Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Από τον Ευκλείδη σε έναν οδηγό κατά του μισογυνισμού στα ΜΜΕ

Το κόκκινο λουλούδι του Β.Μ.Γκάρσιν. Ο Γκάρσιν, χαρισματικός Ρώσος συγγραφέας της λογοτεχνικής γενιάς του 1870 αυτοκτονεί στα 33 του χρόνια. Το δίηγημά του προσεγγίζει με μοναδικό τρόπο το μυστήριο της τρέλας που τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Ο ήρωας της ιστορίας κλείνεται σε ψυχιατρικό άσυλο και ανακαλύπτει ότι το απόλυτο Κακό βρίσκεται εκεί με τη μορφή τριών κατακόκκινων λουλουδιών που έχουν φυτρώσει στην άκρη του κήπου και μοιάζουν με παπαρούνες. Κι εκείνος δεν θα σταματήσει, είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή για να τα κόψει και να σκοτώσει έτσι το Κακό. Στον πρόλογο αναφέρονται βιογραφικά στοιχεία του Ρώσου συγγραφέα, ο οποίος έμεινε στο “περιθώριο της μεταφραστικής δραστηριότητας για δύο και πλέον αιώνες.” (πρόλογος-μετάφραση από τα ρώσικα Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, εκδόσεις Πόλις) 

Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια του Ανδρέα Μήτσου. Διηγήματα από έναν συγγραφέα που αγαπά ιδιαίτερα το λογοτεχνικό αυτό είδος, με στοιχεία μιας αλλόκοτης μυθοπλαστικής τοιχογραφίας. Οι ιστορίες του αναδεικνύουν την επικινδυνότητα της μνήμης όταν αυτή μπερδεύει τι πραγματικά συνέβη και τι θα θέλαμε να έχει συμβεί. (εκδόσεις Καστανιώτη)

 

Θεόφιλος Καϊρης, ο επιστήμονας, ο φιλόσοφος, ο αιρετικός. Μια εξέχουσα μορφή των νεοελληνικών γραμμάτων του Γιάννη Καρά. Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη πάνω στον Θεόφιλο Καϊρη, “προοδευτικό επαναστάτη στοχαστή” του κινήματος της Νεοελληνικής Αναγέννησης. Ο Καράς είναι πρώην Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ (1977-2002). Κύριο θέμα των ερευνών του είναι η Ιστορία των Επιστημών στον ελληνικό χώρο. Η πολύτιμη επιστολογραφία του Καϊρη, την οποία ο Δημήτρης Πολέμης, ιδρυτής και διευθυντής της Καϊρείου Βιβλιοθήκης στη Χώρα της Άνδρου, δημοσίευσε κατά τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, βοηθά τον συγγραφέα να ανακαλύψει “σημαντικές σκέψεις και προβληματισμούς, τους οποίους, για διάφορους λόγους, δεν συναντάμε στα εκδοθέντα έργα του.” Μια αξιόλογη και εμπεριστατωμένη έκδοση. (εκδόσεις Gutenberg)

Διαβάζοντας τον Ευκλείδη του Beppo Levi. Ο συγγραφέας είναι ερευνητής, μαθηματικός και δάσκαλος. Στην παρούσα έκδοση συνδυάζονται και οι τρεις αυτές του ιδιότητες με αποτέλεσμα ένα ευανάγνωστο και ταυτόχρονα διεισδυτικό πόνημα. Αποτελεί την ιδανική εισαγωγή στο σύγγραμμα του Ευκλείδη, που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο ολοκληρωμένο επιστημονικό σύγγραμμα. (μετάφραση Ανδρέας Μιχαηλίδης και πρόλογος-επιμέλεια Τεύκρος Μιχαηλίδης, εκδόσεις Πατάκη)

 

Vagenda. A zero tolerance guide to the media των Rhiannon Lucy Cosslett και Holly Baxter. Ένας οδηγός για το πώς οι γυναίκες δεν πρέπει να παραδίνουν τα όπλα στη δίνη της αρνητικότητας των ΜΜΕ όπου κυριαρχεί ο μισογυνισμός. Οι συγγραφείς είναι από τους ιδρυτές του επιτυχημένου φεμινιστικού blog, “The Vagenda.” (εκδόσεις Square Peg)

Εύη Μαλλιαρού