ΣΙΝΕΜΑ

10 ταινίες που θα σε ταξιδέψουν στην Ιταλία

Η Ιταλία έχει αποτελέσει την έμπνευση πίσω από μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Τι κι αν σε πρώτο πλάνο έχουμε έναν μεγάλο έρωτα, εκείνο που μας μένει συνήθως είναι οι ιταλικές ομορφιές που βλέπουμε στο background.

Τα πολύχρωμα σπίτια της Cinque Terre, η ανθισμένη Τοσκάνη με τα καταπράσινα λιβάδια, τα γαλάζια νερά της Σαρδηνίας, η ιστορία των Ρωμαίων που είναι πανταχού παρούσα και οι καθημερινοί άνθρωποί της που μοιάζουν σαν να ξέφυγαν από κάποιο σενάριο που έχει ξεμείνει στο συρτάρι, έχουν κάνει την Ιταλία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινίες που έχουν αφήσει ιστορία στο σινεμά. Γιατί η ίδια η Ιταλία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά πρωταγωνίστρια. Άλλες φορές λάγνα και μυστήρια και άλλες φορές πληθωρική και φασαριόζα. Πάντα όμως πρωταγωνίστρια. 

Αυτό το κατάλαβαν από νωρίς οι μεγάλοι μαέστροι του κινηματογράφου που αποφάσισαν να την χρησιμοποιήσουν ως ζωντανό σκηνικό για τις ταινίες τους. Από τον Luca Guadagnino μέχρι τον Francis Ford Coppola, η Ιταλία έχει υμνηθεί από το σελιλόιντ όσο καμία άλλη χώρα. 

Αν ονειρεύεστε κι εσείς την dolce vita, αλλά δεν μπορείτε να την ζήσετε ακόμα από κοντά, δείτε τις 10 παρακάτω ταινίες για να πάρετε μια γεύση από την γλυκιά ιταλική ζωή. 

Η τέλεια ομορφιά (2013) – Πάολο Σορρεντίνο

Ο Τζεπ σε λίγο θα γίνει 65. Είναι δημοσιογράφος και κάποτε είχε γράψει και ένα μπεστ σέλερ βιβλίο. Αυτή η μια και μοναδική του επιτυχία του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει «αρχοντικά» και να απολαύσει την νυχτερινή ζωή της Ρώμης με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Λίγο πριν σβήσει τα 65 του κεράκια όμως και μέσα από μια σειρά συναντήσεων με παλιούς φίλους και γνωστούς, ο Τζεπ αρχίζει να βλέπει ότι η αγαπημένη του Ρώμη είναι ακόμα πιο όμορφη όταν την λούζει το φως του ήλιου. Ο Σορρεντινό σχολιάζει το γκλίτερ της εποχής Μπερλουσκόνι, καταφέρνοντας παράλληλα να δείξει τις πιο όμορφες γωνιές της Αιώνιας Πόλης.

Call Me By Your Name (2017) – Λούκα Γκουαντανίνο

Ένα ιταλικό καλοκαίρι την δεκαετία του 1980 και η σχέση δυο αγοριών που μετατρέπεται σε μεγάλο έρωτα, είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο αριστούργημα του Λούκα Γκουαντανίνο. Γυρισμένη στην βόρεια Ιταλία, η ταινία μας μεταφέρει σε ανθισμένα λιβάδια, σε πέτρινες πλατείες που μοιάζουν να μένουν απαράλλαχτες στον χρόνο και σε ιταλικές βίλες περιτριγυρισμένες από πορτοκαλιές και λεμονιές. 

Eat Pray Love (2010) – Ράιαν Μέρφι

Η Τζούλια Ρόμπερτς αφήνει πίσω της την γρήγορη ζωή της Νέας Υόρκης για να απολαύσει της νοστιμιές της Ιταλίας. Παγωτά, πίτσες, ζυμαρικά και κόκκινες σάλτσες. Η ταινία αυτή αποτελεί έναν ύμνο στην ιταλική κουζίνα και το μόνο σίγουρο είναι πως όσες φορές κι αν την δούμε μας τρέχουν τα σάλια. 

Είμαι ο Έρωτας (2009) – Λούκα Γκουαντανίνο

Αυτή τη φορά ο Γκουαντανίνο μας μεταφέρει στο Μιλάνο. Μεγάλες επαύλεις, βαριά έπιπλα και πλούσια δείπνα κάνουν την ταινία αυτή να μοιάζει larger than life. Ακόμα και το στυλ της πρωταγωνίστριας Τίλντα Σουίντον αποτελεί μια ωδή στους μεγάλους ιταλικούς οίκους μόδας. 

La Dolce Vita (1960) – Φεντερίκο Φέλινι

Η πιο εμβληματική ίσως από τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι μας χάρισε ένα σωρό δώρα. Εδώ είναι που πρωτοακούστηκε ο όρος παπαράτσι, είδαμε κοστούμια που ακόμα και σήμερα θα φορούσαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να βουτήξει στην Φοντάνα Ντι Τρέβι με την Ανίτα Έκμπεργκ και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι; Εδώ η μεταπολεμική Ιταλία αποκτά και πάλι την αίγλη που της είχε κλέψει ο Β’ Π.Π και ο πλανήτης μαγεύεται από τις ομορφιές της.

Malena (2000) – Τζουζέπε Τορνατόρε

Η ταινία που έκανε τον πλανήτη να ερωτευτεί την Μόνικα Μπελούτσι. Στην Σικελία του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Μαλένα είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα της οποία ο άνδρας λείπει στο μέτωπο. Οι άνδρες του χωριού την ποθούν και οι γυναίκες την φθονούν. Ο Τζουζέπε Τορνατόρε καταφέρνει με μαεστρία να βάλει σε πρώτο πλάνο τους κινδύνους που φέρνει μαζί της η αντικειμενικοποίηση του γυναικείου σώματος, ενώ παράλληλα μας δείχνει τις ομορφιές του ιταλικού νησιού που στέκει αγέρωχο στην «μύτη της μπότας».

Roman Holiday (1953) – Γουίλιαμ Γουάιλερ

Η Ωντρεϊ Χέπμπορν και ο Γκρέγκορι Πεκ ανεβαίνουν σε μια βέσπα και μας κάνουν βόλτες στην ασπρόμαυρη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Οι δυο τους τριγυρνούν σε πλακόστρωτα σοκάκια, τρώνε παγωτό στα Ισπανικά Σκαλιά και τελικά ερωτεύονται έχοντας ως φόντο την Αιώνια Πόλη και τις μοναδικές ομορφιές της. 

Under the Tuscan Sun (2003) – Ωντρεϊ Γουέλς

Μια Αμερικανίδα χωρίζει και ψάχνει να κάνει μια νέα αρχή στην Ιταλία. Αγοράζει μια εγκαταλελειμμένη βίλα, αρχίζει να την ανακαινίζει και έρχεται αντιμέτωπη με όλα τα ευτράπελα της ιταλικής καθημερινότητας. Μπορεί το σενάριο να μοιάζει χιλιοειπωμένο, η Τοσκάνη όμως είναι πάντα μια καλή αφορμή για να δεις μια ταινία, ακόμα κι αν ξέρεις το πως θα τελειώσει. 

Κλέφτης Ποδηλάτων (1948) – Βιτόριο Ντε Σίκα

Ένας πατέρας ξεκινά μια νέα δουλειά, του κλέβουν το ποδήλατο και χωρίς αυτό δεν μπορεί να εργαστεί. Μαζί με τον γιο του περνούν μια μέρα στην Ρώμη ψάχνωντας να βρουν το κλεμμένο του ποδήλατο. Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας ο πατέρας δείχνει να έχει μεγάλες δόσεις ηθικής, όταν όμως τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα τότε βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα, τα οποία παρασύρουν και το ίδιο το κοινό. Μια πανανθρώπινη ιστορία που διδάσκει αξίες που δεν γνωρίζουν εποχή. 

Cinema Paradiso (1990) – Τζουζέπε Τορνατόρε

Ο Τορνατόρε εδώ κάνει μια ερωτική εξομολόγηση στην τέχνη του κινηματογράφου. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας γυρίζει στο χωριό του στην Σικελία και στο σινεμά στο οποίο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές των παιδικών του χρόνων. Μέσα από τα παιδικά μάτια του Τότο βλέπουμε το ιταλικό νησί στα χρόνια που ακολούθησαν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι