Επέστρεψαν από τις διακοπές οι αναγνώστες, επέστρεψαν και οι εκδοτικοί οίκοι που ανάβουν στο φουλ τις μηχανές τους προσφέροντας δυνατές προτάσεις για το φθινόπωρο αλλά και εν όψει εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων. Είστε έτοιμοι να ετοιμάσετε λίστα με όσα αξίζουν να γεμίσουν τα ράφια της βιβλιοθήκης σας;
Ελληνική πεζογραφία: Πλούσια η παραγωγή με καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους Έλληνες πεζογράφους που έρχονται να καταθέσουν την δική τους αξιόλογη σφραγίδα. Περιμένουμε μεταξύ άλλων: τη νουβέλα Σώμα του Αχιλλέα Κυριακίδη (εκδ. Πατάκης) όπου με ακρίβεια μικροχειρουργού, ο συγγραφέας ανατέμνει το ανθρώπινο σώμα και τη σωματικότητα της γλώσσας με τα γνωστά φωνητικά του ηχοχρώματα, Το ημερολόγιο της Αλοννήσου του Θανάση Βαλτινού (Εστία), έργο που το 2009 είχε κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή σε περιορισμένα αντίτυπα, ένα ηχογραφημένο μυθιστόρημα, «φτιαγμένο αποκλειστικά με ήχους και συζητήσεις που άλλοτε σκηνοθετήθηκαν και άλλοτε καταγράφηκαν κρυφά ή τυχαία» και την Γκαλίνα-Η σκοτεινή οικιακή βοηθός (Καστανιώτης), μια ιστορία εκδίκησης από τον πολυβραβευμένο Ανδρέα Μήτσου.
Εντός των προσεχών μηνών θα εκδοθεί η νέα συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικόνομου με τίτλο Οι κόρες του ηφαιστείου, πάλι από τις εκδόσεις Πόλις, με δώδεκα ανταποκρίσεις από την εμπόλεμη ζώνη μεταξύ ουρανού και πραγματικότητας, δώδεκα άλματα εις βάθος, δώδεκα ιστορίες μυστικού ρεαλισμού. Μένοντας στη μικρή φόρμα άξιο αναφοράς είναι το νέο βιβλίο της Άλκης Ζέη που θα κυκλοφορήσει από το Μεταίχμιο με τίτλο Πόσο θα ζήσεις ακόμη γιαγιά; που περιλαμβάνει ιστορίες με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Με ενδιαφέρον περιμένουμε και το νέο πόνημα του Σπύρου Γιανναρά με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο Τη μέρα που θα σηκωνόμουν να χορέψω (Άγρα), το νέο έργο του Χρήστου Αγγελάκου Ψεύτικοι Δίδυμοι που εστιάζει σε «Μια αφήγηση όπου ψεύτικοι μα και αληθινοί δίδυμοι συντρίβονται πάνω στα όρια της ενηλικίωσης και όπου το ψέμα έχει μεγαλύτερη δύναμη από την αλήθεια» ενώ φυσικά απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η επιστροφή της Ρέας Γαλανάκη με το έργο Δυο γυναίκες, δυο θεές που περιλαμβάνει δύο νουβέλες, στην πρώτη φωτίζεται η σχέση της Αριάδνης με τον Θησέα και στη δεύτερη ανακαλύπτουμε μια πτυχή της ζωής του Γιαννούλη Χαλεπά μέσα από το έργο του Αθήνα Βοσκοπούλα. Από τον Κέδρο θα κυκλοφορήσει και το καινούριο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη με τον πρωτότυπο τίτλο Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο, που καταγράφει έναν αγωνιώδη αγώνα έρωτα και τρέλας και επαναπροσδιορισμού ρόλων και υπαρξιακών αναζητήσεων ενώ ο νέος Γιάννης Ξανθούλης με το βιβλίο του Εγώ, ο Σίμος Συμεών βρίσκει εκδοτική στέγη στην Διόπτρα.
Όσον αφορά τις επανεκδόσεις και τις βουτιές στα κλασικούς Έλληνες συγγραφείς ξεχωρίζουμε Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη από την Εστία καθώς στην παρούσα έκδοση το κείμενο συνοδεύεται από εκτενές επίμετρο, στο οποίο δίνεται το ιστορικό πλαίσιο των διωγμών κατά των Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την περίοδο 1908-1923, καθώς και από γλωσσάριο. Επίσης, τα Άπαντα τα πεζά του Γιώργου Χειμωνά από τις εκδόσεις Πατάκη, την επανέκδοση του Νουρεντίν Μπόμπα του Στρατή Τσίρκα από τον Κέδρο και τη συμπληρωμένη έκδοση του μυθιστορήματος του Βασίλη Βασιλικού Ο ιατροδικαστής από τις εκδόσεις Ιωλκός.
Ξένη πεζογραφία: Εκδοτικό γεγονός αποτελεί η κυκλοφορία του Λήθη και Λίνκολν (Ίκαρος, μετάφραση Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης) όπου με αφορμή το ιστορικό γεγονός του θανάτου του 11χρονου γιου του Αμερικανού προέδρου ο o George Saunders, αφηγείται μια αξέχαστη καλειδοσκοπική ιστορία για την οικογενειακή αγάπη, την απώλεια, αλλά και τις δυνάμεις του καλού και του κακού. Ακόμη περιμένουμε το τελευταίο μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο Ο πρώτος άνθρωπος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη˙ ο πρόωρος θάνατός του δεν του επέτρεψε να το ολοκληρώσει αλλά παρ’ όλα αυτά αναδίδει όλη την συγγραφική ποιότητα του δημιουργού του.
Αντιστοίχως ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον Χλωμό βασιλιά πριν από τον θάνατό του. Ωστόσο, το βιβλίο, αν και ημιτελές σαν τη Δίκη του Κάφκα, είναι ένα συναρπαστικό και απολαυστικό μυθιστόρημα, το ίδιο ατρόμητο, χιουμοριστικό και αυθεντικό με κάθε άλλο έργο που πρόλαβε να γράψει και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον Κέδρο σε μετάφραση Γιώργου Κυριαζή. Από τις εκδόσεις Πατάκη περιμένουμε την Απόγνωση του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ, έργο που μας οδηγεί σ’ έναν παρανοϊκό κόσμο γεμάτο σωσίες και οφθαλμαπάτες, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Από την Εστία αναμένεται να κυκλοφορήσει ο Ανακτημένος χρόνος που ολοκληρώνει φέτος και στα ελληνικά γράμματα την επτάτομη έκδοση του μυθιστορηματικού κύκλου τού Μαρσέλ Προυστ με γενικό τίτλο Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, σε μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια Παύλου Ζάννα και Παναγιώτη Πούλου. Το Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου του Ζωρζ Μπερνανός θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Ιωάννα Μποτουροπούλου και επίμετρο Σταύρου Ζουμπουλάκη ενώ το Βιβλίο των Ψευδαισθήσεων του κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα Paul Auster θα εκδοθεί από το Μεταίχμιο σε μετάφραση Ιωάννας Ιλιάδη. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένουμε το αριστούργημα του Stendhal, Το μοναστήρι της Πάρμας σε μετάφραση και πρόλογο του Δημήτρη Στεφανάκη.
Ποίηση: Από τον κατεξοχήν εκδοτικό της ποίησης τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Μεταξά με τρεις ζωγραφιές του Γιάννη Ψυχοπαίδη και τίτλο Μετά όμως, μετά…. Επιλογή ποιημάτων του αγαπημένου λογοτέχνη Βασίλη Βασιλικού σε επιμέλεια-ανθολόγηση Θανάση Θ. Νιάρχου θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας από τις εκδόσεις Ιωλκός ενώ από τον Κέδρο πρόκειται να εκδοθεί ανθολογία ποιημάτων του Κωστή Παλαμά σε επιλογή Κώστα Χατζηαντωνίου. Τον έχουμε κρυφοκοιτάξει στο θέατρο Σφενδόνη, τον έχουμε κρυφακούσει να απαγγέλλεται στο σκοτάδια του Φιλοπάππου, τον έχουμε περιπλανηθεί στην πόλη με τις παραστάσεις αυτοκινήτου του Σαμσών Ρακά. Τώρα έφτασε η ώρα να τον διαβάσουμε πραγματικά. Πρόκειται για τον Ούτις από τις εκδόσεις Υποκείμενο.
Non fiction: Tα πάθη της ψυχής, το τελευταίο έργο του René Descartes όπου ο Γάλλος στοχαστής επιχειρεί τη συστηματική θεμελίωση της ηθικής θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κριτική σε μετάφραση Γιάννη Πρελορέντζου, επιστημονική επιμέλεια Δημήτρη Κοτρόγιαννου και επίμετρο Jean Luc-Marion. «Θα έπρεπε να διαβαστεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται να αποτρέψουν την επόμενη κρίση» επισημαίνει ο Economist για το βιβλίο Με τα λεφτά των άλλων του John Kay (Κέδρος, μετάφραση Μαρία-Αριάδνη Αλαβάνου) ενώ στην Τέχνη της ακινησίας (Key Books) ο δοκιμιογράφος Πίκο Άγιερ υμνεί την ακινησία ως την απόλυτη περιπέτεια. Από τις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίζει το Eυτυχείτε – Η μισανθρωπία ως μέθοδος πνευματικής αντισύλληψης, το πρωτότυπο έργου του Βασίλη Τσακίρογλου που γράφει στα ίσια υπέρ της χαράς της μισανθρωπίας.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη Ο κοινωνικός και φιλοσοφικός ρόλος του Καραγκιόζη του Χρήστου Α. Κυριαζή, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ιωλκός είναι ιδωμένη μέσ’ από την εμπειρία του συγγραφέα ως καραγκιοζοπαίχτη.
Το βιβλίο του Ιβάν Ζαμπλονκά Η Ιστορία είναι μια σύγχρονη λογοτεχνία (Πόλις, μετάφραση Ρίκα Μπενβενίστε) αποτελεί πρόταση για το πώς να κάνουμε ιστορία στον 21ο αιώνα, αφήνοντας στην άκρη ψευδή διλήμματα σχετικά με τον αμιγώς μυθοπλαστικό ή επιστημονικό χαρακτήρα της ιστορίας. Από τις βιογραφίες ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκείνη του Μαρκ Μαζάουερ με τίτλο Αυτό που δεν είπες – το Παρελθόν στη Ρωσία και το ταξίδι του Νότου (Άγρα, μετάφραση Παλμύρα Ισμηρίδου) και η Επανάσταση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.