης αναφέρθηκε στις φωτιές, στα Τέμπη και στο σκάνδαλο με τα Όσκαρ. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι σε όλα τα μέτωπα απέναντι στην αδιαφορία και την αλαζονεία της κυβέρνησης», τόνισε. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το Live your myth in Greece…».

Γιώργος Ζώης

Ο Γιώργος Ζώης κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Επίσημου Διαγωνιστικού προγράμματος για τη νέα του ταινία «Arcadia». Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αγγελική Παπούλια είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters του φεστιβάλ Βερολίνου και αυτόν τον καιρό ταξιδεύει στα φεστιβάλ του κόσμου μαζεύοντας διακρίσεις, -όπως το Βραβείο Ερμηνείας στον Βαγγέλη Μουρίκη στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ- ενώ έχει ήδη επιλεγεί ως υποψήφια ταινία για τα επερχόμενα European Film Awards 2024, στον πρώτο γύρο της Επιλογής Ταινιών Μεγάλου Μήκους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Η Δάφνη Χαιρετάκη πήρε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τη μικρού μήκους ταινία της «Αυτό που Ζητάμε Από Ένα Άγαλμα Είναι Να Μην Κινείται» που είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.

«Αυτό που Ζητάμε Από Ένα Άγαλμα Είναι Να Μην Κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη

Ενώ στο τμήμα της Αγοράς, Cinelink, η Ασημίνα Προέδρου, πήρε το βραβείο ανάπτυξης Film Center Montenegro Cinelink Award, για τη νέα ταινία που ετοιμάζει, με τίτλο «Hystéra». Υπενθυμίζουμε πως η σκηνοθέτρια, η ταινία της οποίας  «Πίσω από τις Θημωνιές» αποτέλεσε την περσινή ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ, είναι ένα από τα δύο μέλη της επιτροπής που παραιτήθηκαν (μαζί με τον ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο) μετά το σκάνδαλο που προέκυψε.

Ασημίνα Προέδρου

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Γιώργος Ζώης αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα, λέγοντας: «Σχεδόν όλοι οι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί αποσύραμε τις ταινίες μας από την διαδικασία της αξιολόγησης για την ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ γιατί η επιτροπή απαλλάχθηκε ξαφνικά και χωρίς εξήγηση από τα καθήκοντά της και αντικαταστάθηκε από μια άλλη αμφιλεγόμενη. Για άλλη μία φορά το Υπουργείο δεν ακούει τις αξιώσεις της  Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου και ρίχνει την ευθύνη σε μία υπάλληλο του Υπουργείου». Ενώ αναφερόμενος στο δάσος που δείχνει στην ταινία του είπε: «Δυστυχώς το δάσος αυτό (σ.σ. το δάσος του Μαραθώνα) δεν υπάρχει πια λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στις απρόβλεπτες πυρκαγιές κι όχι στις πολιτικές της γιατί όταν οι ηρωικοί πυροσβέστες αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική βία» και συνέχισε: «Πριν από ένα χρόνο είχαμε το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη, όπου πολλοί φοιτητές Πανεπιστημίου σκοτώθηκαν. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έριξε την ευθύνη σε έναν εργαζόμενο στα τρένα για να καλύψει την ευθύνη της για το ότι δεν δούλευε το ηλεκτρονικό σύστημα – αν δούλευε θα μπορούσαν αυτοί οι φοιτητές να είχαν σωθεί. Οι εργαζόμενοι στα τρένα που είχαν απαιτήσει να επιλυθούν τα προβλήματα μήνες πριν το δυστύχημα, για άλλη μία φορά αγνοήθηκαν και απειλήθηκαν από το υπουργείο», υπογράμμισε, ενώ τελείωσε τον λόγο του δηλώνοντας: «Θα μπορούσα κάποιες φορές να κατανοήσω την άγνοια τους αλλά η αλαζονεία απέναντι στους εργαζόμενους είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων και όχι εξουσιαστής τους. Όσο είναι βίαιοι, ασεβείς και αλαζόνες απέναντί μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι σε όλα τα μέτωπα».

Στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, που ολοκληρώθηκε προχθές 23 Αυγούστου με πρόεδρο μάλιστα της Κριτικής Επιτροπής του επίσημου Διαγωνιστικού Προγράμματος τον Πολ Σρέιντερ, αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν τέσσερεις ακόμη ελληνικές παραγωγές: στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ η «Λώξη» των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή και στο Σπουδαστικό οι τρεις μικρού μήκους «Το Χάος Που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου -βραβευμένο ήδη στο αντίστοιχο Διαγωνιστικό των Καννών και της Δράμας- και, σε παγκόσμια πρεμιέρα, οι ταινίες «Πίτυλος» της Γαλάτειας Λαγουτάρη και «Ασίστ» της Μαρίας Τσιώλη.

Εφη Παπαζαχαρίου

Share
Published by
Εφη Παπαζαχαρίου