ΣΙΝΕΜΑ

Από τον Μπραντ Πιτ σε μια ψεύτρα influencer: 5 ταινίες για θερινό ή streaming αυτή την εβδομάδα

Έχουμε μπει πλέον στον Αύγουστο και μαζί με τις εργάσιμες μέρες, μειώνονται και οι απαιτήσεις για την ψυχαγωγία σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο. Δεν πειράζει – θα πάρουμε αυτό μας προσφέρεται, αλλά θα αναζητήσουμε (για λογαριασμό σας) και κάτι καλύτερο που μπορεί να πνίγεται από τον καλοκαιρινό θόρυβο. 

Για σινεμά:

Bullet Train

Μετά το Όσκαρ του (και το διαζύγιό του), ο Μπραντ Πιτ έχει παρουσιάσει μια κλίση προς το χαλαρό, ανέμελο καλαμπούρι είτε στις δημόσιες είτε στις κινηματογραφικές εμφανίσεις του. Δεν μας έχει πείσει 100% ότι είναι γνήσιο και όχι στημένο, αλλά μαντέψτε ποιος γελάει όταν κοιτάζει τον τραπεζικό του λογαριασμό. (Hint: δεν είμαστε εμείς.) Στη νέα του περιπέτεια, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιτς (Deadpool 2, Atomic Blonde), συνεχίζει να θολώνει τα όρια αυτής της προσωπικότητας και υποδύεται έναν εκτελεστή σε μια φαινομενικά απλή, μη βίαιη αποστολή: να κλέψει έναν χαρτοφύλακα από ένα τρένο-σφαίρα με διαδρομή από το Τόκυο στο Κιότο. Όμως έχει ανταγωνισμό από ένα σωρό “εκκεντρικούς” επιβάτες με τον ίδιο στόχο και τα πράγματα δεν αργούν να βγουν εκτός ελέγχου – και να γίνονται βίαια. Όπως φαίνεται να είναι ο κανόνας στις ταινίες ακραίας δράσης τα τελευταία χρόνια, η ασταμάτητη περιπέτεια συνοδεύεται από ενοχλητικό χιούμορ (που ως επί το πλείστον προέρχεται από τον Πιτ) που είναι αυτοσκοπός αντί για έξυπνο στοιχείο χαρακτήρα, κάτι που οι περισσότερες ταινίες δράσης που εμπνέονται από κλασικές των 90s αποτυγχάνουν να καταλάβουν για τους προκατόχους τους. Δύσκολα δεν θα επιβιβαστείτε στο Bullet Train αν ξεκινήσετε για σινεμά (είπαμε, είναι Αύγουστος και τα standards πεσμένα), αλλά βγαίνοντας θα το ξεχάσετε σαν το απόκομμα εισιτηρίου ανάμεσα στις θέσεις.

INFO: Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment

Επίσημη Συμμετοχή

Μετά την πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου – FeCHA, η ισπανική κωμωδία με την Πενέλοπε Κρουζ και τον Αντόνιο Μπαντέρας κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες. Σε αυτή την over the top σάτιρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η Κρουζ υποδύεται μια πρωτοπόρο (στην πραγματικότητα αφόρητα δήθεν) σκηνοθέτη που προσλαμβάνεται από έναν ηλικιωμένο εκατομμυριούχο για να σκηνοθετήσει τη μεταφορά ενός μυθιστορήματος, έτσι ώστε ο ίδιος να έχει αφήσει μια κληρονομιά με διάρκεια όταν πεθάνει. Για τους κεντρικούς ρόλους των δύο αδερφών που αλληλομισιούνται θανάσιμα, εκείνη επιστρατεύει τον πιο επιφανή θεατρικό ηθοποιό (Όσκαρ Μαρτίνεζ) και ένα διάσημο σταρ και σύμβολο του σεξ (Μπαντέρας). Όταν συγκρούονται οι εγωισμοί όλων των εμπλεκόμενων, πικρές και διασκεδαστικές αλήθειες (ειδικά για όσους γνωρίζουν το χώρο και έχουν συναναστροφές με ηθοποιούς) έρχονται στην επιφάνεια. Αλμοδοβαρικό δεν είναι, αλλά η έμφυτη ανοησία του είναι το όλο θέμα.

INFO: Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Spentzos Film

Για streaming:

Not Okay

Zoey Deutch in the film NOT OKAY. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century

Μια απελπισμένη Νεοϋορκέζα “ζιλένιαλ”, χωρίς φίλους και εθισμένη στο Instagram και στις ζωές των άλλων, κατασκευάζει ένα ανύπαρκτο ταξίδι στο Παρίσι για να εντυπωσιάσει έναν influencer που γνωρίζει στη δουλειά της και στη συνέχεια προσποιείται ότι έχει επιζήσει μετά από τρομοκρατική επίθεση, κερδίζοντας τη φήμη και τους followers που πάντα ονειρευόταν. Η Ζόι Ντόιτς (Το Κοστούμι) κινείται με μαεστρία στην ηθική κινούμενη άμμο του χαρακτήρα της, που σε αντίθεση με τους κανόνες της ψηφιακής ζωής, είναι αναζωογονητικά γκρίζος. Μια κωμωδία που θα εκτιμήσουν για την οπτική της ταυτότητα και τις λεπτές αναφορές της οι terminally online, που κερδίζει πόντους αποφεύγοντας τις ευκολίες στο φινάλε της. 

INFO: Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+

Luck

Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που επιβλέπει ο Τζον Λάσετερ μετά την ταπεινωτική αποχώρησή του από την Pixar, την εταιρεία που συνίδρυσε και βοήθησε να φτάσει στα μεγαλύτερά της ύψη, εν μέσω του δικού του #MeToo σκανδάλου, προέρχεται από το ανερχόμενο στούντιο Skydance Animation. Η ιστορία μιας χρόνια άτυχης 18χρονης που προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα εκείνης και των αγαπημένων της προσώπων με τη βοήθεια μιας μαγικής γάτας στη φανταστική Χώρα της Τύχης δεν μπορεί να αποφύγει τις συγκρίσεις με το έργο της Pixar, και παρόλο που διαθέτει μια αβίαστη αμεσότητα, αποδεικνύει ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο σε τεχνολογικό και αφηγηματικό επίπεδο για να φτάσει το θρυλικό στούντιο. Το πρώτο βήμα του Λάσετερ εκεί ήταν το Toy Story. Το δεύτερο πρώτο βήμα του, σε νέο σπιτικό, υπενθυμίζει απλώς πόσο περίπλοκες είναι οι προσωπικές κληρονομιές.

INFO: Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Apple TV+

Η Νύχτα των Βασιλιάδων

Στην προ διετίας πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είχαμε περιγράψει αυτό το επιβλητικό, αξέχαστο μάθημα κουλτούρας ως εξής: “Ένας νεαρός φυλακισμένος στην πιο άγρια φυλακή της Ακτής Ελεφαντοστού πρέπει να περάσει ολόκληρη τη νύχτα αφηγούμενος μια ιστορία αν θέλει να επιβιώσει. Υπό το φως ενός ματωμένου φεγγαριού, ο σκηνοθέτης Φιλίπ Λακότ ξετυλίγει μύθους της μαύρης ηπείρου και εξερευνά την αρρενωπότητα σε μια ταινία-παραισθησιογόνο, που αποτελεί την επίσημη υποβολή της χώρας στη διεθνή κατηγορία στα επόμενα Όσκαρ.” 

INFO: Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου