ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Moderat, έφηβοι του Ντονμπάς και ακόμα 3 πρεμιέρες του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών, και θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 12 Μαρτίου με τη ματιά του στραμμένη στα πιο φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής και παγκόσμιας πραγματικότητας, έτσι όπως αντικατοπτρίζονται στις δουλειές καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων σκηνοθετών που συναντά κανείς στο πρόγραμμά του.

Μετά τις ανακοινώσεις των Διαγωνιστικών τμημάτων (με 32 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες στο Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα Newcomers και το τμήμα >>Film Forward, 6 επίσημα βραβεία και 14 παράλληλα, και την ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό να βρίσκει αυτόματα θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ), η Popaganda ανακοινώνει παρακάτω 5 καινούργιους τίτλους, ανάμεσά τους και μια μουσική συνάντηση με τους Moderat, που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ.

Δεν Θα Σβήσουμε (We Will Not Fade Away)

Μια εφηβική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία παρουσιάζει μια όψη του ρωσικο-ουκρανικού πολέμου που δεν έχει καταγραφεί ποτέ από τον φακό, φιλοτεχνώντας με τα πιο αγνά υλικά ένα τρυφερό συλλογικό πορτρέτο της «γενιάς χωρίς μέλλον» του Ντονμπάς.

Πέντε Ουκρανοί έφηβοι μεγαλώνουν στο Ντονμπάς, το οποίο έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη. Πέρα από την οικονομική ύφεση που υπέστη η περιοχή, βιαιοπραγίες λαμβάνουν χώρα συνεχώς. Έτσι, τα παιδιά καταφεύγουν στη ζωγραφική, στη φωτογραφία και στη μουσική, αλλά, κυρίως, στη φιλία. Ώσπου μια απρόσμενη πρόσκληση πέφτει στο τραπέζι. Πώς θα τους φαινόταν ένα ταξίδι στο Νεπάλ και πεζοπορικές εκδρομές στους πρόποδες των Ιμαλαΐων; Ξαφνικά βλέπουν φως στο σκοτάδι και καταβάλλουν τα μέγιστα για να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο που μοιάζει άπιαστο, καταγράφοντας την εμπειρία τους σε βίντεο-ημερολόγια. Ενώ οι συνθήκες στην πατρίδα τους χειροτερεύουν, η απειλή μιας ολικής ρωσικής εισβολής διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Moderat: Οι Tελευταίες Mέρες (Moderat: The Last Days)

Περνώντας 10 χρόνια μαζί στον δρόμο, σε μια εξουθενωτική παγκόσμια περιοδεία, οι Sascha Ring (Apparat) και Gernot Bronsert και Sebastian Szary (Modeselector), ανακοινώνουν την παύση της δημιουργικής τους συνεργασίας ως Moderat.

Χωρίς να γνωρίζουν αν θα ξαναβρεθούν ποτέ μαζί στη μουσική σκηνή, δίνουν μια συνέντευξη στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου – μεμονωμένα ο καθένας, με τις φωνές τους να ηχογραφούνται σε ξεχωριστά κανάλια σε μια κασέτα. Ένα συναρπαστικό τεκμήριο της μοναδικής δημιουργικής σκέψης ενός ξεχωριστού μουσικό σχήματος που ξανασυναντά το ελληνικό κοινό, λίγους μόνο μήνες μετά τη συναυλία τους στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2022.

Soy Niño

«–Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω μπαμπάς. –Θα εννοείς “μαμά”. –Όχι, εννοώ “μπαμπάς”. –Μα για να γίνεις μπαμπάς θα πρέπει να είσαι άντρας. –Ναι, θέλω να είμαι άντρας.». Ο Μπαστιάν, ένα νεαρό τρανς αγόρι, έρχεται αντιμέτωπο με μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής: την εφηβεία. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν θα καλείται να καταβάλλει τα μέγιστα ώστε να υπερασπιστεί την ατομικότητά του. Η Λορένα, ξαδέρφη του Μπαστιάν, τον παρακολουθεί με την κάμερά της από τα 12 ως τα 18 του, καταγράφοντας τις πιο λεπτές αποχρώσεις της οικειότητας και της δυσφορίας.

Οι θεατές, από την άλλη, παρατηρούμε πώς τα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια μπορούν να αναχαιτίσουν τη φυλομετάβαση του Μπαστιάν. Το ταξίδι του μας επανασυστήνει μια αλλιώτικη, ανοιχτόμυαλη Χιλή, μια χώρα που εκπαιδεύεται να επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή χάρη στα παιδιά της. Η ιστορία ενός τρανς ατόμου, που είναι ένας άνθρωπος που έχει ξαναγεννηθεί, γίνεται φάρος της αστείρευτης δυνατότητας για προσωπική και συλλογική αλλαγή.

Αφήστε μια Σχισμή Φωτός να Λάμπει (Let The Little Light Shine)

Παρά την υψηλή του κατάταξη στις λίστες με τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το κλίμα ευφορίας και ελευθερίας, ένα δημοτικό σχολείο στο κέντρο του Σικάγο, το οποίο απευθύνεται στα μέλη της Αφροαμερικανικής κοινότητας, κινδυνεύει με λουκέτο.

Στη θέση του προβλέπεται να λειτουργήσει ένα καινούργιο λύκειο για προνομιούχους μαθητές, κάτι που ωθεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολλά άλλα μέλη της κοινότητας να ενώσουν τις δυνάμεις τους κόντρα στην επιχείρηση του “εξευγενισμού”. Μαζί θα παλέψουν όχι μόνο για τη διάσωση του δημοτικού, αλλά και για το όνειρο για μια καλύτερη εκπαίδευση και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Γίνονται ρεαλιστές, απαιτούν το αδύνατο.

Το Μονοπάτι για την Ευτυχία (Narrow Path to Happiness)

O Γκέργκο και ο Λέναρντ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζει σε μια απομονωμένη κοινότητα Ρομά, στην πιο φτωχή περιοχή της Ουγγαρίας, σ’ έναν τόπο όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται ασυγχώρητη αμαρτία.

Αν και μαθημένοι να ζουν σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν στη Βουδαπέστη για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: να γυρίσουν ένα κινηματογραφικό μιούζικαλ. Αλλά το τραγικό γεγονός του αιφνίδιου θανάτου της μητέρας του Γκέργκο θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν, προσπαθώντας να πείσουν μια οικογένεια που τους είχε αποκηρύξει να αποδεχτεί τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Γιατί γνωρίζουν ότι ο δρόμος για την ευτυχία περνά μέσα από την αποδοχή και ότι, ακόμα και αν φαίνεται στενός, πάντα θα χωράει τη μεγαλύτερη επιθυμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου