Μυρίζει Γαλλία! Να λίγο άρωμα Trésor της Lancôme (παντού η νέα απίστευτα κιτς καμπάνια με την Penelope Cruz, τι κρίμα), λίγο καλό σινεμά Polanski με την αθάνατη Emmanuelle Seigner, λίγο τρύπα Ozoντος (άλλη μία τρύπια ταινία του François Ozon στο σινεμά, τι κρίμα- dejavu το ξανάπα;) και ένα γαλλόφωνο άκακο νούμερο ένα χιτ απο τον γνωστό σε όλο τον κόσμο Stromae. Το νέο του χιτ παρεπιμπτόντως κατάκτησε την πρώτη θέση στα charts της Γαλλίας και είναι εμφανώς πιο συμπαθητικό από το παλιό του “Alors on danse” με την σιχαμένη ντουντούκα που το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες της Γουαδελούπης. Στο φρέσκο του κομμάτι – μια σύγχρονη μπιτάτη ρομάντζα βγαλμένη από τα κόκκαλα του Jasques Brel – ο Βέλγος Paul Van Haver (το αληθινό όνομα του Stromae) βολτάρει με το γνωστό του παπιγιόν σε μία γόνδολα ρίχνοντας ρυθμικές μπουνίτσες στον αέρα. Αλλά όμως υπάρχει κάτι καινούριο εδώ μια στιγμή… Είναι βαμμένος και ντυμένος μισός γυναίκα! Να, κοιτάξτε.
Και αν κοιτάξουμε προσεκτικά δεν βρίσκουμε κότσο μόνο στον Stromae, αλλά λεοπαρδαλέ κολλητά μπλουζάκια σε ράπερς, γόβες σε αντρικά συγκροτήματα, φούστες μέχρι και στον άκουσον άκουσον Andre 3000 και ροζ Hummers! Υπάρχει ένα θέμα εδώ λοιπόν, το οποίο γυρίζει όλο τον κόσμο και για το οποίο γράφουν τελευταία όχι μόνο φασιονίστες μπλόγκερς, αλλά και οι New York Times και η Guardian. Το νέο ανδρόγυνο λουκ. Η τελευταία εφημερίδα μάλιστα έκανε και μια σοβαρή έρευνα. Να φοράνε γόβες οι άντρες ή να μη φοράνε; να ζεί κανείς ή να μη ζει; Πετάει ο γάιδαρος ή δεν πετάει; Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε, oh mon dieu, θετικά και 59% αρνητικά (στις γόβες αναφέρομαι εννοείται). Να δούμε όμως πού υπάρχουν αυτοί οι άντρες που λανσάρουν το νέο ανδρόγυνο λουκ.
Ας ερευνήσουμε πρώτα πρώτα τη μουσική σκηνή και συγκεκριμένα την χιπ χοπ. Θυμάστε το χρόνιο κλισέ των μάτσο ράπερς με τις ημίγυμνες συνοδούς που ξεχαρβαλώνονται πάνω σε ακριβά αμάξια; Ε ξεχάστε το. Είναι out. Η επανάσταση τώρα λέει οτί bitches γίνανε οι ίδιοι οι ράπερς. Yo. Όλα ξεκίνησαν σιγά σιγά και υπόγεια σαν κίνημα από το 1990. Το νέο αυτό ρεύμα μουσικής λεγόταν homo pop, έγινε το 2001 φεστιβάλ ονόματι PeaceOUT World Homo Hop Festival, μετονομάστηκε σε LGBT hip hop το 2010 και σήμερα φτάσαμε να έχουμε μερικούς διάσημους εκφραστές του είδους αυτού, oι οποίοι παίρνουν εγκωμιαστικές κριτικές μέχρι και από το Pitchfork: “οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες σπάνε τις ιδέες της χιπ χοπ ταυτότητας…”
Ας ξεκινήσουμε με τον αγαπημένο σε όλους σας και άρχοντα της συνομοταξίας Mykki Blanco. Είναι σέξυ σα γυναίκα, ντόμπρος σαν άντρας και κυριαρχεί στις πίστες. Δηλώνει επηρεασμένος από το φεμινιστικό πανκ ροκ κίνημα των 90ς Riot grrrl και από το Queercore και νάτος, θαυμάστε τον.
Να και ο Le1f, ο οποίος ξεκίνησε ως παραγωγός, ως σόλο καλλιτέχνης το κουνάει καλύτερα και από την Beyoncé και κερδίζει όλο και περισσότερους φανς με την ανορθόδοξα καλή του ραπ. Στους στίχους του λεει “παραπατάω σα να φοράω Louboutin. Οι άντρες θέλουν να με ζωγραφίσουν σα να είμαι καμβάς. Μου τη σπάει το εμφιαλωμένο νερό αλλά whatever χύνω Evian”.
Mετά είναι και ο Lil B, o οποίος έκανε χαμό με το άλμπουμ του I am gay και γενικά κάνει χαμό με την αντιθετική του συμπεριφορά. Δηλώνει στρέιτ, διαλέγει ειρωνικούς τίτλους και στίχους για να ασκήσει κριτική στους κομφορμιστές της ραπ και συμπαράσταση στους ομοφυλόφιλους και γενικά έχει σχέση πάθους με τα social media. Αλλά να κοιτάξτε εδώ φοράει κόκκινο καπελίνο φάση Mrs Marple και ρόζ καλσόν
Και περνάμε τώρα στον μυστικιστικό Άγγλο Zebra Katz, τον 26χρονο που έκανε ενα μίνιμαλ αριστούργημα. Με το ντεμπούτο του Ima Read, το οποίο τον απογείωσε όταν το έπαιξε ο Rick Owens στην περσινή επίδειξη μόδας του, δημιουργεί κλειστοφοβική ατμόσφαιρα σε ενα άδειο χωλ ενός σχολείου. Δύο χορευτές άνευ φύλου και άνευ προσώπου φαίνονται να είναι παγιδευμένοι καθώς ο δάσκαλος επαναλαμβάνει αυτιστικά “Ima read that bitch Ima school that bitch I’m gonna take that bitch to college I’m gonna give that bitch some knowledge”. Το γκρι χρώμα κινηματογραφικό.
Kαι τώρα το χοντραίνουμε. “I think I’m Kate Moss/ Naomi Campbell/ Up in French Vogue/ You know the pose” λένε οι House of LaDosha και ισιώνουν τις περούκες τους.
Να και o 21 χρονος Cakes de Killa που πάει ακόμη κολλέγιο.
Και δε γίνεται να μην παραλείψουμε τους Κορυφαίους μπλαραλίνους από το μπαλέτο της Βοστώνης που έβαλαν γόβες που αποφάσισαν να δώσουν ένα χαρούμενο χρώμα στην μαύρη, αραχνιασμένη, παλιά χιπ χοπ.
Το κίνημα όμως της Αντρογοβολαγνίας φτάνει να κατακλύζει ξαφνικά και τη μόδα. Όπως ξέρουμε, οι ενδυματολογικές επιλογές των ράπερς είναι όπως σε κάθε σχεδόν ρεύμα μουσικής, καθιερωμένες. Είναι αισθητική άποψη την οποία οφείλει να ακολουθήσει κάθε πρεσβευτής του είδους. Αν προσέξουμε όμως λίγο καχύποπτα, θα μπορούσε στις απαρχές της η χιπ χοπ να θεωρηθεί επηρρεασμένη απο την μόδα των γκέι. Στα 70s και 80s όλα αυτά τα δερμάτινα παντελόνια και τζάκετς θυμίζουν λίγο γκει σεξ κλαμπ. Στα 80ς και στα 90ς μπορούμε να δούμε το παραδοσιακό χρωματιστό ουράνιο τόξο να σχηματίζεται με τα λογής λογής αθλητικά cluster από Adidas/Nike/All Star/Filla/Googi/Troop/Puma τα οποία φορούσαν οι καλλιτέχνες. Στα τέλη των 90ς και αρχές του 2000 ήρθαν τα γνωστά XXL και η αργιότητα μέχρι το κόκκαλο που αναγνωρίζουμε πλέον ως κλισέ. Αλλά πώς ξαφνικά φτάσαμε ως το λαγουδάκι εδώ;
Και δεν είναι μόνο ο Cam’ron στη φωτογραφία. Αλλά νά σου ξαφνικά πριν από τρια χρόνια περίπου εμφανίζεται ο Kanye West με τσάντα Louis Vuitton και φίλους με λεοπαρδαλέ κολάν να φωτογραφίζεται έξω από ντεφιλέ του Galliano. Πω πω συμφορά. Μετροσέξουαλ ο ράπερ, κατακραυγή από τα social media και ένα απολαυστικό South Park επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον ίδιο να τραγουδάει ανέμελα I am a gay fish. Μερικοί ράπερς πλήρωσαν ακριβά τις ενδυματολογικές τους επιλογές και την επαναστατική τους συμπεριφορά. O Danny Brown πρόσφατα αποκλείστηκε απο την δισκογραφική του 50 Cent, G-Unit, γιατί φορούσε skinny jeans! Και γόβες, γόβες παντού! Το αντρικό συγκρότημα Kazaky εμφανίζεται στην επιδειξη καλοκαιρινής σεζόν 2012 των Dsquared ισορροπώντας σε γόβες. Ο οίκος Aquazzura βγάζει περήφανα πριν από λίγους μήνες τα πρώτα ψηλοτάκουνα για άντρες και μέχρι και ο πρωταγωνιστής Mathieu Amalric στο Venus in Furs του Polanski φοράει κάποια στιγμή τις γόβες της Emmanuelle και τελικά είναι παντού. ΑΑΑΑΑΑΑ !
Εντάξει θα μου πεις βέβαια η ιστορία είναι πολύ παλιά… Δεν ξεκίνησε με τον Prince στα 80s να διαλέγει φανταχτερά τακούνια για τις εξόδους του και να συνεχίζει μέχρι σήμερα. Τον Αύγουστο εθεάθη μάλιστα ο μικρόσωμος Θεός σε ένα κλαμπ στη Στοκχόλμη με άσπρα σατέν ψηλοτάκουνα. Άμα το πάμε έτσι πρώτοι ήταν οι Αιγύπτιοι. Απο το 3500 π.Χ. τα γοβάκια στους άντρες και στις γυναίκες ήταν προσόν των γαλαζοαίματων. Στην Αρχαία Ελλάδα φορούσαν κοθόρνους οι άντρες ηθοποιοί και τέλος πάντων ο πιό γνωστός από τους παλιούς ήταν ο Louis XIV του 17ου αι με το αξιοζήλευτο κόκκινο τακούνι. Κοιτάξτε τι χαριτωμένο ποδαράκι πραγματικά
Τελικά ζούμε σήμερα άλλο ένα come back της μόδας. Αναμένουμε να το δούμε και στην black metal σκηνή. Ροζ λεπτομέρειες σε μαυροφορεμένους και εικόνες επιστημονικής φαντασίας χρωματίζουν το μυαλό μας. Σε περίπτωση που σας ήρθε μια ένοχη ξαφνική ανάγκη να το δοκιμάσετε και εσείς, ορίστε ένα βοηθητικό εγχειρίδιο απο το wikihow για το πώς να φορέσετε γόβες εάν είστε άντρες. Αλλά τουλάχιστον ξυρίστε τη γάμπα πριν. Εμείς για να μη νομίζετε έχουμε και μουστάκι αλλά κάνουμε αποτρίχωση άντε.