Categories: BAND TO WATCH

O L. Professor θα αποδεχόταν την πρόκληση να παίξει τη μουσική του σε εκκλησία

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την ελληνική μουσική σκηνή, αλλά δύσκολα μπορεί να αρνηθεί τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Η «μαύρη» κουλτούρα εκπροσωπείται δυναμικά μέσα από jazz, funk και blues συγκροτήματα αλλά τα πράγματα είναι το ίδιο σοβαρά όταν το beat «βαραίνει» και συναντά τις ρίμες, τις λούπες και τις στιβαρές μπασογραμμές. Έχοντας σπουδάσει στην κυριολεξία το old school hip hop (ήταν το θέμα της πτυχιακής του) , ο Λευτέρης aka. L Professor δεν «διδάσκει» κανέναν- αντίθετα έχει αφοσιωθεί στην έρευνα και τα εργαστηριακά πειράματα. Μόνο που τα πειράματά του είναι μουσικές παραγωγές και το εργαστήριό του το SuBass Studio, όπου μαζί με το team του 307 Squad και άλλους καλλιτέχνες παντρεύουν τις επιρροές τους, ηχογραφούν και εξελίσσονται. To τελευταίο entry του L. Professor είναι ένα EP με τίτλο Spacelab, που αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία του νεοσύστατου label Black Athena (το ραδιοφωνικό δίδυμο «σημαιοφόρων του μαύρου διαγαλαξιακού ήχου» δοκιμάζει για πρώτη φορά το χώρο της δισκογραφίας). Στο Spacelab συμμετέχουν ο Νέγρος του Μοριά και ο γαλλόφωνος MC GM French, σε δύο κομμάτια – το εξωστρεφές,  Είναι το Squad και το φευγάτο, σκοτεινό Pas A Pas– και τις instumental εκδοχές τους.
Ανάμεσα σε πρόβες, λούπες και τζαμαρίσματα, ο «προφέσορας» βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις της Popaganda

Πώς προέκυψε το L. Professor σαν όνομα; Πριν 7 περίπου χρόνια, έκανα μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου σε έναν φίλο, ο οποίος κάθε φόρα που με έβλεπε εκτός μαθήματος με αποκαλούσε «Καθηγητή». Προφανώς για την υπόλοιπη παρέα ήταν ένας χαρακτηρισμός που προκαλούσε γέλια και ατάκες όπως «Τι καθηγητής ρε μαλάκα!» κ.ο.κ. Μετά από καιρό, αφού πλέον είχαμε αποδεχθεί όλοι το παρατσούκλι, αναβαθμίστηκα σε «Προφέσορας», το οποίο και κράτησα προσθέτοντας το γράμμα “L”, λόγω του ονόματός μου που είναι Λευτέρης.

Ποιοι είναι οι δικοί σου professors στη μουσική; Διάλεξε τέσσερις καλλιτέχνες που σε επηρέασαν περισσότερο. Kool Herc: η πτυχιακή μου εργασία αφορούσε το Hip Hop, ο DJ Kool Herc ήταν η βασική μου πήγη για το old school hip hop, έμαθα για την κουλτούρα της εποχής εκείνης, τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν, τα breaks και το breakdance. Υπάρχει πολύ υλικό στο διαδίκτυο όπως documentaries, street footage καθώς και η ταινία Beat Street του 1984 που πραγματικά αξίζει να τη δει κανείς. Dr. Dre οπωσδήποτε. Πρωτοπόρος παραγωγός και συνθέτης, τρομερή επιχειρηματικότητα, σαν να λέμε – ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός. Αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνος του. Είναι αξιοθαύμαστος για τις αψεγάδιαστες παραγωγές του, αλλά και σημαντικός γιατί πάντα δίνει ευκαιρίες σε νέους rappers. Σίγουρα ο καθηγητής μου στο μπάσο, Πάρις Ματακούδης, ο οποίος με μύησε στην trip hop, jazz και blues μουσική και με έκανε να κατανοήσω τις μουσικές των Massive Attack, Jaco Pastorius και άλλων σε βάθος. Με τεράστια επιρροή στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι την τέχνη της μουσικής, ο Michael Jackson.Έκανε θαύματα για 30 χρόνια και πιθανά θα συνέχιζε να κάνει αν ζούσε. Ο απόλυτος εκφραστής της pop κουλτούρας.

Τον frontman/frontwoman ποιάς μπάντας είχες ερωτευτεί στα 15; Ερωτεύομαι δύσκολα.

Τι μουσική ακούς όταν είσαι μόνος σου και δεν σε βλέπει/ακούει κανείς; Αν δεν ασχολούμαι γράφοντας κάτι δικό μου, τα δύο πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό είναι Justin Timberlake και Disclosure.

Συμπλήρωσε τις παρακάτω φράσεις:  α) Θα σταματούσα να παίζω μουσική μόνο αν… ξαναγεννιόμουν ως μάγειρας. β) Αν ζούσε… η Nina Simone θα ήθελα πολύ να μοιραστώ τη σκηνή μαζί της, γ) Το τελευταίο κομμάτι που πρόσθεσα στο mp3 μου ήταν… δεν έχω mp3 player.

Ποιο πιστεύεις ότι θα ήταν το πιο περίεργο μέρος που θα μπορούσε να ακουστεί η μουσική σου; Σε μια εκκλησία, περίεργο αλλά ταυτόχρονα και ενδιαφέρον. Θα το δοκίμαζα.

Περίγραψε τη μουσική σου με πέντε λέξεις. Είναι η μουσική όλων μας (5 λέξεις).   

Σε ποια μουσική δεκαετία θα προτιμούσες να ζεις; Θα ‘θελα να περάσω την εφηβεία μου στα early 90’s.  

Είσαι με την παρέα σου σε ένα μαγαζί και πέφτει πρόταση να συνεχίσετε σε άλλο, στο οποίο εσύ δεν ακολουθείς γιατί σιχαίνεσαι τη μουσική του. Τι μουσική είναι αυτή; Δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί ποτέ σε πάρτυ με anime soundtracks… πολυ δύσκολη νύχτα!

Τι θα ακούσουμε στη νέα σου δουλειά; Γράφονται πολλά στο SuBass Studio, όπου είναι η βάση μου αυτή την εποχή. Είμαι ενεργός και μάλλον στην πιο δημιουργική μου περίοδο δουλεύοντας με την Black Athena Recordings, τον Νέγρο του Μοριά, το 307 Squad, τις Roz Istories, τον Masla G και την Χριστίνα Κωνσταντάρα με την οποία ετοιμάζουμε μια acoustic έκδοση και video του “Can’t Feel my Face” από The Weeknd μαζί με τον Jason (307 Squad) στην κιθάρα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα acoustic sessions στο SuBass Studio.

Ποιες άλλες ελληνικές μπάντες εκτιμάς; O.E (Outkast Exellence), ΖΝ, Vodka Juniors, Suicidal Angels (για τους λάτρεις του thrash).

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; Τα σχέδιά μου εν μέρει συμβαδίζουν με τα σχέδια του 307 Squad. Έχουμε νέες κυκλοφορίες, διάφορα οπτικο-ακουστικά projects και γραφιστικό υλικό που θα τα κυκλοφορήσουμε σαν team. Στην πιο pop πλευρά μου και σαν μπασίστας των Inconsistencies, βρισκόμαστε στο studio ηχογραφώντας νέο δίσκο. Θα ακούσετε νέα μας σύντομα.

Το EP του L Professor με τίτλο Spacelab κυκλοφορεί από την Black Athena
Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου