8 φιλμ που θα γεμίσουν με μουσική το Animasyros 11

Ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, τέσσερα πανοράματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, pitching forum, εκθέσεις και πάρτι. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία διοργάνωση, που συγκαταλέγεται στις 20 σημαντικότερες παγκοσμίως για την τέχνη της εμψύχωσης, που επιστρέφει για 11η χρονιά στο νησί της Σύρου.

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis  παρουσιάζει για ακόμα μία χρονιά ένα πλούσιο πρόγραμμα, στο πλαίσιό του από τις 26 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες. Το Animasyros 11 σκοπεύει να αναδείξει για ακόμα μία χρονιά τον συναρπαστικό κόσμο της παγκόσμιας animation σκηνής.

Φέτος, η κεντρική θεματική του φεστιβάλ είναι τα παιδιά. Το πρόγραμμα ανοίγεται στις μικρότερες ηλικίες, εγκαινιάζοντας νέες ενότητες για το μαθητικό κοινό. Δίπλα στα καθιερωμένα εργαστήρια, φέτος θα υπάρχουν προβολές διεθνών ταινιών μεγάλου μήκους, που θα συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα για το βραβείο Κοινού, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία.

Παράλληλα όμως, το φεστιβάλ που μετατρέπει τη Σύρο σε ένα πολυθεματικό και δραστήριο σινεμά παρουσιάζει μουσικά βίντεο, commissioned films για ενηλίκους. Θα δείξει τον Conan O’Brien να συζητά για το “We’re Going to be Friends” των White Stripes, θα φωτίσει μια άλλη πλευρά του Charles Bukowski, όπως και μια queer ταινία με καμηλοπαρδάλεις και ραπ από τη Sookee.

Επιλέξαμε τις ταινίες που θα «ακουστούν» στο Animasyros11 αλλά και μία πρωτότυπη LGBTQ+ ταινία για να σας βοηθήσουμε να κρατήσετε σημειώσεις στο φετινό πρόγραμμα

Conan O’Brien Discusses “We’re Going to beFriends” by The White Stripes

Ακούστε την περιγραφή του Conan O’Brien για την εκτέλεση του “We’re Going to be Friends” από τους The White Stripes και μάθετε τι σημαίνει αυτό το τραγούδι για αυτόν σε ένα νέο βίντεο κινουμένων σχεδίων σε επιμέλεια του Moth Studio. 

(02’40”, 2017, UK EU)
\Σκηνοθεσία | Direction, Παραγωγή | Production – Moth Studio
Εμψύχωση | Animation – Moth Studio, Joe Bichard, Sam Taylor, Emma Ehrling, Thomas Knowler
Μουσική | Music – The White Stripes


Dolly Zero

Ένα ζευγάρι που αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το «Dolly Zero» του Antoine Debarge σε ένα μουσικό βίντεο. 

(03’58”, 2017 FR EU)
Σκηνοθεσία | Direction – Ugo Bienvenu
Παραγωγή | Production – Miyu, Remembers
Μουσική | Music – Antoine Debarge


Edith Piaf (Said It Better Than Me) – Sparks

Οι Sparks τοποθετούνται στη δεκαετία του 1930 στο Παρίσι αναζητώντας κάτι πάνω από τις δυνάμεις τους σε αυτό το σχολαστικά δημιουργημένο καρέ-καρέ μουσικό βίντεο. 

(03’45”, 2017 UK EU)
Σκηνοθεσία | Direction – Joseph Wallace
Παραγωγή | Production – Cardel, Carla Mooney, Delwyn Mooney


RAPIN* ΒΙΑΖ*

Η Σουηδή τραγουδίστρια/τραγουδοποιός Jenny Wilson μιλά με απόλυτη ειλικρίνεια στο νέο άλμπουμ «Εξορκισμός», περιγράφοντας λεπτομερώς την εμπειρία της από μια οδυνηρή σεξουαλική επίθεση και τα επακόλουθά της. Το συγκρουσιακό και σκόπιμα ενοχλητικό βίντεο «Rapin*» θα πρέπει να συνοδεύεται από μια προειδοποιητική επισήμανση: Το υπνωτικό animation του Gustaf Holtenäs σας καθιστά μάρτυρες τρομακτικών, γλαφυρά απεικονισμένων γεγονότων, αναγκάζοντάς σας να αντιμετωπίσετε την απαίσια αλήθεια της σεξουαλικής επίθεσης, ακόμα και αν στο τέλος σας αρρωστήσει (όπως θα έπρεπε).

(03′, 2017 SE EU)
Σκηνοθεσία | Direction – Gustaf Holtenäs
Σενάριο | Screenplay – Gustaf Holtenäs, Jenny WIlson


Serph – Sparkle

Ένα μουσικό βίντεο κινουμένων σχεδίων για το κομμάτι ηλεκτρονικής μουσικής «Sparkle».

05’30’’ 2018 JN
Σκηνοθεσία | Direction – Taro Otani
Μουσική | Music – Serph

The Lovely Thing Suite

Μία σειρά 4 μουσικών βίντεο από το άλμπουμ του Watsky “x Infinity”. Τα κινούμενα σχέδια ενσωματώνουν τις ιστορίες που αφηγούνται οι στίχοι με μοναδικές εικονογραφήσεις και δυνατές εικόνες, ενώ παίζουν με την αφαίρεση και το συμβολισμό πίσω από την ιδέα.

(14.27’’ 2018)
Σκηνοθεσία | Direction – Diego Huacuja T., Carlos Lopez Estrada
Εμψύχωση | Animation – Diego Huacuja T.
Παραγωγή | Production – Basa
Μουσική | Music – Watsky


Love He Said

1973, Σαν Φρανσίσκο. Ο Charles Bukowski, προκλητικός ποιητής και πανκ μπροστά από την εποχή του, διαβάζει το ποίημά του «Αγάπη» μπροστά σε ένα άγριο ακροατήριο που ήρθε να ακούσει τις προκλήσεις του ποιητή. Αλλά εκείνη την ημέρα, αντί για τον πανκ, βρήκαν ένα διαλυμένο άντρα πεινασμένο για αγάπη.

(05’40’’, 2018 FR EU)

Σκηνοθεσία I Direction, Σενάριο I Screenplay – Ines Sedan
Παραγωγή I Production – Christian Pfohl


Queere Tiere | Queer Animals

Ομοφυλόφιλες καμηλοπαρδάλεις, ερωτύλοι χιμπατζήδες και άλμπατρος-λεσβίες: Η ράπερ Sookee αποδεικνύει ότι το να είσαι “queer” είναι οτιδήποτε άλλο, πέρα από αφύσικο.

(03’41’’, 2017 DE EU)
Σκηνοθεσία I Direction – Ana Angel

Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Powered by Onassis Culture, 26–30/9, Σύρος. Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.