ΒΙΒΛΙΟ

Το 1979 της Val McDermid υπόσχεται να σας κρατήσει με την ανάσα κομμένη μέχρι την τελευταία σελίδα

Αν η Agatha Christie έστρωσε τον δρόμο για το αστυνομικό μυθιστόρημα έναν αιώνα περίπου πριν, η Val McDermid έβαλε το όνομά της στην πινακίδα της οδού επιτυγχάνοντας να ορίσει το είδος του crime fiction.

Εκατομμύρια πωλήσεις των μυθιστορημάτων της που διαβάζονται για περισσότερα από τριάντα χρόνια, αμέτρητα βραβεία και μεταφράσεις των βιβλίων της σε πάνω από τριάντα χώρες, είναι μερικά από τα επιτεύγματα της μυθιστοριογράφου που επιστρέφει τώρα με το νέο της συγγραφικό πόνημα με τον τίτλο 1979. Η βασίλισσα της crime μυθιστοριογραφίας προσφέρει σε κάθε αναγνώστη της ιστορίες μυστηρίου και εγκλημάτων που προκαλούν έντονες συγκινήσεις και η νέα της σειρά με πρωταγωνίστρια τον χαρακτήρα της ερευνητικής δημοσιογράφου Άλι Μπερνς δεν είναι εξαίρεση σε αυτή την παράδοση. 

Το νέο μυθιστόρημα της διαδραματίζεται στις αρχές του 1979. Ένας Ιανουάριος που έχει ήδη φέρει χιονοθύελλες, απεργίες, διακοπές ρεύματος και πολιτική αναταραχή στη Σκωτία. Η δημοσιογράφος Άλι Μπερνς σε μία προσπάθεια να σπάσει τις αναθέσεις που της κάνουν στην εφημερίδα που δουλεύει και επιβεβαιώνουν κάθε πατριαρχικό κλισέ, συμμαχεί με τον πολλά υποσχόμενο ερευνητή δημοσιογράφο Ντάνι Σάλιβαν για να ξεσκεπάσουν μια υπόθεση διεθνούς φορολογικής απάτης και την απόπειρα μιας ομάδας υπερεθνικιστών να προκαλέσουν χάος στη χώρα τις παραμονές του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αποκαλύψεις τους θα τραβήξουν την προσοχή και θα δημιουργήσουν εχθρούς για τους δύο νέους, ανερχόμενους δημοσιογράφους. Καθώς πλησιάζουν στη ματωμένη κόψη της αλήθειας, η Άλι και ο Ντάνι θα ανακαλύψουν ότι και η δική τους ζωή κρέμεται από μία κλωστή.

To πρώτο βιβλίο της νέας αυτής σειράς της Val McDermid, το 1979, μεταφέρει κάθε αναγνώστη στη γεμάτη καπνό τσιγάρων αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Daily Clarion, που δονείται από τον εκκωφαντικό θόρυβο των πιεστηρίων και το μανιασμένο κροτάλισμα των γραφομηχανών, προσφέροντας παράλληλα ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στο παρελθόν, που έχει πολλά να πει και για το παρόν. Το 1979 είναι η πιο πρόσφατη, αγωνιώδης, λεπτοδουλεμένη προσθήκη στο νουάρ πάνθεον της McDermid τής οποίας οι ιστορίες μεταφέρουν όσους αγαπούν τα βιβλία σε ένα κόσμο διαφθοράς, τρόμου και φόνου. Η αριστοτεχνική λογοτεχνία της  McDermid  κρατά σε εγρήγορση τους αναγνώστες που δεν μπορούν να σταματήσουν να γυρίζουν τις σελίδες του σύγχρονου αριστουργήματος της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η πλοκή, οι ανατροπές και τα μυστήρια που κάνουν το εν λόγω έργο της McDermid σπουδαίο, αλλά όλα τα θέματα που θίγει και αναδεικνύει στις σελίδες του. Από τον σεξισμό και την αμφισβήτηση που βιώνει μια γυναίκα δημοσιογράφος, μέχρι τις ταξικές ανισότητες της Βρετανίας στο τέλος των 70s, το 1979 μιλάει για τα μυστήρια, όσο παράλληλα δίνει ένα εκτενές μάθημα για την κοινωνία και την πολιτική ιστορία της Σκωτίας με τον πιο ατμοσφαιρικό τρόπο. Η συγγραφέας δημιουργεί ένα δικό της ρυθμό στο χρόνο του βιβλίου, που επιτρέπει στον αναγνώστη να γνωρίσει σε βάθος τους πρωταγωνιστές και να δεθεί μαζί τους, όσο αυτοί ερευνούν τα μυστήρια της εποχής. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση και το υπέροχο 70s soundtrack του βιβλίου, τότε καταλαβαίνει ότι το τελευταίο συγγραφικό πόνημα της Val McDermid διαβάζεται αρειμανίως σαν εθιστικό ανάγνωσμα παραλίας, ακόμα και τον χειμώνα.

Το 1979 της Val McDermid, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA