ΣΙΝΕΜΑ

45ο Φεστιβάλ της Δράμας: Γιώργο Μαζωνάκη ξέρουμε που θα είσαι τον Σεπτέμβριο

Μια πρώτη γεύση από ότι θα έρθει στο 45ο Φεστιβάλ της Δράμας, πήραμε όταν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών είδαμε την ταινία μικρού μήκους «Στον Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου να διαγωνίζεται στην Εβδομάδα Κριτικής, να λαμβάνει το βραβείο Canal+ και να γεμίζει τα ελληνικά σάιτ με φωτογραφίες του διάσημου λαϊκού τραγουδιστή, ο οποίος συμμετέχει απρόβλεπτα -και από ότι λένε και οι πρώτες μαρτυρίες εντυπωσιακά- στην ιστορία της.

Το επίσης βραβευμένο στις Κάννες περσινό Motorway 65 της Καλογηροπούλου είχε επίσης περάσει μετά από την νίκη του στις Γαλλικές ακτές, στο Δραμινό Φεστιβάλ οπότε εύλογα σκεφτόμασταν πως ο Ξέρξης και ο θρόνος του θα είχαν την ίδια τύχη. Και την ίδια πορεία. Και πράγματι, το είδαμε να φιγουράρει μέσα στον κατάλογο με τις τριάντα ελληνικές «μικρές» ταινίες που συνθέτουν το και πάλι εντυπωσιακό ελληνικό διαγωνιστικό, ενός φεστιβάλ που κρατά γερά και το διεθνές και το εγχώριο προφίλ του.

«FAULT», Kατερίνα Παπαναστασάτου

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής στο 45ο Φεστιβάλ της Δράμας, «το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015. Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Φέτος είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Οι αγαπημένες μου ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό του DISFF, είναι μια γενναία συλλογή από σαγηνευτικά, μοναδικά έργα που προκαλούν σκέψη».

Και προσέθεσε: «Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τριάντα ταινίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Συνεπώς, προσεγγίζουμε την ισότητα 50-50 γυναικών-ανδρών, σεβόμενοι απόλυτα την ζητούμενη αναγνώριση των ελληνίδων δημιουργών. Το σώμα του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBT, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς».

«Όχι αύριο», Αμέρισσα Μπάστα

«ENOMENA», Φαίδρα Βόκαλη

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ταινίες, σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες και ανάμεσα τους βλέπουμε και κάποιους γνωστούς μας αγαπημένους.  Τους ηθοποιούς Θάνο Τοκάκη και Μάκη Παπαδημητρίου στην πρώτη τους προσπάθεια πίσω από την κάμερα και του Δημήτρης Καταλειφό και Ρένη Πιττακή, Δημήτρη Λάλο, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη, Άντζελα Μπρούσκου μεταξύ άλλων πολλών μπροστά από αυτή, χωμένοι μέσα στις μικρές ιστορίες που δημιουργούν γενναίοι παλιοί και νέοι Έλληνες κινηματογραφιστές

Την κριτική επιτροπή για το ελληνικό διαγωνιστικό απαρτίζουν ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής International Short Film Festival of Cyprus, Ιωακείμ Μυλωνάς, ο δημοσιογράφο Αρης Δημοκίδης, η ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης, και η κινηματογραφίστρια και εικαστική καλλιτέχνης  Μαρίνα Γιώτη

«Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου

«tokakis ή What’s My Name», Θάνος Τοκάκης

«Στο Θρόνο του Ξέρξη», Εύη Καλογηροπούλου

Οι ταινίες είναι

«Γιάμα», Ανδρέας Βακαλιός
«ENOMENA», Φαίδρα Βόκαλη
«Παπαρούνες και Πάπιες», Χριστίνα – Καλλιρρόη Γαρμπή
«Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας», Σοφία Γεωργοβασίλη
«Toxic Magnus», Νάσος Γκατζούλης
«Pendulus», Δημήτρης Γκότσης
«Χυμός πορτοκάλι», Δημήτρης Ζάχος
«Kάκτος», Δημήτρης Ζούρας
«Στο Θρόνο του Ξέρξη», Εύη Καλογηροπούλου
«Σήμερα Ήθελα», Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου
«Τσίχλα- τσιγάρο», Αντζελίκα Κατσά
«KIDDO», Μιχάλης Κίµωνας
«Καναρίνι», Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης
«The Last Journey», Στηβ Κρικρής
«Η Κούρσα», Γιώργος Λεοντακιανάκος
«Nothing Holier Than A Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα
«Δάφνη», Τώνια Μισιαλή
«Όχι αύριο», Αμέρισσα Μπάστα
«11.20 π.μ.», Δημήτρης Νάκος
«Λίλα», Μάκης Παπαδημητρίου
«FAULT», Kατερίνα Παπαναστασάτου
«Homo Perfectus», Άλκη Πολίτη
«Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο», Στέλιος Πολυχρονάκης
«Τελευταία Πνοή», Χάρης Ραφτογιάννης
«Το πέταγμα του πιγκουίνου», Στέλλα Σερέφογλου
«tokakis ή What’s My Name», Θάνος Τοκάκης
«Under the Lake», Θανάσης Τρουμπούκης
«Μάγμα», Λία Τσάλτα
«Χλώριο», Θάνος Ψυχογυιός
«5p.m. Seaside», Valentin Stejskal

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου «Airhostess-737», η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο.

Εκτός συναγωνισμού, σε ειδική προβολή, θα προβληθεί επίσης η ταινία «Shooting», τρίτη μικρού μήκους ταινία του συγγραφέα, σεναριογράφου και καθηγητή σεναρίου (ΕΑΠ) Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Πληροφορίες για τα άλλα διαγωνιστικά προγράμματα και ό,τι άλλο αφορά το φεστιβάλ στο επίσημο site του και στις σελίδες του σε  Facebook και  Instagram.

Δημήτρης Πάντσος