ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Όταν ακούμε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ξέρουμε ότι εξαφανίζουμε τον σατανά από τον κόσμο»

Το ντοκιμαντέρ Holy Redemption, το οποίο παρουσιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, επικεντρώνεται στη “Νεολαία των Λόφων”, μια ομάδα εφήβων και νέων ανδρών στα 20 τους, οι οποίοι διδάσκονται ότι είναι απόγονοι των γιων του Ιακώβ και ότι η γη που βλέπουν από την κορυφή ενός λόφου, η Γάζα, τους ανήκει. 

Αυτή την ιστορία αφηγείται στην κάμερα η Ντανιέλα Βάις, η περιποιημένη κυρία που, ουσιαστικά, πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ και είναι μία από τις ηγέτιδες του κινήματος των Λόφων. Πιστεύει ότι η Παλαιστίνη ανήκει στους Εβραίους και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εξοντωθούν με κάθε κόστος για να πραγματοποιηθεί ο λόγος του Θεού. «Η Βίβλος μας είναι το μόνο έγγραφο που μετράει», λέει χαμογελώντας. «Θέλουμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χέρι-χέρι με τα έθνη του κόσμου. Αλλά όταν τα έθνη είναι πολύ σκληρά μαζί μας, τότε έχουμε κάποια πιο… “ευέλικτα” μέτρα». Δεν προσπαθεί καν να κρύψει την υπερηφάνεια της καθώς εξηγεί τις τακτικές τρόμου γι’ αυτή την στρατηγική αρπαγής γης.

Η βασική διαδικασία είναι πάντα η ίδια. Οι έποικοι μετακινούνται στην ενδοχώρα, με βαν ή λεωφορεία, όλο και πιο βαθιά μέσα στην παλαιστινιακή γη. Μια οικογένεια και μερικοί νέοι καταλαμβάνουν μια κορυφή λόφου, κοιμούνται στο όχημα στην αρχή, και αρχίζουν να παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους τριγύρω. Σταδιακά χτίζουν μια πιο σταθερή κατοικία και αρχίζουν να εκτρέφουν πρόβατα ή κάποιο άλλο κοπάδι και βίαια διώχνουν τους Παλαιστίνιους μακριά από τη γεωργική τους γη. Οι μαρτυρίες στο “Holy Redemption” συνοδεύονται από αρχειακό υλικό που τεκμηριώνει την αδίστακτη βία που εμπλέκεται. Αυτό γίνεται, όπως ισχυρίζονται οι έποικοι, στο όνομα του Θεού. «Πιστεύω στη Βίβλο, και πιστεύω ότι η γη του Ισραήλ ανήκει στον λαό του Ισραήλ. Αυτή είναι η υπόσχεση του Θεού στον Αβραάμ. Και η γη του Ισραήλ περιλαμβάνει όλη αυτή τη γη», λέει ένας από τη Νεολαία των Λόφων. «Ναι», επιβεβαιώνει η Ντανιέλα Βάις με ένα νεύμα κατανόησης.

Τα ντοκιμαντέρ στα οποία οι σκηνοθέτες δεν συμμερίζονται τις απόψεις αυτών που παρουσιάζουν στον φακό, δεν είναι εύκολη υπόθεση και το “Holy Redemption” ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το συνεργείο της TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας) σχεδίαζε αυτό το ντοκιμαντέρ -των José Carlos Soares, Tanju Şahin και Aslıhan Eker Çakmak– πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και το συνεργείο πέρασε 22 ημέρες παίρνοντας συνεντεύξεις από Ισραηλινούς εποίκους και τους ηγέτες τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η κύρια ανησυχία τους ήταν να έχουν τις απαραίτητες άδειες και να αποφύγουν να σκοτωθούν, έτσι οι ερωτήσεις τους διατυπώθηκαν με προσοχή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως ο Ehud Olmert, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, οι συνομιλητές τους είναι περήφανοι για ό,τι κάνουν και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, εξήγησαν λεπτομερώς τις τακτικές τους.

Η εμμονή της οπτικής της Βάις στη σημασία της Βίβλου εξηγείται όταν διηγείται την ιστορία του πώς, το 1967, άκουσε τις σειρήνες και σκέφτηκε ότι αυτή ήταν η φωνή του Θεού που της έλεγε ότι οι Εβραίοι δεν είχαν κάνει αρκετά για να εβραιοποιήσουν την Αγία Γη. Φυσικά δεν είναι η μόνη που έχει αντίστοιχες ιδέες στο κεφάλι της. Πολλοί ηγέτες αιρέσεων έχουν παρόμοιες απόψεις, αλλά το τρομακτικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυτές οι απόψεις υποστηρίζονται από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του, οι οποίοι συνεχίζουν να στέλνουν χρήματα και όπλα για να πραγματοποιηθούν τα βιβλικά αυτά όνειρα.

Αν κάποιος θέλει να πιστέψει ότι η Νεολαία των Λόφων είναι απλώς μια ομάδα εξτρεμιστών, το “Holy Redemption” παρουσιάζει αποδείξεις για το αντίθετο. Όπως λέει ο Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Michael Sfard, πρόκειται για κρατικά χορηγούμενη βία. Οι έποικοι ενεργούν με την πλήρη υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ και καθώς καταλαμβάνουν ολόκληρες περιοχές της Δυτικής Όχθης, διασφαλίζουν ότι αυτές οι περιοχές δεν μπορούν να γίνουν ένα πιθανό μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. 

Το συνεργείο του “Holy Redemption” κατέγραψε την παρουσία του ισραηλινού στρατού, που προστατεύει τους εποίκους στην περιοχή, και οι συνεντεύξεις με τα πρώην μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων επιβεβαιώνουν επίσης την ενεργό συμμετοχή τους σε βίαιες πράξεις κατά αμάχων. Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι οι πρώην στρατιώτες που αποφάσισαν να καταθέσουν για αυτές τις πράξεις, όταν ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να ζητήσουν συγγνώμη από τους Παλαιστίνιους για ό,τι έκαναν, απάντησαν αρνητικά.

Η Ντανιέλα Βάις έχει ακόμη και ανθρωπιστική ρητορική. Αφού δούμε πλάνα από τα παλικάρια της που εισβάλλουν σε παλαιστινιακά χωριά και γνωρίσουμε ένα αγόρι, την οικογένεια του οποίου έχουν δολοφονήσει, την ακούμε να λέει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μετακινηθούν όπου θέλουν: «Αίγυπτο, Ινδονησία, απλά δεν ανήκουν εδώ», λέει και κάνει μια παύση για να βρει μια λέξη που να περιγράφει το “εδώ”. Τελικά προφέρει τις τρομακτικές λέξεις: «Στη Μέση Ανατολή». 

Η παραγωγός, Aslıhan Eker Çakmak, έχει δηλώσει ότι ήταν απαραίτητο το ντοκιμαντέρ να αντικατοπτρίζει το πώς η καταστροφή της Γάζας ήταν μια προέκταση του οράματος ανθρώπων όπως η Βάις. Αφού ολοκληρώνεται η περιγραφή του πώς η Νεολαία των Λόφων δημιουργεί αυτά τα φυλάκια για να έρθει ο IDF και να διεκδικήσει τη γη για το Ισραήλ, προς το τέλος του ντοκιμαντέρ, βλέπουμε το συνέδριο των κύριων οργανώσεων εποίκων σε έναν οικισμό κοντά στη Γάζα. Σκοπός του συνεδρίου είναι να επιλεγούν οι πρώτες εβραϊκές οικογένειες που θα εγκατασταθούν εκεί. Καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώνονται και λιμοκτονούν και ο IDF ισοπεδώνει ολόκληρες γειτονιές, οι Ισραηλινοί έποικοι συζητούν ήδη πόση γη θα πάρει κάθε οικογένεια. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τις οικογένειες των εποίκων με τα καπέλα, τα μωρά και όλα τα σχετικά, σε ένα πλοίο, καθώς πλέουν στη θάλασσα για να δουν από το κατάστρωμα την καταστροφή που πραγματοποιείται στη Γάζα γι’ αυτούς. Ένα μικρό αγόρι εποίκων, κοιτάζοντας την πόλη στις φλόγες στο βάθος, με μια φωνή γεμάτη προσμονή και ελπίδα, φωνάζει «Γάζα»! Τα υγιή μάγουλα του παιδιού, η κιπά και οι μπούκλες, όμως, δεν μπορούν να απαλύνουν τη σκληρότητα αυτής της κραυγής.

Δείτε το Holy Redemption:

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά