Categories: ΤΕΧΝΕΣ

Το Minos Beach art hotel είναι το πιο φιλότεχνο ξενοδοχείο της Ελλάδας

To Minos Beach art hotel είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ξενοδοχείου όχι μόνο για την Κρήτη αλλά πανελλαδικά. Εδώ και 30 χρόνια τους εξωτερικούς του χώρους κοσμούν εικαστικές εγκαταστάσεις από σπουδαίους Έλληνες και ξένους εικαστικούς, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. &  Α. Μαμιδάκη.

Μεταξύ των εικαστικών που έχουν προσφέρει έργα τους βρίσκονται οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης. Και όταν λέμε εξωτερικούς χώρους, εννοούμε και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Κώστας Ιωαννίδης στο πλαίσιο της έκθεσης του “Sea to Shore Stories” παρουσιάζει ηχητική εγκατάσταση στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όπου ακούμε ένα κύμα αλλά και σε σημείο της παραλίας που μόνο αν βουτήξεις θα ακούσεις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τιτιβίσματα πουλιών που δημιουργούν ένα παράδοξο αλλά υπέροχο αποτέλεσμα.

Στο πέρασμα των 30 χρόνων έχουν γίνει τρία συμπόσια και δύο ομαδικές εκθέσεις. Το φετινό, πρώτο blueFest Crete αποτελεί μια δράση επανεκκίνησης στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με την κ. Τζίνα Μαμιδάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι για τρεις ημέρες το Minos Beach art hotel έγινε το επίκεντρο πολιτιστικών –με την ευρεία έννοια- εκδηλώσεων που σκοπό είχαν να φέρουν την τοπική κοινωνία σε επαφή με καλλιτέχνες εκτός Κρήτης αλλά και να γνωρίσουν στους ξένους επισκέπτες την πολιτιστική δυναμική του χώρου.

Ο επιμελητής της έκθεσης Σωτήρης Μπαχτσετζής παρουσιάζει την γλυπτική εγκατάσταση “4 Cents: On Show for 500 Years”

Γεωργία Κοτρέτσος, «4 Cents: On Show for 500 Years», άποψη εγκατάστασης

Από τη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ξεχωρίζουμε, αρχικά, τη δράση της ομάδας We dive, we clean. Από το 2013 η ομάδα We dive, we clean έχει βουτήξει σε 17 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα για να ανασύρει σκουπίδια από τον βυθό ενώ συνολικά έχει κάνει 134 δράσεις και έχουν μαζέψει 141 τόνους απορριμάτων.

«Πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι οι τουριστικές περιοχές, που επιβαρύνονται περισσότερο από τον κόσμο. Στον Άγ. Νικόλαο μέσα σε μία ώρα η ομάδα μάζεψε 100 κιλά σκουπίδια. Έχουμε βρει μέχρι και ηλεκτρική σκούπα στο βυθό της Ύδρας, προφανώς την είχαν πετάξει από το κάποιο σκάφος. Το 50-60% των ευρημάτων καταλήγει στα σκουπίδια, κάποια άλλα πάνε στην ανακύκλωση και υπάρχουν και συλλεκτικά κομμάτια που τα έχουμε κρατήσει και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να τα εκθέσουμε.  Έχουμε πολλά ευρήματα από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά κι ένα εξαιρετικά σπάνιο από τον Α’, που είναι η βάση ενός γαλλικού βάζου, έχουμε βρει τασάκι της Ολυμπιακής της δεκαετίας του ’60 και μπουκάλι της Fix, που πλέον δεν το είχε ούτε η ίδια η εταιρία.» όπως εξήγησε ο Χρύσανθος Χόρμπας, δύτης και μέλος της ομάδας. 

Δύτες των ομάδων We Dive We Clean και Pelagos Diving Center βουτάνε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Η δράση των We dive, we clean δεν ήταν αποκομμένη από το υπόλοιπο πρόγραμμα του blueFest Crete, αντιθέτως συνδεόταν άμεσα με την εικαστική εγκατάσταση της Γεωργίας Κοτρέτσος “4 CENTS ON SHOW FOR 500 YEARS” σε επιμέλεια Σωτήρη Μπαχτσετζή.

Ο Σάκης Τσιτομενέας υποδέχεται τον κόσμο με τις μουσικές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Mας ενδιαφέρουν έργα που δένουν με το περιβάλλον,  είναι ίσως έργα παρεξηγήσιμα”. Αυτή ήταν η λογική στην επιλογή της Γεωργίας Κοτρέτσος όπου το έργο της είναι και δεν είναι παρόν ανάλογα με το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εμένα μου αρέσει αυτή η στιγμή της ανακάλυψης. Το έργο “4 CENTS ON SHOW FOR 500 YEARS” με τις πλαστικές σακούλες που έχουν δεχτεί την κατάλληλη επεξεργασία και μοιάζει να ξεβράστηκαν στα βράχια είναι μια σαφή αναφορά στην αρχαιολογία του τώρα, η συλλογή δηλαδή ενός υλικού πολιτισμού του παρόντος. Ένα αρχαιολόγος του μέλλοντος θα ανακάλυπτε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια. Αυτή η μνήμη των 500 χρόνων υπάρχει ακόμη και στον τίτλο του έργου. Κατά πρώτον, το έργο το ανακαλύπτεις σταδιακά γιατί συνομιλεί με το φυσικό τοπίο και υπό αυτή την έννοια είναι site specific. Κατά δεύτερον, σε βάζει να αναρωτηθείς τι είναι μνήμη, τι είναι μουσείο, τι είναι υλικός πολιτισμός. Και εκεί συνδέεται με την δράση των “We dive, we clean” που τεκμηριώνουν τα ευρήματά τους, τα συνδέουν με τις πηγές τους», εξηγεί ο curator Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Στιγμιότυπο απο την παράσταση “Socrates Now” με τον Γιάννη Σιμωνίδη.

Το blueFest Crete έκλεισε με τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ Γιάννη Σιμωνίδη που παρουσίασε την παράσταση Socrates Now. Κι εκεί που φοβηθήκαμε ότι μπορεί να υπάρχει μια φολκλορική απόδοση του βίου του Σωκράτη ο Σιμωνίδης μας αντάμειψε με μια δυνατή ερμηνεία που με έξυπνο τρόπο και χιούμορ υπογράμμιζε τις βασικές αρχές της φιλοσοφικής αντίληψης του Σωκράτη. Ήταν η εκδήλωση που κατάφερε να συγκεντρώσει και την πιο ενδιαφέρουσα μείξη κόσμου, ντόπιους αλλά και τουρίστες (καθότι η παράσταση δόθηκε στα αγγλικά) και το πιο ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση που ακολούθησε μετά. Νομίζω ότι κάπου εκεί το blueFest Crete βρήκε το πραγματικό νόημα του, την ενσωμάτωση σε μια πολιτιστική διαδικασία ανοιχτή τόσο για τους κατοίκους του Αγ. Νικολάου όσο και για τους επισκέπτες του τόπου.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.