Πανέτοιμο να υποδεχθεί το μέλλον του σινεμά και με δύο εισιτήρια για τις υποψηφιότητες των όσκαρ στις αποσκευές του από φέτος, θα διεξαχθεί αυτή τη βδομάδα στη Δράμα το 46ο DISFF (4-10 Σεπτεμβρίου 2023). Συνολικά θα παρουσιαστούν 182 ταινίες από περισσότερες από 41 χώρες σε όλα τα προγράμματα. Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Διαγωνιστικό πλαισιώνονται και φέτος από το Διεθνές Σπουδαστικό και το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα. Παράλληλα, συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία τα διαγωνιστικά προγράμματα Διεθνές Animation και Short & Green, και βέβαια το καινοτόμο πρόγραμμα Cinematherapy που και φέτος εντάχθηκε στα σχολεία, ενώ ταξίδεψε εντός κι εκτός συνόρων.
Η φετινή διοργάνωση, η τέταρτη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη και πρόεδρο τον Γιώργο Δεμερτζή, θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, σε φυσικούς χώρους και online. Για πρώτη φορά μπορείς να δεις εντελώς δωρεάν όσες ταινίες επιθυμείς κατά τη διάρκεια που θα «τρέχει» το φεστιβάλ, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι (απλά μπες εδώ και θα βρεις τον δρόμο). Το οποίο και σημαίνει πως ο χρόνος δεν είναι για χάσιμο, συντονίσου και δες τι είδους κινηματογραφικές ομορφιές κρύβουν οι νέοι και οι παλαιότεροι οραματιστές όταν τα όρια του χρόνου δεν τους επιτρέπουν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά.
Σε πρώτη φάση, ρίξαμε μια ματιά στoν τολμηρό, παιχνιδιάρικο και βαθιά ανθρώπινο κατάλογο των queer ταινιών του φεστιβάλ ή έστω αυτών που ανοίγουν – ή μισανοίγουν- το παράθυρο στον ήλιο.
Φιλιππίνες, Διεθνές Σπουδαστικό
Η ιστορία: Μια σύντομη ακανθώδης ιστορία για μια παρεκτροπή τα μεσάνυχτα. Η φιλία δύο γενναίων διεμφυλικών γυναικών δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια ενός χαοτικού μεσονυχτίου. Έρχονται σε αντιπαράθεση με μεθυσμένους τρανσοφοβικούς, βάζουν φωτιά στο σπίτι του νταβατζή, οδηγούνται στις αρχές. Η συναρπαστική τους Οδύσσεια τις εκθέτει σε σωματικά και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που θα θυμούνται για μια ζωή.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Ένα απολαυστικό road trip διεμφυλικής εξωστρέφειας και ορατότητας, που ξέρει πως να ακουμπά με μαθηματική ακρίβεια ανάμεσα στην καρικατούρα και την ορθότητα, το γκροτέσκο και το ρεαλιστικό, το εξωφρενικά αστείο και το έντιμα δραματικό, χωρίς να βρίσκεται ποτέ εκτός. Δύσκολο να το απαρνηθείς τη στιγμή που πέφτουν οι τίτλοι τέλους, συστήνεται και ως χάπι πρωί-μεσημέρι-βράδυ ειδικά σε περίοδο κατάθλιψης έτσι όπως η πραγματικότητα σε χτυπά από παντού.
Top scene: Ο τρόπος που φωνάζουν Mama J Mama J, έξω από το σπίτι της Mama J (θα καταλάβεις αμέσως από το γέλιο που θα σε πνίξει).
Σκηνοθεσία: Diokko Manuel P. Dionisio
Κύπρος, Uk, Εθνικό Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαράταξης, δύο νεαροί στρατιώτες ερωτεύονται και, μέσα σε ένα περιβάλλον καταπίεσης, βρίσκουν διέξοδο στη μουσική.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Αν όλα ήταν διαφορετικά και αυτά τα δύο αγόρια ήταν κάπου αλλού, θα είχαν την ευκαιρία τους σε αυτή τη ζωή; Μια απορία που δεν σταματά να τριγυρίζει ανάμεσα στις λέξεις ακόμη και όταν αυτές αποφασίζουν να κάνουν πίσω, αφήνοντας τις νότες μιας δεκαετίας γεμάτης χρώματα και -κυρίως- μιας ακόμη «απαραίτητης» εμφάνισης του Running up that hill της Kate Bush, να πάρει τον έλεγχο των συναισθημάτων όπως και της ίδιας της ιστορίας.
Top scene: Η σκηνή που τραγουδάνε εναλλάξ το Living on a Prayer των Bon Jovi, κυρίως γιατί δεν το βλέπεις να έρχεται.
Σκηνοθεσία: Σάββας Σταύρου
Πορτογαλία, Διεθνές Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Οι καλοκαιρινές διακοπές οδηγούν την Ινές στο σπίτι όπου μεγάλωσε. Καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί μια πρόσφατη οικογενειακή απώλεια, την ακολουθούμε να επιστρέφει στην πόλη που ζει. Κύμα καύσωνα συνοδεύει τα νυχτοπερπατήματα της.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Θα μπορούσε να έχει ως υπότιτλο και «μια βόλτα στο χωριό». Οι εικόνες μιας επαρχιακής ραστώνης με τις δεκάδες υποσημειώσεις της και μια κάμερα που διαλέγει να επιμένει σε φωτογραφικές λεπτομέρειες (μια μύγα παγιδευμένη στην κρεμασμένη «φάκα», η αυλή, το ανοιχτό παράθυρο με την κουρτίνα που ανεμίζει) δημιουργούν για ώρα μια παράλληλη πραγματικότητα. Μέχρι η επιστροφή στην να πόλη δώσει στην «απαγορευμένη» σεξουαλικότητα το δικαίωμα στη διήγηση της δικής της ιστορίας.
Top scene: Η τελική σκηνή στον καταρράχτη, με τον ήχο του νερού και τη φιληδονία σε μουσική και κάμερα.
Σκηνοθεσία: Tatiana Ramos
Ελλάδα – Εθνικό & Διεθνές Σπουδαστικό
Η ιστορία: Ένας νεαρός κάθεται σε μια παραλία γυμνιστών. Καθώς βρίσκεται στο ξεκίνημα του στον γυμνισμό, κινείται διερευνητικά. Η συνάντηση του με έναν λουόμενο δημιουργεί μεταξύ τους μια εμπειρία που τον προκαλεί να εξερευνήσει περισσότερο τη σεξουαλικότητα του.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Θα μπορούσε να είναι μια παράλληλη υπόθεση -δύο παραλίες πιο πέρα- της περσινής συμμετοχής του με το Salted Lake και του αφιερώματος του στους γυμνιστές που εδρεύουν στα Λιμανάκια. Εδώ, όμως, ο σκηνοθέτης Άλεξ Σολτς αφήνει το πώς και το γιατί της περσινής γυμνής καθημερινότητας και επιλέγει να διηγηθεί μια μάλλον συνηθισμένη queer ερωτική ιστορία – την από το πουθενά homo εμπειρία που επιλέγει ένας straight άντρας σε μια παραλία που όλα τα επιθυμητά επιτρέπονται.
Top scene: Η τελευταία εικόνα που όλα τελειώνουν μέσα σε μια βουτιά και το εξαιρετικά «φωτογραφημένο» από τον Νίκο Πάγκαλο aftersunset δίνει το σύνθημα να πέσουν οι τίτλοι και μαζί τους και η τηλεφωνική εμφάνιση της Χριστίνας.
Σκηνοθεσία: Άλεξ Σόλτς
Γερμανία, Διεθνές Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Ο Λεξ δουλεύει σε εργοτάξιο, σε μια νέα προαστιακή οικιστική περιοχή στη Δυτική Γερμανία. Όμως τα πράγματα αλλάζουν, οι φίλοι φεύγουν και το δάσος μετατρέπεται σε τόπο επιθυμίας.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Οι επιθυμίες υπαινίσσονται περισσότερο από όσο εκδηλώνονται, η εφηβεία προσφέρει απλόχερα τα δικά της «ψυχρά» πλάνα, οι εικόνες δεν σημαίνουν απαραίτητα αυτό που θεωρητικά δείχνουν και αν ψάχνεις για ένα πρώιμο Λανθιμικό τόνο, προσαρμοσμένο βεβαίως στην βορειοκεντρική κινηματογραφική λογική, μπορεί και να τον βρεις.
Top scene: Η τελική σκηνή στο δάσος με την αλληγορική και ποιητική της διάθεση.
Σκηνοθεσία: Maximilian Bungarten
Ελλάδα, Εθνικό Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Μια πεζοπορία στο βουνό, μια μυστική αρκούδα, μια απρόσμενη προδοσία και ένα καγκουρόπαρτο στο δάσος θα αλλάξουν για πάντα τη σχέση της Αργυρούς με την κολλητή της.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Τι γίνεται αν είσαι ερωτευμένη με την κολλητή σου και αυτή φεύγει από το χωριό για να ζήσει στην πόλη με τον μπάτσο αρραβωνιαστικό; Προφανώς και προσπαθείς να τη σταματήσεις, ή έστω να της μιλήσεις για όλο αυτό που αισθάνεσαι και σε χτυπά από παντού και (από) πάντα. Με background ένα σχεδόν μυστικιστικό βουνίσιο περιβάλλον, άψογα «φωταγωγημένο» από την κάμερα της Αρσινόης Πηλού.
Top scene: Το φιλί μέσα στην παλιά εκκλησία. Κυρίως αν αποδεχτούμε πως ζωή είναι οι στιγμές που μένουν στη μνήμη και την καρδιά, ασχέτως με την κατάληξη.
Σκηνοθεσία: Χρυσιάννα Παπαδάκη, Στέργιος Ντινόπουλος
Ελλάδα, Εθνικό Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Τελευταία χρονιά του λυκείου για δύο κολλητές φίλες που γίνονται 18 και έχουν σαν στόχο να χάσουν την παρθενιά τους το βράδυ των γενεθλίων τους.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: «Βιολέτα, σκεφτόμουν την Δημητρίου ενώ έχεζα…», «Ιου…», «Γιατί πειράζει να είναι στη λίστα μου;» «Ξέρεις την άποψη μου γι αυτό το άτομο», «Μετά είναι και ο Μάριος που είναι γλυκούλης…» «Ο Μπάρκας που πήγε; είχες φάει κόλλημα με την πάρτι του», «απ’ την άλλη είναι και η Άννα Μαρία, είναι και η Χρύσα»… Λίγο πριν αποφασίσουν πώς και αν θα γίνει το υπέροχο πέρασμα στην σεξουαλική ενήλικη ζωή, τα δύο κορίτσια του κλαμπ (δροσερές εμφανίσεις από τις Άλκηστη Ζιρώ και Δανάη Μικέδη Προδρόμου) δίνουν απλά μαθήματα σεξουαλικής ρευστότητας, σε μια κανονικότητα που έχει ανάγκη περισσότερο να νιώθει παρά να ονομάζει.
Top scene: «Χαρά, το καλακαίρι θα γίνει χαμός», «Ναι ρε, προφανώς». Γιατί οι «αποτυχίες» και η ελπίδα για ένα «καλύτερο μέλλον» καταχωρούνται καλύτερα στο εφηβικό τσιπάκι όταν μοιράζεσαι με τον άλλον ή την άλλη, μια… μαλακή και ζεστή κουβέρτα.
Σκηνοθεσία: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας
Ισραήλ, Διεθνές Σπουδαστικό
Η ιστορία: Ένας σύγχρονος υπερορθόδοξος Εβραίος στρέφει τον φακό του στην δική του αναζήτηση της αγάπης . Καθώς τα πράγματα βελτιώνονται, αρχίζει να τον προβληματίζει η ένταση που συνεπάγεται η απόφαση να περάσεις ολόκληρη τη ζωή σου με έναν άνθρωπο χάνοντας την ευκαιρία να αγαπήσεις οποιοδήποτε άλλο. Η αγάπη, όπως θα ανακαλύψει, είναι γεμάτη γλυκόπικρες θυσίες.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Η απορία της αγάπης στα χρόνια του Grindr. Η γνωριμία. Ο χορός. Μια φιλοσοφική συζήτηση περί μονογαμίας και συντροφικότητας, μέρα μεσημέρι, δίπλα στο ποτάμι. Μια βόλτα με τον σκύλο. Αν το δεις στην κανονική του ροή, βγάζει και νόημα.
Top scene: Η σκηνή στο κλαμπ. Κάθε χώρα έχει και τον ρυθμό της.
Σκηνοθεσία: Hillel Rate
Γερμανία, Short & Green
Η ιστορία: Το καγιάκ της, ένα παγωμένο ποτάμι, μια πτώση στο νερό κι η άγρια φύση. Θα αρθεί άραγε στο ύψος των προσδοκιών της υπερβαίνοντας τις αμφιβολίες της;
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Μια γυναίκα που αφήνει μια άλλη γυναίκα για να δοκιμάσει τις αντοχές της σε ένα αντίξοο ταξίδι. Και μια ταινία που πήρε το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης και αργυρό βραβείο στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Σεβίλλης.
Top scene: Η σκηνή που κλείνει από μπαταρία το κινητό και δεν μπορεί πια να αφήσει στη σύντροφο της κανένα μήνυμα. Η στιγμή που ξέρει πως κάθε βοήθεια χάνεται στην ερημιά και την αγριότητα ενός υπέροχου -κατά τα άλλα- Σουηδικού τοπίου.
Σκηνοθεσία: Michael & Tommy Vella
Η ιστορία: Οι περιπέτειες μιας ομάδας μαθητών λυκείου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της εθνικής στρατιωτικής παρέλασης.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Εφηβεία, σεξουαλική ρευστότητα και αναζήτηση ταυτότητας, τα χαρακτηριστικά μιας παρέας που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της μέσα στην πόλη, στον κόσμο, στην ίδια της την καθημερινότητα. Μια σπουδαστική ταινία γυρισμένη με τον αέρα, την σιγουριά αλλά και την ανεμελιά μιας κάμερας που μοιάζει να κουβαλάει στην πλάτη της χρόνια εμπειρίας.
Top scene: Η σκηνή στο λόφο του Φιλοπάππου. Γιατί η τρυφερότητα και η επαφή, με όποια αφορμή, σώζει ζωές. Η έστω, δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γαλανόπουλος
Ελλάδα, Εθνικό Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Ένας μοναχικός δυόσμος που απολαμβάνει ηλιόλουστες στιγμές, προσπαθεί ανεπιτυχώς να συνδεθεί με άλλα άτομα γύρω του. Ένας άνθρωπος που περνάει μια δύσκολη φάση της ζωής του και απομονώνεται μένοντας στο παρελθόν διαλέγει αυτό το φυτό για να το μεγαλώσει.
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Εδώ δεν υπάρχει μια ερωτική ιστορία σπασμένη στα τρία και τα τέσσερα για να ακουμπήσεις το συναίσθημα σου, υπάρχει όμως ένας cool queer κεντρικός χαρακτήρας που αστράφτει μέσα στην προσωπική του αποξένωση και μοναχικότητα, όπως αστράφτουν τα ακατέργαστα σμαράγδια όταν το φως του ήλιου (η του φεγγαριού) αποφασίζει να παιχνιδίσει μαζί τους. Και βεβαίως υπάρχει και ένα πονηρό γλαστράκι δυόσμου, έτοιμο να αναλάβει απολαυστικά τον ρόλο του αφηγητή, όποτε αυτό του ζητηθεί.
Top scene: Το χαμόγελο του Ιάσονα Καστόρη, έτσι όπως κοιτά με τρυφερότητα και κατανόηση τον ρημαγμένο δυόσμο, την ώρα που η πόλη ξημερώνει και μια νέα μέρα υπόσχεται αυτά που αρνήθηκε η προηγούμενη.
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Γεώργιος Σωτηρόπουλος
Ελλάδα, Εθνικό Διαγωνιστικό
Η ιστορία: Δύο φίλοι σε μια παραλία. Γίνονται οι σκέψεις λέξεις; Και πώς μπορεί μέσα σε αυτό να βοηθήσει μια λευκή μπανιέρα;
Η ιστορία μέσα στην ιστορία: Φίλος που θέλει φίλο σχεδιάζει μέσα στο μυαλό του ένα σωρό διαφορετικές εκδοχές της μεγάλης αποκάλυψης και όσο αυτές μπλέκονται ανέμελα δείχνει να ξεχνά το προφανές. Πως όσο εσύ κάνεις σενάρια και το σύμπαν κοιτά αδιάφορα, θα υπάρξει πάντα αυτή η στιγμή που θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Όποιο χέρι κι αν διαλέξεις.
Top scene: Εκεί που ο Δημήτρης Σέρφας μιλάει μόνος του, πάνω στα βράχια, ανάμεσα στα δεκάδες κεριά, κάνοντας πρόβα σε μία ακόμη εξομολόγηση στον Δημήτρη Τσίκλη, χωρίς όμως αποδέκτη τελικά.
Σκηνοθεσία: Σταύρος Κωστόπουλος
Την Κυριακή 10/9 λίγο πριν την τελετή της λήξης, υπάρχει στον Κινηματογράφο Ολύμπια, στις 17:00, αφιέρωμα στο Ukrainian Queer Shorts με 4 ταινίες ( “Simeiz” του Anton Shebetko, “The Roomate” του Eugene Slupchuk, “I am Michelle” της Olena Slyatvska και “Before Curfew” της Anzhelika Ustymenko)
Ακολουθεί η προβολή της ταινίας On this Wondrous Sea, της Καλλιόπης Λεγάκη με πρωταγωνίστρια την Μαρία Gyber, ξεχωριστό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που δίνει αγώνα καθημερινά για το δικαίωμα της διαφορετικότητας.