Σε ποιους απευθύνεται το booksecrets; Όσοι αγάπησαν ένα (τουλάχιστον) βιβλίο ξέρουν ότι η σχέση τους μαζί του δεν σταματάει όταν τελειώσει η ανάγνωση της τελευταίας του σελίδας. Ξέρουν πως θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον ίδιο τον συγγραφέα, τις πηγές της έμπνευσής του, τις αναφορές του, θέλουν να μάθουν ό,τι σχετίζεται με το αγαπημένο τους κείμενο. Το booksecrets ικανοποιεί την ανάγκη αυτή δίνοντας το βήμα στους ίδιους τους συγγραφείς, τους εκδοτικούς οίκους και στους διαχειριστές της εφαρμογής να εμπλουτίσουν με νέα κείμενα αλλά κι ευρύτερες αναφορές το ίδιο υπάρχον βιβλίο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Ο αναγνώστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν στο κινητό του την εφαρμογή και απλώς σκανάροντας το barcode του βιβλίου (ή αν το βιβλίο είναι παλιό και δεν έχει barcode πληκτρολογώντας το ISBN) κι έτσι να ενημερώνεται για το επιπλέον περιεχόμενο που έχει ανέβει στην πλατφόρμα για τα βιβλία που έχει προσθέσει στη “βιβλιοθήκη” του», εξηγεί ο Νίκος Αργύρης, ένας εκ των δυο ιδρυτών της εφαρμογής. Και ποιο μπορεί να είναι αυτό το επιπλέον περιεχόμενο; «Οτιδήποτε θα μπορούσε να ανεβάσει ο συγγραφέας ή ο εκδοτικός οίκος όπως ακριβώς θα κάναμε στο facebook αλλά εδώ μιλάμε μόνο για βιβλία. Δηλαδή φωτογραφίες, κριτικές, ένα έξτρα κεφάλαιο που τελικά δεν μπήκε στην έκδοση, μουσική, ταινίες σχετικές με το βιβλίο του. Ο αναγνώστης που έχει προσθέσει κάποιο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του τότε θα λαμβάνει notification όταν κάποια από τις τρεις πηγές το έχει ενημερώσει με νέο περιεχόμενο».
Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Ο Φάνης Χαραλάμπους είχε γράψει το παιδικό βιβλίο Ο Σπυράκος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε αυτο-έκδοση και σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια πλατφόρμα όπου θα μπορούσε να εμπλουτίσει με υλικό για το βιβλίο του. Επικοινώνησε την ιδέα του σε διάφορες εκδότες και κάπου εκεί συνάντησε τον Νίκο Αργύρη των εκδόσεων Ίκαρος «Του είπα ότι όχι απλώς ενδιαφέρομαι αλλά θέλω να γίνουμε συνεργάτες». Αυτή τη στιγμή πόσα βιβλία υπάρχουν στη «βιβλιοθήκη» του booksecrets; «Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα αναγνωρίζει όλη την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, τα βιβλία που έχουν περιεχόμενο είναι ήδη περίπου 35.000 και οι ίδιοι οι χρήστες που φτάνουν τους 4.500 έχουν προσθέσει στη βιβλιοθήκη τους περίπου 5.500 βιβλία. Αυτή η θερμή ανταπόκριση σε μόλις τέσσερις μήνες μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον».
Εκτός από τις τρεις βασικές πηγές περιεχομένου δηλαδή τους συγγραφείς, τους εκδοτικούς οίκους και το ίδιους τους ανθρώπους του booksecrets «προσθέτουμε και μια νέα, τέταρτη πηγή: bloggers και ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία, που γράφουν ήδη για βιβλία κι έτσι τους δίνουμε το βήμα να αναγνωριστεί η δουλειά τους». Το περιεχόμενο μπαίνει μόνο από πραγματικούς γνώστες του αντικειμένου. Για παράδειγμα ο Σύλλογος Φίλων του Tolkien έχουν μοιραστεί ένα «μυστικό» που δύσκολα θα ανίχνευε κάποιος. Ποιο είναι αυτό; Ένα βίντεο με ανάγνωση του ίδιου του συγγραφέα που διαβάζει στη γλώσσα Quenya, την αρχαία γλώσσα των Ξωτικών που φυσικά ο ίδιος δημιούργησε.
Πώς θα χειριστούμε πρακτικά την εφαρμογή; Την κατεβάζουμε δωρεάν, συνδεόμαστε, αναζητούμε με τίτλο ή συγγραφέα ή εκδοτικό ή πολύ απλώς σκανάρουμε το barcode του βιβλίου. Διαβάζουμε τα «μυστικά» δηλαδή το επιπλέον περιεχόμενο που έχει ανέβει στην εφαρμογή για το βιβλίο που μας ενδιαφέρει. Εάν δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο υπόψη μας τότε μπορούμε να μπούμε στα secrets κι έτσι να ανακαλύψουμε βιβλία που ίσως αγνοούσαμε και που πιθανόν μας κινούν τα ενδιαφέρον να τα διαβάσουμε.
Σταδιακά θα μπουν κατηγορίες κι έτσι θα προκύψουν και προτάσεις, αλλά και προσφορές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Είναι η πρώτη φορά που οι εκδότες βλέπουν σε real time πόσοι άνθρωποι ψάχνουν και ενδιαφέρονται για βιβλία τους και ποια είναι αυτά τα βιβλία. Ο χρήστης μπορεί να αξιολογεί τα «μυστικά» και το κατά πόσο τα βρίσκει ενδιαφέροντα ή όχι. Μέχρι τώρα τα πιο δημοφιλή «μυστικά» είναι αυτά που ο συγγραφέας αποκαλύπτει το γιατί έγραψε το βιβλίο. Ένα ιδιαίτερο «μυστικό» έχει μοιραστεί ο συγγραφέας και αθλητής Νίκος Μιχαλόπουλος, που το 2010 κάρφωσε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο στο πλαίσιο της προσπάθειας χρηματοδότησης του MATHARE YOUTH SPORT ASSOCIATION. Αν σκανάρει ο αναγνώστης το barcode του βιβλίου του, Οι κορυφές μέσα μας, θα ανακαλύψει την εξής φράση: «Αν κάποιος αναγνώστης νιώσει την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μου το τηλέφωνο μου είναι….» (δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε τα νούμερα, το booksecrets όμως μπορεί).
«Μπορεί να ακουγόμαστε ρομαντικοί αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι πάμε την αναγνωστική εμπειρία στο επόμενο στάδιο», μας λένε κλείνοντας κι αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την αποστολή που καθημερινά κυνηγά το booksecrets.