Η αμερικανική pop κουλτούρα προσγειώθηκε στο Bios

Τι σχέση μπορούν πραγματικά να έχουν τα ολυμπιακά ιδεώδη, με τον δυτικό καταναλωτισμό και έναν από τους διασημότερους serial killer της αμερικανικής ιστορίας; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην Americana. Το μίνι φεστιβάλ αντισυμβατικών περφόρμανς (από απόψε έως την Κυριακή) με θέμα την αμερικανική pop κουλτούρα, μέσα από πολλά πρίσματα:τον κόσμο του θεάματος, την εικονογράφηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ψυχαγωγία, τον κινηματογράφο, τα σπορ. Μια ακόμη συναρπαστική πρωτοβουλία του BIOS (από σήμερα μέχρι την Κυριακή), σε συνεργασία με το caravan Showcase του Μπράιτον και το Βρετανικό Συμβούλιο, που μας συστήνει πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Μ. Βρετανίας, όπως οι Made in China, ο (Τεξανός, αλλά πολιτογραφημένος καλλιτεχνικά Λονδρέζος) Greg Wohead, και οι Action Hero (Hoke’s Bluff, Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Απριλίου).

Οι Made in China, για να στήσουν το Gym Party (απόψε και αύριο), μια τολμηρή συνάντηση δραματουργίας και live art, μίλησαν ακόμη και με χρυσό Ολυμπιονίκη, εκτός από τραπεζίτες. «Αλλά φάγαμε κόλλημα με ένα δευτεροκλασάτο χολυγουντιανό ηθοποιό τον Taylor Kitsch, διαβάζοντας την ερμηνεία που έδινε σε μια συνέντευξή του για το αμερικάνικο όνειρο». Το υλικό τους παρόλα αυτά είναι κυρίως αυτοβιογραφικό. Και στόχος τους να χλευάσουν τις αξίες του ανταγωνισμού ρίχνοντας προβολείς στον παραλογισμό που τις διέπει. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι μιλάνε για όσους «δυσανασχετούν με την υπάρχουσα κατάσταση στον κόσμο και με το πώς φερόμαστε ο ένας στον άλλον – και μετά ξεχνιούνται από ένα ηλίθιο tweet κάποιας διασημότητας».

Ο συγγραφέας και περφόρμερ Greg Wohead (υποψήφιος για το Total Theatre Award)τον Νοέμβριο του 2012 ανακάλυψε τυχαία τις κασέτες ομολογίας του Ted Bundy, του Αμερικανού serial killer , βιαστή και νεκρόφιλου με ρεκόρ 30 φόνων από το 1974 μέχρι το 1978. Kι έστησε με με μια περούκα, ένα κομμάτι σχοινί, μερικά You Tube βίντεο και τις κασέτες ομολογίας του Ted το, ακατάλληλο για κάτω από 16, σόλο The Ted Bundy Project (αύριο και το Σάββατο). Αναρωτώμενος για κάτι δυσάρεστο, αλλά αναπότρεπτο:την διαχρονική ανθρώπινη διαστροφή: Γιατί μας έλκει το κακό;

Δεν κρύβει ότι ακούγοντας τις ηχογραφήσεις με τις καταθέσεις του αμερικάνου σίριαλ κίλερ κάμφθηκε κι αισθάνθηκε πως είχε απέναντί του« μια ανθρώπινη ύπαρξη, που με έκανε να αναρωτηθώ για όσα ήμουνα ικανός να κάνω και ο ίδιος. Υπήρχε μια νοσηρή απόλαυση στη διαδικασία ακρόασης», αποκαλύπτει. Η performance είναι« η προσωπική μου απάντηση σε αυτή την …απόλαυση».

Η Popaganda έθεσε στους Made in China και στα Greg Wohead τα ίδια ακριβώς ερωτήματα –πλην ενός. Ιδού τι μας απάντησαν;

Made in China

Πού βλέπετε να επιβιώνει πιο ζωντανά σήμερα η αμερικάνικη pop κουλτούρα;

Μade in China: Είναι εμβαπτισμένη σε ‘δυτικές¨χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο . Είναι πολύ παρούσα στην mainstream TV, και ειδικά στα ‘pop idol’ reality show. Κάθε αμερικανικό σόου έχει το βρετανικό αντίστοιχό του. Μαντεύουμε ότι αυτό συνιστά πραγματικότητα για πολλές «δυτικές» χώρες.

Greg Wohead: Η pop κουλτούρα των ΗΠΑ έχει επηρεάσει περισσότερο τα εξαγόμενα TV shows, τις χολυγουντιανές ταινίες, τη μουσική και την πολιτική

Υπάρχει σήμερα μια κυρίαρχη ιδεολογία που, υπό μια έννοια, τη διαπερνά;

Made in China: Δεν είμαστε ειδικοί στη σχέση αμερικανικής pop κουλτούρας και πολιτιστικού αποικιοκρατισμού. Η αμερικανική mainstream κουλτούρα και κοινωνία κυριαρχούνται από τον καπιταλιστικό ατομικισμό, κάτι στο οποίο εμπίπτει και η pop κουλτούρα , η οποία εξάγεται ενθαρρύνοντας τη διάδοση του Καπιταλισμού.Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι μπορεί και περιλαμβάνει πολλές οπτικές θεωρήσεις παρότι είναι προσανατολισμένη στην κατανάλωση. Εχει αφομοιωμένες υποκουλτούρες , όπως τα πειραματικά και τα queer film . Παρότι μοιάζουν εκ πρώτης όψεως αποκλειστικά pop κατορθώνουν κι ασκούν κριτική. Ένα παράδειγμα είναι ο John Waters

Greg Wohead: Η Αμερική ιστορικά αρεσκόταν να αυτοπροσδιορίζεται ως χωνευτήρι, κάτι που συνεπάγεται τον εναγκαλισμό της πολλαπλότητας και της διαφορετικότητας. Παρ’όλα αυτά, νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες στενές απόψεις και παραδοχές που κυριαρχούν στην αμερικανική πολιτική και στα αμερικανικά media . Και πάλι , αν έπρεπε να συνδέσει κανείς την αμερικανική pop κουλτούρα με μια ενιαία κυρίαρχη ιδεολογία αυτό θα ήταν η αίσθηση της σύγκρουσης!

Υπάρχει μια φράση ή μια εικόνα που να συμπυκνώνουν ακριβώς αυτό που είναι η αμερικανική pop κουλτούρα;

Made in China: Από τις hashtag φράσεις του διαδικτύου, το Superbowl και τους pop stars όπως η Katie Perry μέχρι τα βίαια video games τύπου Call of Duty…

Greg Wohead: Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε χωρίς να εκτροχιαστούμε σε στερεότυπα. Παρ’όλα αυτά θυα κάνω μια προσπάθεια.Φράση: “You’re never too good to lose. You’re never too big to lose. You’re never too smart to lose.”-Beyonce . Εικόνα: Μια φωτογραφία ενός μιμητή του Εlvis που υποδύεται μιμητή του Elvis

Τι άλλαξε πραγματικά η αμερικανική ποπ κουλτούρα στις ζωές μας, στις συμπεριφορές και στις προσλαμβάνουσές μας;

Μade in China: Τη σχέση ταλέντου- επιτυχίας. Για να γίνεις πετυχημένο pop «προϊόν» δεν προαπαιτείται να είσαι καλός τραγουδιστής ή να έχεις απλώς μια προσωπικότητα που μαγνητίζει. Χρειάζεται ένα συμπαθητικό προσωπάκι, ένας λευκός καμβάς για να προβληθούν ελπίδες και όνειρα κοινών ανθρώπων, χειραγωγήσιμα από μια υπερδραστήρια PR καμπάνια.

Και μια ερώτηση μόνο για τον Greg Wohead

Serial killer τύπου Ted Bundy , θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αποτελούν επίσης ένα «προϊόν» της αμερικανικής pop κουλτούρας; Ο Ted Bundy ήταν και παραμένει για τις ΗΠΑ μια τεράστια διασημότητα. Ήταν όμορφος .ασκούσε γοητεία στα θηλυκά που παρακολουθούσαν καθημερινά τη δίκη, και του εξέφραζαν την αφοσίωσή τους μέσω αλληλογραφίας. Οπότε , ναι, ο Ted είναι ένα προϊόν της αμερικανικής pop κουλτούρας. Έχει στηθεί τεράστια κερδοσκοπία μέσα από βιογραφίες και βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές για τη ζωή του. Μπορείς να βρεις από τους φακέλους με τους οποίους αλληλογραφούσε΄ μέχρι αντικείμενα που κατείχε ή απλώς άγγιξε. 


23-26/04, americana festival @BIOS, Πειραιώς 84,  21 0342 5335

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη