ΣΙΝΕΜΑ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

77ο Φεστιβάλ Καννών: Μόλις ξεπρόβαλλε στις οθόνες ένα Wild Diamond

Στο επίκεντρο του Wild Diamond, που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο 77ο Φεστιβάλ Καννών και μόλις έκανε πρεμιέρα, βρίσκεται η εκρητική ερμηνεία της Μαλού Κεμπιζί, που υποδύεται μια έφηβη με πολύ αναγνωρίσιμα στη σύγχρονη εποχή όνειρα.

Η 19χρονη Λιάν ζει με τη μητέρα και την αδερφή της στην ηλιοκαμμένη νότια Γαλλία. Όμως και η ίδια έχει μέσα της μια φλόγα και μια τόλμη που την οδηγούν στη ριάλιτι τηλεόραση. Η εμμονή της με την ομορφιά και η ανάγκη της να γίνει “κάποια” την πείθουν ότι η μικρή οθόνη θα της δώσει την ευκαιρία να αγαπηθεί από όλους. Η μοίρα την φέρνει στις οντισιόν του ριάλιτι “Miracle Island” και έτσι ξεκινά ένα θεαματικό ταξίδι μεταμόρφωσης στο μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αγκάτ Ρίντινγκερ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η γαλλίδα δημιουργός μοιράζεται τις σκέψεις και τις εμπνεύσεις της για μια ταινία που θα συζητηθεί.

Η Λιάν ήταν ήδη η ηρωίδα της μικρού μήκους ταινίας σας J’attends Jupiter του 2017. Έχετε κουβαλήσει αυτό τον χαρακτήρα μαζί σας για πολύ καιρό, έτσι δεν είναι; Πώς προέκυψε;

Το J’attends Jupiter και το Wild Diamond μοιράζονται την ίδια ηρωίδα, τις ίδιες θεματικές και απορρέουν από το ενδιαφέρον μου για δύο πράγματα. Πρώτον, τις «κοκότες» από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως η Καρολίν Οτερό, η Εμιλιέν ντ’Αλενσόν ή η Λιάν ντε Πουζί. Αυτές οι γυναίκες είχαν απίστευτο πεπρωμένο, γεννιούνταν συχνά μέσα στη φτώχεια, αλλά, χρησιμοποιώντας άγρια τη γοητεία του, έγιναν πολύ εύπορες εταίρες, ιερές φιγούρες ή ακόμα και σύζυγοι πριγκίπων. Το άλλο μου ενδιαφέρον είναι τα ριάλιτι της τηλεόρασης. Αποκλείω τις καλλιτεχνικές ή μαγειρικές εκπομπές ή τα προγράμματα τύπου Survivor που μοιάζουν με τον Ροβινσώνα Κρούσο. Εγώ παρακολουθώ μόνο ριάλιτι που δείχνουν το ταλέντο των ανθρώπων στο «να είναι ο εαυτός τους» και τα θεωρώ ακόμα και αφορμή για μια συναρπαστική έρευνα. Ωστόσο, καταδικάζω ολόψυχα την ταξική περιφρόνηση, την υπερβολική σεξουαλικοποίηση των γυναικών και τον σεξισμό που επιδεικνύουν, τον βιασμό του πολιτισμού που καλλιεργεί τις συντηρητικές και υπερκαταναλωτικές αξίες που προωθούν. Αλλά από την οπτική των διαγωνιζομένων, η ριάλιτι τηλεόραση είναι συχνά ένας τρόπος να τα καταφέρεις σε αυτό τον κόσμο. Μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στην ανεργία για άτομα που έχουν μικρή πρόσβαση στην εκπαίδευση ή την απασχόληση ή που υποφέρουν από έλλειψη κοινωνικής και συναισθηματικής αναγνώρισης. Αποδεικνύει ότι η επιτυχία, όπως την ορίζει ο καπιταλισμός, δεν είναι πλέον η διατήρηση της ελίτ. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κάποιος θα ήθελε να συμμετάσχει σε τέτοια προγράμματα. Καθώς βυθιζόμουν όλα και περισσότερο σε αυτά τα δύο φαινόμενα που έχουν απόσταση μεγαλύτερη από έναν αιώνα, συνειδητοποίησα ότι οι τροχιές της ζωής των δύο τύπων γυναικών ταυτίζονται.

Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας είναι μια νεαρή γυναίκα με ταμπεραμέντο επαναστάτη, πολεμιστή, που θα έκανε τα πάντα για να την υπολογίσουν…

Ο χαρακτήρας της Λιάν είναι διαφορετικός από αυτό που μπορεί να υπονοεί η εμφάνισή της. Είναι απείθαρχη, παρορμητική, αναιδής. Κλέβει, κοροϊδεύει την εξουσία, δοκιμάζει. Ζει τη ζωή της αποφασιστικά, με μια σχεδόν ζωώδη αγριότητα. Και είναι τόσο άγρια επειδή δεν νιώθει ότι την αγαπούν. Για να σβήσει αυτή την απελπισμένη δίψα για αγάπη, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για κάνει τον κόσμο να την κοιτάξει και χρησιμοποιεί αυτό που πιστεύει ότι είναι το μόνο της όπλο: την ομορφιά της. Πλάθει τον εαυτό της έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο τέλεια, ανεξάρτητα από τον σωματικό πόνο που μπορεί να προκύψει. Η ομορφιά της είναι εργαλείο ανατροπής, ανάληψης της εξουσίας: όποιος την κοιτάξει θα την κάνει να υπάρχει, όποιος την επιθυμεί θα είναι de facto υποτακτικός της. Η ομορφιά της δίνει αξία και αξιοπρέπεια. Η Λιάν αισθάνεται συντετριμμένη από την κοινωνία και έχει επίγνωση της ταξικής περιφρόνησης που αντιμετωπίζει. Έτσι στο τέλος, επιδεικνύοντας το θεαματικό της σώμα, βρίσκει έναν τρόπο να ξεφύγει από την πραγματικότητα, να σώσει τον εαυτό της, από φόβο μήπως παραδεχτεί την ήττα. «Αν είμαι όμορφη, οι άνθρωποι με κοιτάζουν. Αν με κοιτάξουν, είμαι επιθυμητή. Αν είμαι επιθυμητή, σημαίνει ότι είμαι αγαπητή». Η σύγχυση της Λιάν είναι τόσο ριζική που την έχει παγιδεύσει σε ένα παράδοξο: έχει τρομερή ανάγκη για αγάπη, αλλά όχι αρκετή αυτοπεποίθηση για να τη λάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρησιμοποιείτε όλα τα είδη λήψεων με την κάμερα. Ποιες ήταν οι σκηνοθετικές σας επιλογές και πώς βρήκατε τη σωστή απόσταση από τους χαρακτήρες;

Όταν σπούδαζα Τέχνη, περνούσα όλο μου τον χρόνο φωτογραφίζοντας. Έτσι, πειραματίστηκα με όλες τις πτυχές του τι κάνει μια εικόνα. Μέσω της φωτογραφίας άρχισα να κάνω ταινίες. Για το Wild Diamond, μια από τις πιο σημαντικές οδηγίες μου ήταν να μείνω στο ίδιο επίπεδο με τον χαρακτήρα, ώστε να νιώσει ο θεατής πραγματικά ότι δεν σκόπευα ποτέ να κρίνω ούτε την ίδια, ούτε το περιβάλλον της, ούτε το όνειρό της. Η απόσταση σημαίνει ότι δεν θα ήταν ορατό κανένα “κατασκευασμένο” σημείο. Έπρεπε να αποφύγουμε την καρικατούρα, είτε στην αναπαράσταση των σωμάτων που ήταν ήδη υπερβολικά, είτε των συναισθημάτων που ήταν πάντα έντονα. Οι χαρακτήρες ενεργούν σύμφωνα με αυτό που καταλαβαίνουν. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι κινήσεις της κάμερας ήταν όλα σχεδιασμένα έτσι ώστε να μας κάνουν να νιώθουμε παρά να βλέπουμε.

Το soundtrack είναι πολύ περίτεχνο…

Όπως και με τα πλάνα με τα μαλλιά, το μακιγιάζ και τα κοστούμια, ήθελα να ενώσω αντιθέσεις και να παίξω το χαρτί της υπερβολικής δόσης. Η εκκωφαντικά υπερβολική δόση έναντι της σιωπηλής. Όλα να βρίσκονται σε περίσσευμα. Όταν υπάρχει αέρας, να μπορούμε πραγματικά να τον ακούσουμε. Όταν η τηλεόραση είναι ανοιχτή, να υπάρχουν και social media που θα την πλημμυρίζουν με το περιεχόμενό τους. Όταν υπάρχουν μηχανές, να υπάρχει και η μουσική που ακούνε οι αναβάτες στα δικά τους κινητά τηλέφωνα. Στρώματα και στρώματα ήχου, που δημιουργούν ένα μάγμα που δεν είναι πάντα ευχάριστο να το ακούς, αλλά είναι πραγματικό. Και σε αντίθεση, έρχεται η σιωπή, που παίζει μεγάλο ρόλο στην ταινία. Αυτή η ανατριχιαστική σιωπή της αναμονής, η σιωπή της πλήξης, η σιωπή της παραλίας τη νύχτα όταν τα μπαρ ερημώνουν, η σιωπή της κουζίνας εκτός από το βουητό του ψυγείου, η σιωπή της φύσης όταν η Λιάν τραγουδά, η σιωπή της γοητείας της και της σχολαστικότητάς της. Αυτές οι σιωπές μας επέτρεψαν να δώσουμε έμφαση στην αναπνοή της Λιάν, η οποία είναι πολύ παρούσα στην ταινία. Ήθελα η ανάσα της να είναι κοφτή. Ήθελα να είναι πάντα στα άκρα, με κομμένη την ανάσα, με συνεχείς κινήσεις και ζωηρά συναισθήματα.

Γιατί αυτός ο τίτλος;

Αρχικά, ο Ντίνο περιέγραψε την Λιάν ως “ακατέργαστο διαμάντι”. Αυτή η φράση υπονοεί την ύπαρξη ενός διαμαντιού που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα και πρέπει να κοπεί, που είναι αυτό που κάνει η Λιάν στον εαυτό της, αλλά και οι θεατές, καθώς ανακαλύπτουν σταδιακά όλες τις πτυχές της.

[Αυτή η συνέντευξη έχει συμπυκνωθεί για λόγους μεγέθους]

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου