Categories: ΣΙΝΕΜΑ

To CineDoc Music αγαπάει τη μουσική όταν βλέπεται δυνατά

Το ότι η Αθήνα αγαπάει τη μουσική, (και) όταν αυτή καταλαμβάνει την μεγάλη οθόνη, φαίνεται όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια, με τα φεστιβάλ μουσικών ταινιών και ντοκιμαντέρ να αυξάνονται και να πληθύνονται. Το CineDoc ξέρουμε πως τιμάει και στηρίζει το καλό ντοκιμαντέρ κι αυτή τη φορά είναι εδώ για να τιμήσει για 48 ώρες και τη μουσική. Έτσι τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Άστορ στο οποίο θα προβληθούν μουσικά ντοκιμαντέρ που βλέπονται -και ακούγονται- δυνατά: από τους Beatles μέχρι την κρητική μουσική κι από την Amy Winehouse μέχρι τους κλαριντζήδες της Ηπείρου, η μεγάλη οθόνη θα γεμίσει με ήχους για κάθε γούστο.

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε…

Μια Οικογενειακή Υπόθεση
(Αγγελική Αριστομενοπούλου, 2015, Ελλάδα-Αυστραλία, 78′)

Το όνομά τους είναι συνώνυμο της κρητικής μουσικής εδώ και τρεις γενιές. Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική ελληνική οικογένεια, η οποία μεταλαμπαδεύει το πνεύμα του τόπου της από την μία γενιά στην άλλη: από τον Νίκο Ξυλούρη στον Ψαραντώνη, από εκεί στον Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά και τα εγγόνια τους, η οικογένεια Ξυλούρη έχει φτάσει την κρητική μουσική στα πέρατα του κόσμου. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στην Μελβούρνη, και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις, και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών. (Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18:00)

Silvana
(M. Gustafson, O. Kastebring, C. Tsiobanelis, 2017, Σουηδία, 90′)

Αυτοπροσδιορίζεται ως «λεσβία, φεμινίστρια, αντί-ναζί punk-rapper». Η Silvana έχει μια ταραχώδη ιστορία να πει: παιδί προσφύγων, ο πατέρας είναι από τη Συρία και η μητέρα της από την Λιθουανία, μετακόμισε με την οικογένειά της στην Σουηδία σε μικρή ηλικία, όπου μέσα στα χρόνια βίωσε διαφόρων μορφών ρατσισμό. Το ντοκιμαντέρ ανατρέχει σε πλούσιο αρχειακό υλικό κι ακολουθεί την πορεία της μέσα στα χρόνια, καθώς κερδίζει ορκισμένους fans και ολοένα μεγαλύτερη επιρροή και αναγνωρισιμότητα. (Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 19:30)

Ὅσον ζῇς, φαίνου / While You Live, Shine
(Paul Duane, 2018, Ιρλανδία-Ελλάδα-Η.Π.Α., 80′)

Η σε βάθος έρευνα του μουσικολόγου Christopher King για την ηπειρώτικη μουσική έδωσε φως σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ο King, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες δίσκων 78 στροφών στον κόσμο, ένιωσε τον κόσμο του να αλλάζει όταν ήρθε σε επαφή με την μουσική της Ηπείρου. Η συγκεκριμένη ταινία, που παίρνει τον τίτλο της από το αρχαιότερο γραμμένο τραγούδι του κόσμου -ένα μοιρολόι χαραγμένο σε επιτύμβια στήλη στη Μικρά Ασία- ανοίγει ένα παράθυρο στο μεγαλείο της ηπειρώτικης τέχνης και της συλλογικής της εμπειρίας. (Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21:15. Θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Paul Duane και τον Christopher King. Μετά την συζήτηση, vinyl only dj set του King με Ηπειρώτικη μουσική στο φουαγιέ του Άστορ. Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Κυριακή 17/3, στον Κινηματογράφο Δαναό, Κηφισίας 109.Στις προβολές θα βρίσκονται οι εκδόσεις Δώμα με το βιβλίο «Ηπειρώτικο Μοιρολόι» του Christopher King.)

Rumble: The Indians who Rocked the World
(Catherine Bainbridge, Alfonso Maiorana, 2017, Καναδάς, 90′)

Τι θα ήταν η σύγχρονη αμερικανική μουσική χωρίς την σπουδαία παρακαταθήκη των αυτοχθόνων Αμερικανών;  Από τον Tony Bennett στον George Clinton κι από εκεί στον Iggy Pop, τον Slash και τον Quincy Jones, δεκάδες καταξιωμένοι μουσικοί μιλούν για την παραγνωρισμένη επιρροή των αυτόχθονων Αμερικανών στη διεθνή pop κουλτούρα σε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Sundance το 2017 κι από τότε δεν έχει πάψει να συλλέγει βραβεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. (Τρίτη 12 Μαρτίου στις 18:00)

The Beatles: Eight Days a Week
(Ron Howard, 2016, Η.Π.Α., 137′)

Οι Beatles δεν ήταν απλά ένα συγκρότημα αλλά ένα ποπ φαινόμενο. Υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα τους αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Ron Howard που καλύπτει την περίοδο 1962-1966 και περισσότερες από 250 συναυλίες τους μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό αλλά και καινούργιες συνεντεύξεις με τους Paul McCartney και Ringo Starr. (Τρίτη 12 Μαρτίου στις 19:30)

Αmy
(Asif Kapadia, 2015, Ηνωμένο Βασίλειο, 128′)

Η καριέρα της μπορεί να ήταν σύντομη αλλά θυελλώδης. Η Amy Winehouse υπήρξε το κορίτσι, η ποπ σταρ, το κατεστραμμένο είδωλο. Ο Asif Kapadia φτιάχνει ένα συγκινητικό και αληθινό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ντοκουμέντα από την αρχή της καριέρας της, ανέκδοτα home videos και συνεντεύξεις. Το Amy σκιαγραφεί με αγάπη και τρυφερότητα το εύθραυστο πορτραίτο μιας κοπέλας που δεν άντεξε να σηκώσει το βάρος του ονόματος που έφτιαξε για τον εαυτό της. (Τρίτη 12 Μαρτίου στις 22:00)

CineDoc Music – Μουσικά Ντοκιμαντέρ
Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Μαρτίου
Άστορ, Σταδίου 28 (Στοά Κοραή)
Ελένη Τζαννάτου