ΣΙΝΕΜΑ

77o Φεστιβάλ Καννών: O τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στο Studio Ghibli ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές

Ένα από τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Καννών συνέβη την περασμένη Δευτέρα στο Grand Théâtre Lumière, όπου βραβεύτηκε με τιμητικό Χρυσό Φοίνικα το Studio Ghibli σε μια sold out τελετή.

Το στούντιο έχει γίνει συνώνυμο με τις κλασικές anime ταινίες του συνιδρυτή και σκηνοθέτη, Χαγιάο Μιγιαζάκι: από την Πριγκίπισσα Μονονόκε και το Κινούμενο Κάστρο, ως το Ταξίδι στη Χώρα των Πνευμάτων και το My Neighbor Totoro, το Studio Ghibli αποτελεί πολιτιστικό μονόλιθο στην Ιαπωνία και έχει τεράστια απήχηση και στον υπόλοιπο πλανήτη, που πλέον γνωρίζει όλο και καλύτερα τις πολυάριθμες ταινίες του χάρη στην παρουσία τους στο Netflix.

Παρών στην τελετή απονομής ήταν ο Γκόρο Μιγιαζάκι, γιος του Χαγιάο, για να παραλάβει το βραβείο. Πάνω από 1000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα και τον υποδέχτηκαν με απανωτά standing ovations που φάνηκαν τελικά να συγκινούν τον κατά τα άλλα σοβαρό δημιουργό. Aργότερα δήλωσε:

«Πριν από 40 χρόνια ιδρύθηκε το Studio Ghibli από τους Ισάο Τακαχάτα, Χαγιάο Μιγιαζάκι και Τόσιο Σουζούκι. Σε αυτά τα 40 χρόνια, έχουμε κάνει πολλές ταινίες, αλλά κατασκευάσαμε επίσης το Μουσείο Ghibli και το νέο πάρκο Ghibli. Φυσικά, οι τρεις ιδρυτές υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες στο στούντιο, αλλά θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη μεγάλη ομάδα που εργάζεται για εμάς. Αυτό το βραβείο είναι για όλους όσους αγαπούν τις ταινίες μας και θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους θαυμαστές της Ghibli». Στο τέλος, ο Μιγιαζάκι ο νεότερος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για τα επόμενα 40 χρόνια.

Σε βιντεοσκοποημένο μήνυμα, οι δύο εγκέφαλοι του Studio Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι και Τόσιο Σουζούκι, ευχαρίστησαν το φεστιβάλ γι’αυτή την τιμή και έδωσαν έμφαση στο μέλλον του στούντιο έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από την ύπαρξη του Ghibli Park, που εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες στην Ιαπωνία και ήδη αποτελεί πόλο έλξης για τους θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Ήταν η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Καννών απένειμε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα σε στούντιο και όχι σε ένα άτομο και η απόφαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Κερασάκι στην τούρτα για τους παρευρισκόμενους ήταν η προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Ghibli Museum και ταξίδευαν για πρώτη φορά εκτός Ιαπωνίας: το Mei and the Baby Cat Bus (2006), το House Hunting (2010), το Mr. Dough and the Egg Princess (2018) και το Boro the Caterpillar (2010). Η αίθουσα πλημμύρισε με την υπέροχη μουσική του Τζο Χισαΐσι, ενώ μετά το τέλος την προβολής, μοιράστηκαν δύο αναμνηστικά δώρα σε όλους τους θεατές: μια αφίσα ειδικά σχεδιασμένη για το Φεστιβάλ από τον Τόσιο Σουζούκι και ένα film strip κατευθείαν από το μουσείο Ghibli.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Μάρα Θεοδωροπούλου