Είτε διεξάγεται σε ομιχλώδη, από καπνό, υπόγεια είτε σε πολυτελείς αίθουσες διασκέψεων, το πόκερ δεν είναι παρά ένα παιχνίδι στρατηγικής. Και όπως κάθε παιχνίδι πρέπει να διεξάγεται με απόλυτη ψυχραιμία και σοβαρότητα. Άλλωστε ο παίχτης δεν αναζητάει μόνο τον τρόπο που θα πάρει την παρτίδα αλλά και μία ευκαιρία να ξεδιπλώσει την ευφυΐα του.
Οι «Σημειώσεις πάνω στο πόκερ» έργο ενός ανθρώπου που πάντα επαίρονταν πως έζησε όπως διατείνονταν ότι έπρεπε να ζει κανείς, είναι ένα βιβλιαράκι μόλις οκτώ σημείων. Γράφτηκε το 1990, τέσσερα χρόνια πριν ο Ντεμπόρ αυτοκτονήσει με μία σφαίρα στην καρδιά. Και μοιάζει να συμπυκνώνει σε λίγες αράδες την φιλοσοφία με την οποία ο ίδιος καθοδηγούσε τις στρατιές της ανατροπής.
«Ο κακός παίχτης βλέπει παντού την μπλόφα και την έχει στο νου του» γράφει για το μοναδικό όπλο που αρμόζει στο πόκερ. «Ο καλός παίχτης την θεωρεί αμελητέα και κινείται ανά πάσα στιγμή, με γνώμονα μόνο τα δικά του μέσα». Δε χρειάζονται περισσότερα λόγια. Η μπλόφα τρομοκρατεί τον αντίπαλο, αλλά την στιγμή της σύγκρουσης, ο ευφυής τζογαδόρος γνωρίζει ότι βασίζεται στα δικά του και μόνο χαρτιά.
Ο Γκι Ντεμπόρ -για τους περισσότερους- υπήρξε απλά ο συγγραφέας ενός οξυδερκούς βιβλίου, της «Κοινωνίας του θεάματος» ενός τίτλου που κατέληξε σλόγκαν για βαριεστημένους σχολιαστές της τηλεόρασης. Στην πραγματικότητα τα πιο συναρπαστικά γραπτά του ήταν σύντομα, σκόρπιες προτάσεις ανάμεικτες με στίχους παρανόμων και αποφθέγματα στρατηλατών όπως ο «Πανηγυρικός» το δικό του ρέκβιεμ ή το «In Girum Imus Nocte at Consumimur Igni- Κάνουμε κύκλους μέσα στη νύχτα και η φωτιά μας καταβροχθίζει», όπου συνοψίζει την δράση των καταστασιακών και το ξέσπασμα του Μάη του ’68.
Οι «Σημειώσεις» είναι ένα από αυτά. Μέσα σε λίγες φράσεις ο Ντεμπόρ αναλύει την ουσία ενός παιχνιδιού που κανείς δεν αρνείται την σαγήνη του. Σε μία εποχή που η σύγχρονη πολιτική ζωή θυμίζει παιχνίδι πόκερ, έρχεται ένας δαιμόνιος παίχτης για να παραδώσει μαθήματα, εξηγώντας πως ο τόσο περιφρονημένος τζόγος δεν βασίζεται στην τύχη αλλά στην στρατηγική και την τέχνη της εξαπάτησης. «Είναι εύκολο να χάνεις λίγα, αν έχεις πάντοτε στο νου, ότι το σημαντικό δεν είναι ποτέ ένα καλό χτύπημα αλλά η παρτίδα» γράφει. Έτσι καθώς οι τηλεοπτικές οθόνες γεμίζουν από κλισέ τίτλους όπως «σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες» και οι αναλυτές κάνουν λόγο για άγριες μπλόφες εκατέρωθεν, ο Ντεμπόρ συμβουλεύει από κάποιους μακρινούς καιρούς πως «εκείνος που έχει καταλάβει την, καθαρά θεωρητική στην πραγματικότητα, ύπαρξη της μπλόφας, θα νικήσει κατευθυνόμενος από τα χαρτιά του και τις αναμενόμενες αντιδράσεις των αντιπάλων του». Με άλλα λόγια είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε στο τραπέζι του πόκερ είτε στο πεδίο της μάχης, την τύχη σου την φτιάχνεις μόνος σου.
Οι «Σημειώσεις πάνω στο πόκερ» εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΟΥΑΠΙΤΙ.