ΣΙΝΕΜΑ

Φεστιβάλ Δράμας: Εκεί που οι μικρομηκάδες στήνουν κάθε χρόνο το πάρτι τους

Η δύναμη είναι στα μικρά. Πάει και τελείωσε. Το Φεστιβάλ Δράμας το αποδεικνύει κάθε χρόνο, χρόνια τώρα. Και τα τελευταία τρία ακόμη περισσότερο υπό το ακούραστο βλέμμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη . Το φεστιβάλ τυπικά ξεκίνησε χτες. Με μια τελετή έναρξης στο φημισμένο Ωδείο της πόλης και ένα πάρτι μετά -καλώς ήρθατε- στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, με τις μουσικές του κριτικού κινηματογράφου Ρόμπυ Εκσιέλ, γιατί σε περίπτωση που δεν το ξέρεις αυτό είναι κάτι σαν το απόλυτο pleasure της κάθε χρονιάς, πάρτι στο φεστιβάλ χωρίς dj Εκσιέλ δεν νοείται. Ξεκίνησε όμως και με μια πρώτη ματιά, εντελώς sold out, σε δύο από τα έξι του τμήματα (στο Short and Green και στο Animation).

Αν υποθέσουμε πως η καρδιά κάθε κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι στα διαγωνιστικά του τμήματα, σήμερα ξεκινά ένα από αυτά, ίσως το πιο ξακουστό. Το εθνικό διαγωνιστικό παίρνει σήμερα τις πρώτες στροφές του και αν πιστέψουμε τις φήμες, σε αυτές κρύβονται με το καλημέρα δύο από τις δυνατά του χαρτιά. Το ‘5pm seaside’ του πρωτοεμφανιζόμενου Αυστριακού Valentine Stejkal (σενάριο σε συνεργασία με την έμπειρη Γλυκερία Πατραμανή) και το 11:20′ του γνωστού στο φεστιβάλ Δημήτρη Νάκου με τις 14 μικρές ταινίες στο βιογραφικό του (φέτος αλλάζει πίστα ξεκινώντας γυρίσματα για την πρώτη του μεγάλη).

Παράλληλα τρέχουν ήδη ή θα ακολουθήσουν από αύριο και τα άλλα τμήματα (σπουδαστικό, cinematherapy, διεθνές).

«Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου από το Εθνικό Διαγωνιστικό

Το φεστιβάλ φέτος διεξάγεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, από τις 5 έως τις 11 και έχει κρυμμένους στα μανίκια του έξι άσους. Και ονόματα που αγαπάμε. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού θα είναι ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης που με ταινίες όπως ‘Κοντά στον Παράδεισο’, ‘Από την Άκρη της Πόλης’, ‘Δεκαπενταύγουστος’ και ‘Όμηρος’, μεταξύ άλλων, μας έβαλε περήφανα στον παγκόσμιο χάρτη του κινηματογραφικού ρεαλισμού. Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος θα είναι ο πολυβραβευμένος Βασίλης Κεκάτος, ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αν ρίξεις μια λοξή ματιά στο περιβαντολογικό Short and Green με ταινιάρες που θα ζήλευαν όλοι, θα δεις στη θέση του αρχηγού τον Γιάννη Οικονομίδη, του ‘Σπιρτόκουτου’, ο οποίος θα δώσει και φοβερό μάστερκλας αύριο το μεσημέρι (7/9), από αυτά που δεν χάνεις με τίποτα. Και πιο δίπλα στο πολλά υποσχόμενο διεθνές σπουδαστικό τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο να δίνει το σύνθημα για βραβεύσεις σε ότι πιο ιδιαίτερο έχει να προτείνει ο (πολύ) νέος παγκόσμιος κινηματογράφος  

Μεταξύ των πολλών εκπλήξεων που περιμένουν τον έτοιμο για όλα θεατή, σημείωσε ένα Head programmer στο νέο εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα, τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, με τρελό βιογραφικό, ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με Έλληνες παραγωγούς και εκπροσώπους του Φεστιβάλ των Καννών και του ΕΚΟΜΕ, ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης visual artist Basim Magdy αλλά και μια αναπάντεχη συζήτηση που θα αναμεταδοθεί από το ΤikTok, digital sponsor του Φεστιβάλ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ ξεκινά την 45η του διοργάνωση με το βλέμμα στραμμένο στη λειτουργία της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχοντας πάρει πλέον το πράσινο φως του Υπουργείου Παιδείας. Η σχολή (προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών) που θα διασυνδέεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αναμένεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως, όμως θα γίνονται και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό και το Διεθνές Σπουδαστικό, πλαισιώνονται φέτος από το νέο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να δώσει «φτερά» στους σπουδαστές, προσφέροντας ένα σημαντικό βήμα εκκίνησης για τις πρώτες τους δημιουργίες. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα  Διεθνές Animation και Short & Green, και βέβαια  το πολλά υποσχόμενο Cinematherapy.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 148 ταινίες από περισσότερες από 33 χώρες  σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

Στο σάιτ του φεστιβάλ θα βρεις και όλες αυτές τις άλλες ωραίες πληροφορίες που δεν προλαβαίνω να σου πω γιατί έχουμε και κάποια δουλειά εδώ να κάνουμε.

Ταινίες για επισήμανση

On the Εdge του Matteo Sanders από την Aυστρία στο Διεθνές Σπουδαστικό

«tokakis ή What’s My Name» του Θάνου Τοκάκη στο Εθνικό Διαγωνιστικό

«Όχι αύριο» της Αμέρισσας Μπάστα στο Εθνικό Διαγωνιστικό

Techno, Mama του Saulius Baradinskas από τη Λιθουανία στο Διεθνές Διαγωνιστικό

Love you more than Peanut Butter της Αριάνδης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήττου στο Εθνικό και το Διεθνες Σπουδαστικό

«Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» του Στέλιου Πολυχρονάκη στο Διεθνές Animation και το Εθνικό Διαγωνιστικό

Lonely Fans του David Oesch από την Eλβετία στο Διεθνές Σπουδαστικό

«Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη στο Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό

«Δάφνη», της Τώνιας Μισιαλή στο Εθνικό Διαγωνιστικό

August 13th του Ventsislav Lyubenov Sariev από τη Bουλγαρία στο Διεθνές Διαγωνιστικό

The incredible Mrs Lien Mourlen (Η αξιότιμη κυρία Λιέν Μουρλέν) της Eλένης Ξουπά στο Διεθνές Animation

Σαν Βασιλιάς της Ευαγγελίας Κουμαντσιώτη από το Εθνικό Σπουδαστικό

«Χλώριο» του Θάνου Ψυχογυιού στο Εθνικό Διαγωνιστικό

45ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ / 45th DISFF
5-11 Σεπτεμβρίου 2022
https://www.dramafilmfestival.gr
DISFF οnline>> https://disff.cine.gr Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα από τις 5/9. Οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν ως τις 15/9 το μεσημέρι. Τιμή πακέτου: 5 ευρώ (πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ)
Μέρος του φεστιβάλ θα ταξιδέψει από την Δράμα στην Αθήνα, από τις 15 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Δημήτρης Πάντσος