Ο Χρίστος Παπαδόπουλος αγαπά τα αλληγορικά παραμύθια όπως «Η Φάρμα των Ζώων»

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; H τριλογία -όπως νόμιζα τότε- του Μενέλαου Λουντέμη  Συννεφιάζει, Ενα παιδί μετράει τ άστρα και Αγέλαστη Άνοιξη. Ενήλικος πια έμαθα ότι η ιστορία του Μέλιου συνεχιζόταν και σε τέταρτο βιβλίο, Κατω απ’ τα κάστρα της ελπίδας το οποίο δεν διάβασα ποτέ τελικά.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Τα άπαντα του Καβάφη. Επανέρχομαι εκεί συχνά ,από τα 16 μου που τα πρωτοδιάβασα ως και τώρα. Είναι το μόνο βιβλίο που έχω σίγουρα μαζί μου σε όποιαν πόλη κι αν ζω.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Ναι, ήταν τον Νοέμβριο του 1988, στις 8 του μήνα το βραδυ. Ξενύχτησα παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των Αμερικάνικων εκλογών, διαβάζοντας ταυτόχρονα το Άκου, ανθρωπάκο του Βίχεμ Ράιχ. Την επόμενη έβγαιναν τα αποτελέσματα της τρίτης εξεταστικής περιόδου στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία όπου φοιτούσα. Ενώ ημουν αριστούχος, ο καθηγητής που μας δίδασκε ελληνική λογοτεχνία δεν με συμπαθούσε γιατί εργαζόμουν και δεν παρακολουθούσα το μάθημα του που δεν απαιτούσε υποχρεωτική παρουσία. Με είχε κόψει στις δυο προηγούμενες εξεταστικές με “4”. Τη Δευτέρα που ξημέρωσε λοιπόν, 9 Νοέμβρη, βγήκαν τ’ αποτελέσματα και με έκοψε τρίτη φορά με τον ίδιο βαθμό, ενώ όλοι οι συμφοιτητές μου έπαιρναν πτυχίο. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που μπήκα ως ταύρος εν υαλοπωλείω στο γραφείο καθηγητών, χτυπώντας τα χέρια μου στο γραφείο του κι αρπάζοντας τον από τον γιακά του φώναζα «εσεις αποτύχατε» διακινδυνεύοντας να μην πάρω ποτέ πτυχίο. Ευτυχώς την επόμενη χρονιά, έκλεινε η Σχολή κι έτσι έμεινα στην ιστορία ως ο τελευταίος πτυχιούχος της.

Σας ενέπνευσε κάποιο βιβλίο να γίνετε κάτι άλλο εκτός από συγγραφέας ; Ο Λουντέμης πάλι, με το Οδός Αβύσσου αριθμός μηδέν και ο Θέμος Κορνάρος με το βιβλίο του Το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου  με καθόρισαν πολιτικά εκεί στην πρώτη εφηβεία μου, ως αριστερό, όχι με κομματική έννοια.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Τη Φάρμα των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ γιατί μου αρέσουν ιδιαίτερα τα αλληγορικά παραμύθια.

Η ποιητική συλλογή του Χρίστου Παπαδόπουλου, διευθυντή, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, με τίτλο «Η γλώσσα της φυγής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου