ΣΙΝΕΜΑ

Between The Temples και In The Summers: Το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά ξεχωρίζει στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Ανέκαθεν οι Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούσαν πεδίο ανακάλυψης των καλύτερων και πιο συναρπαστικών ταινιών που έχει να προσφέρει ο αμερικάνικος ανεξάρτητος κινηματογράφος και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση, με δύο αφίξεις, αγαπημένες της επιτροπής και των κριτικών, απευθείας από το φεστιβάλ του Σάντανς. Το Between The Temples του Νέιθαν Σίλβερ έχει συγκεντρώσει μερικές από τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς μετά τις προβολές του στα φεστιβάλ του Σάντανς, του Βερολίνου και του Εδιμβούργου, ενώ το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο της Αλεσάντρα Λακοράτσα, In The Summers, ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Σάντανς.

Στην επίσημη περιγραφή του φεστιβάλ για το Βetween The Temples, διαβάζουμε: “Ένα χρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο της γυναίκας του, ο Μπεν νιώθει ότι χάνει την πίστη του και κάθε όρεξη για δουλειά και ζωή. Όταν όμως συναντά ξανά την εκκεντρική δασκάλα μουσικής που είχε στο σχολείο, η σκαμπρόζικη και τρυφερή σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους θα σταθεί καταλυτική”. Αυτή η μάλλον φρόνιμη σύνοψη δεν αρκεί για να περιγράψει επαρκώς μια απολαυστικά κυκλοθυμική και ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία που μοιράζεται εκλεκτικές συγγένειες με το «Χάρολντ και Μοντ», το νευρωτικό σινεμά της Ιλέιν Μέι και το πνευματώδες εβραϊκό χιούμορ που πρώτος σύστησε ο Γούντι Άλεν. Ντελιριακή σκηνοθεσία, σπιρτόζικο σενάριο και αξιαγάπητο ζευγάρι πρωταγωνιστών (Τζέισον Σουόρτσμαν και Κάρολ Κέιν), σε μια γλυκύτατη ταινία που επιμένει να αντιμετωπίζουμε καθετί σοβαρό σε αυτήν τη ζωή με τον πιο λυτρωτικά ασόβαρο τρόπο.

In The Summers

Απλωμένο σε δύο δεκαετίες, και με κέντρο βάρους τέσσερα καθοριστικά καλοκαίρια στη ζωή δύο κοριτσιών που κάθε χρόνο περνούν τις διακοπές τους στο Νέο Μεξικό πλάι στο χωρισμένο τους πατέρα, το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο In The Summers που θριάμβευσε στο φετινό Φεστιβάλ Σάντανς (βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας) είναι μια ελεγειακή ιστορία ωρίμανσης. Ξεκινά από την εφηβεία, φτάνει μέχρι την ενηλικίωση και συλλαμβάνει γλυκόπικρα τι σημαίνει να μεγαλώνεις, να αγαπάς παρά τις αντιξοότητες και να επουλώνεις σταδιακά τα τραύματα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, βρίσκοντας την ταυτότητα και τη θέση σου στον κόσμο.


Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 2 ως τις 14 Οκτωβρίου στις αίθουσες: Δαναός 1 & 2, Άστορ, Άστυ, Cinobo Opera 1 + 2, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Παλλάς. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου με την ταινία του Σον Μπέικερ, Anora, που βραβεύτηκε τον περασμένο Μάιο με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Η ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος θα γίνει την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, αλλά ήδη έχουμε πάρει μια γεύση από τη φετινή σοδειά με teasers για ταινίες όπως το We Live In Time και το Saturday Night.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου