Afro Session Vol. 1: Ενα αφιέρωμα στον Fela Anikulapo Kuti

Μια ξεχωριστή βραδιά με ήχους afrobeat, funk και jazz υπόσχεται το SIX  D.O.G.S. για την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι αφιερωμένη στον Fela Kuti, έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης Νιγηριανής μουσικής, αλλά και από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πολιτικά  στρατευμένης τέχνης.  Το αφιέρωμα είναι το πρώτο από μια σειρά συναυλιακών Afro Sessions με οικοδεσπότες τον διακεκριμένο κιθαρίστα  Adedeji Adetayo και τη μουσική ομάδα των Neo Yoruba People, που αναλαμβάνουν να αναβιώσουν τους ρυθμούς του Fela και της Yoruba music όπως μόνοι οι ίδιοι ξέρουν…

Adedeji Adetayo

Πραγματικά, δεν θα υπάρξει ιδανικότερο μείγμα ανθρώπων για το συγκεκριμένο project. Πέρα από την τεχνική δεξιότητα του γκρουπ, πολλοί από τους εν λόγω μουσικούς έχουν αφρικανικές ή αφροαμερικανικές ρίζες, ενώ στο βιογραφικό τους ήδη συγκαταλέγεται η εμφάνισή τους με τον θεό της blufunk, Keziah Jones. «Η ιδέα προέκυψε επειδή γνώριζα πολλούς Αφρικανούς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και όλοι ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Τέχνη, μην έχοντας όμως κανένα προφανή δεσμό με τις ρίζες τους, με χώρα ή την ήπειρο καταγωγής τους. Αυτό ήθελα λοιπόν ν’ αλλάξω και έτσι αποφασίστηκε πως το πρώτο Afro Session θα είναι αφιερωμένο στον Fela Kuti. Ήθελα όλοι οι Αφρικανοί καλλιτέχνες που ξέρω προσωπικά εδώ στην Ελλάδα να συμμετάσχουν σε αυτό το αφιέρωμα» δηλώνει ο Adedeji.

Οι Neo Yoruba People απασχολούν μερικούς από τους ικανότερους τζαζίστες της ελληνικής σκηνής που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε «ένα πραγματικά μεγάλο event, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εξαιρετικοί vocalists Idra Kayne από την Ουγκάντα, ο Κονγκολέζος Jerome Kaluta με τον οποίο συνεργάζομαι εδώ και τρία χρόνια, ο Mc Yinka και ο αδερφός του McDash τους οποίους γνωρίζω από τότε που μετακόμισα στην Ελλάδα, ο ανερχόμενος Νιγηριανός αστέρας Steven Aderinto που είχε χιλιάδες views στο youtube μετά τη συμμετοχή του στο The Voice και πολλοί άλλοι από Ιταλία, την Κούβα και την Ελλάδα». Ο ίδιος ο Adedeji, όπως κι ο μεγάλος Keziah, κατάγεται από το Lagos της Νιγηρίας, την πόλη όπου έληξε η ταραχώδης ζωή του Fela Kuti το 1997.

«Βλέπετε, παρότι δεν τον  γνώρισα ποτέ αυτοπροσώπως, η μουσική του τύλιγε πάντα την πόλη μου. Ο πατέρας μου πάντα τον άκουγε. Τον θυμάμαι να ανάβει το τσιγάρο του και ν’ ακούει το “Confusion Break Bones”. Μια μέρα πήγα να τον επισκεφτώ, αλλά δεν ήταν σπίτι, οπότε έκλεψα την κασέτα του Fela και την έχω ακόμη μέχρι σήμερα. Μετά το θάνατο του Fela, κάθε σαββατοκύριακο πήγαινα στις συναυλίες του συγκροτήματος στο Lagos, δεν έχασα ούτε μία. Ο ήχος της μουσικής τους έμενε στο μυαλό μου σαν ναρκωτικό για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Μουσικά επηρέασε αυτό που κάνω με πολλούς τρόπους. Όλοι εμείς έχουμε λίγη FelaKutiness μέσα μας, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε».

Ο Fela «Anikulapo» Kuti, με το ψευδώνυμό του να σημαίνει «αυτόν που κουβαλά το θάνατο στην τσέπη του», δεν υπήρξε μόνο πρωτεργάτης της afrobeat αλλά και πολιτικός ακτιβιστής με έντονα μαχητική προσωπικότητα. Οι εξαιρετικά καυστικοί στίχοι του, ταγμένοι να προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στα εκάστοτε μιλιταριστικά καθεστώτα της Νιγηρίας και στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές πίσω από αυτά, τελικά του κόστισαν την κάθειρξη με ποινή 5 ετών στα 1984. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες της Διεθνούς Αμνηστίας και πολιτικών ακτιβιστών, υποστηρικτών του Fela, αποφυλακίστηκε μετά από δύο χρόνια.

«Η δύναμη της μουσικής του Fela ήταν αισθητή από την αρχή της μουσικής του καριέρας, πριν την πολιτική του αφύπνιση. Αλλά η δύναμη του έργου του συνολικά βρίσκεται τόσο στην ισχύ του ρυθμού όσο και στο πολιτικό σχόλιο πίσω από αυτόν. Είναι ένας από τους λίγους Αφρικανούς του οποίου η μουσική ξεπέρασε τη δυτική μουσική του παιδεία. Ο Fela, όπως και άλλοι γίγαντες της μουσικής, ο Monk, ο Miles, ο Wayne Shorter, είχε τους δικούς του μουσικούς κανόνες. Αυτό τους έκανε ξεχωριστούς».

Και τέλος πάντων τί σημαίνει «αφρικανική μουσική»; Όπως πιστεύει κι ο ίδιος ο Adedeji Adetayo, δεν είναι δυνατόν εν έτει 2014 να ακούμε τον όρο «αφρικανική μουσική» και να πηγαίνει το μυαλό μας στα παραδοσιακά djembe! Μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το μυαλό και τ’ αυτιά μας προς εναλλακτικές τάσεις; «Η αφρικανική μουσική έχει διαστρεβλωθεί, κι αυτός είναι ένα ακόμη λόγος που διοργανώνω αυτό το αφιέρωμα. Συγχωρήστε μου τη γενίκευση, αλλά ο δυτικός κόσμος έχει κάνει μάλλον κακό παρά καλό στην «αφρικανική μουσική», κι αυτό γιατί προσπάθησε να την περιορίσει. Αυτό φαίνεται απλά με τον όρο «αφρικανική». Κατ’ αρχάς η Αφρική είναι τεράστια! Μόνο στην περιοχή Yoruba της Νιγηρίας, κάθε φυλή, πόλη, χωριό έχει χιλιάδες είδη μουσικής και διαφορετικές μελωδικές, αρμονικές και ρυθμικές προσεγγίσεις. Η Αφρικανική μουσική απαιτεί μια ζωή μελέτης, είναι απεριόριστη, δεν μπορεί να αναφέρεται ως γενικά «αφρικανική», ούτε καν από μένα που είμαι Αφρικανός».

Οι Neo Yoruba People και το SIX D.O.G.S., «που προσέφερε την ιδανική ατμόσφαιρα και στήριξε εξ’ αρχής το όλο project», αποφασίζουν να συμπράξουν και να μας ξεναγήσουν στις πολύμορφες τάσεις της afrobeat, της highlight και της jazz, με το πρώτο Tribute αφιερωμένο στο έργο του Fela και τα ερχόμενα να μας κρατούνται για… έκπληξη.

Πέμπτη 13 Μαρτίου στις 21:00 Six d.o.g.s (Αβραμιώτου  6-8, Μοναστηράκι Τηλ. 210 3210510)

Τατιάνα Φύσσα

Share
Published by
Τατιάνα Φύσσα