Categories: ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ambient αναγέννηση των Portico

Έχοντας πειραματιστεί αρκετά τόσο όσον αφορά τον ήχο τους όσο και την ίδια τη σύνθεση του συγκροτήματος, οι Βρετανοί Portico δηλώνουν έτοιμοι για να ξεκινήσουν άλλο ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Όχι, αυτό δε σημαίνει ότι απεμπολούν το χαρμάνι από jazz και electro στοιχεία (στο δυναμικό της Ninja Tune ανήκουν άλλωστε), αλλά όπως είπαν και οι ίδιοι στην Popaganda, «κανένα από τα προηγούμενα μας άλμπουμ δε μπορεί να περιγράψει τον τωρινό ήχο μας». Θα το διαπιστώσουμε στο Gazarte.

Γιατί βαφτίσατε τη μπάντα σας «στοά»; Είναι αστεία ιστορία. Προέκυψε στην πρώτη συναυλία που κάναμε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Ξαφνικά άρχισε να βρέχει και χρειάστηκε να παίξουμε κάτω από μια στοά. Ο κόσμος άρχισε να μας λέει Portico Quartet και το όνομα έμεινε. Έπειτα ένα μέλος αποχώρησε και το αφήσαμε απλά Portico. 

Πως θα περιγράφατε με δικά σας λόγια τον πολυσχιδή ήχο σας; H μουσική που κάνουμε κινείται κάπου ανάμεσα στην καλά δομημένη ποπ και στη διασπασμένη ambient. To πιάνο  αντηχεί βουτηγμένο σε στρώματα από θόρυβο, τα φωνητικά «επιπλέουν» ψηλά και τα drums τρυπάνε τον αέρα γύρω από τις αστραφτερές μελωδίες των synths και του μπάσου. 

Μπορείτε να διαλέξετε κάποιο άλμπουμ από τη δισκογραφία σας μέχρι σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό της «υπόθεσης Portico»; Kανένα από τα προηγούμενα δε μπορεί να περιγράψει τον τωρινό ήχο μας. Εδώ και ένα χρόνο είμαστε τελείως διαφορετικοί και το νέο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο θα είναι κάτι εντελώς καινούριο…

 Το 2008 ήσασταν υποψήφιοι για το βραβείο Mercury. Οι σκέψεις σας για τέτοιου είδους θεσμούς; Θεωρώ πως παρέχει σε κάποια συγκροτήματα μια μεγάλη ευκαιρία για γνωριμία με ένα ευρύ κοινό, την οποία δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν διαφορετικά. Ειδικά όσον αφορά τη βρετανική τζαζ, που είναι ολίγον τι γκετοποιημένη.  

Τι καλά θα μας παρουσιάσετε στην Αθήνα; Πλέον δεν είμαστε τέσσερις, ο ήχος δεν πια ο ίδιος και οι Portico Quartet δεν υφίστανται πια. Ως νέοι Portico θα παίξουμε νέα πράγματα σε αυτή την εμφάνιση. Έχουμε κυκλοφορήσει δύο μουσικά κομμάτια στο διαδίκτυο που λέγονται «Bright Luck» και «Living Fields», που είναι πιο ηλεκτρονικά ενώ συμμετέχει και ο τραγουδιστής Jono McCleery που θα εμφανίζεται μαζί μας στο live. To άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 23 Μαρτίου από την Ninja Tune.

Οι Portico θα εμφανιστούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στο Gazarte (Βουτάδων 32 – 34, Γκάζι)
22.00 μ.μ.
Εισιτήρια: A ζώνη: 33€ | Β ζώνη: 25€ | Όρθιοι: €17 (προπώληση), Α ζώνη: 36€ | Β ζώνη: 28€  | Όρθιοι: €20 (ταμείο)
Σημεία προπώλησης: viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός

 

Άνη Ορφανίδου

Share
Published by
Άνη Ορφανίδου