Categories: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αφιέρωμα στη videodance στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Αύγουστος 2016

Μία σύγχρονη τέχνη / A Contemporary art

Αφιέρωμα στη videodance στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σ’ ένα χώρο ανοιχτό στο κοινό που θα δίνει βήμα από φέτος και κάθε Αύγουστο σε μορφές τέχνης που χρησιμοποιούν ως κύριο εκφραστικό τους μέσο την ψηφιακή τεχνολογία, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μετατρέπει από την 1η ως και την 31η Αυγούστου το αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη σε εκθεσιακό περιβάλλον της τέχνης του video. Πρόκειται για μια σύγχρονη τέχνη που από την πρώτη εμφάνισή της στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ποικίλων πειραματισμών, που αποδεικνύονται ελκυστικοί για το κοινό.

Ειδικότερα, φέτος τον Αύγουστο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό ένα αφιέρωμα στη videodance (screen choreography, dance for the camera ή και choreography screendance), ένα από τα νεότερα είδη, που συνδυάζει το χορό με την τέχνη του βίντεο, με συμμετοχές κορυφαίων σύγχρονων εκπροσώπων του είδους-από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ινδία την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Ελλάδα.

Η είσοδος στις προβολές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Ιστορικού Μουσείου.

Billy Cowie

Ο Billy Cowie, καταξιωμένος χορογράφος, συνθέτης και σκηνοθέτης σκωτσέζικης καταγωγής, με πλούσιο έργο και διεθνείς διακρίσεις στο χώρο της χορογραφίας, των θεατρικών παραστάσεων, της videodance (ή screendance) και των εγκαταστάσεων ανοίγει τις προβολές του Αυγούστου με τη σειρά των Tangos (Tango de Soledad, Tango Brasileiro, και Tangos Cubanos) και με τα βίντεο Portraits No1 και Reverse Steps.

Στο έργο του χαρακτηριστική είναι η ενσωμάτωση του χορού σε επιλεγμένα περιβάλλοντα που ενισχύουν και επενδύουν οπτικά/εικαστικά το περιεχόμενο της κάθε χορογραφίας. Στην περίπτωση των Tangos brasileiros τα ειδικά επιλεγμένα vintage πλάνα τραβηγμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο νοηματοδοτούν το χορό, ενώ στη σειρά Πορτρέτα, φωτογραφίες προσώπων προβάλλονται πάνω στο σώμα των χορευτών. Σε πολλά από τα έργα του ο Billy Cowie επιλέγει επίσης να ενσωματώσει το εικαστικό έργο της Γερμανίδας Silke Mansholt: Στο Tango de Soledad ο χορός διαδραματίζεται σε ένα σκηνικό δωματίου με παραστάσεις από κιμωλία που φιλοτέχνησε η Silke Mansholt. Στα Tangos Cubanos και Art of Movement (Reverse Steps) ζωγραφικά της έργα προβάλλονται πάνω σε εικονικούς και πραγματικούς χορευτές.

Ο Billy Cowie είναι ένας από τους διαπρεπέστερους χορογράφους της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο FCDIDL, το Czech Crystal Golden Prague Awards και το Delegates Prize στο IMZ.

Με περισσότερα από είκοσι έργα-παραγωγές της προσωπικής του εταιρίας Divas Dance Theatre και πολυάριθμες συνεργασίες, μεταξύ άλλων με τις Transitions, High Spin και Extemporary Dance Theatre, τα έργα του που αξιοποιούν και τεχνολογία 3d, είναι γνωστά διεθνώς και έχουν εγκατασταθεί και προβληθεί σε 34 χώρες. Πέρα από τα ποικίλα εργαστήρια που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί διεθνώς (Σάο Πάολο, Μπουένος Άιρες, Σαντιάγκο, Κοπεγχάγη, Σεούλ, Ρίο ντε Τζανέιρο, Αβάνα και Βουκουρέστι), παρουσίαση της ρηξικέλευθης δουλειάς του ανέλυσε στη μελέτη με τίτλο Anarchic Dance που κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Routledge.

Στο πρόσφατο έργο του συγκαταλέγονται τα Tangos Cubanos, ανάθεση από το Danza Contemporanea de Cuba που έκανε πρεμιέρα στην Αβάνα το Φεβρουάριο του 2015, το Shakespeare Needs You που ανατέθηκε από το φεστιβάλ Bo : m στη Σεούλ και έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2016 και τα Tango de Soledad και Tango Brasileiro που δημιουργήθηκαν για το Channel 4 TV.

Silke Mansholt

Στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου ως και το Σάββατο 13 Αυγούστου θα προβάλλονται τα έργα της Silke Mansholt. Γνωστή για τις live art performances, στις οποίες αξιοποιεί πολυεπίπεδα εικαστικά χαρακτηριστικά ενσωματώνοντας στοιχεία γλυπτικής, θεάτρου, βίντεο, χορού και ζωγραφικής και σχεδίου, η Mansholt έχει εργαστεί στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης, χορογράφος και διευθύντρια φωτογραφίας και είναι επίσης βραβευμένη συγγραφέας. Έχει επίσης διακριθεί για μια σειρά από live art installation performances, συνεργαζόμενη μεταξύ άλλων με τα Chelsea Theatre (London), Bluecoat Arts Centre (Liverpool) και La Comedie de Caen (Normandie), με παρουσιάσεις στη Γαλλία (στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2010 κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης), στη Σκωτία (National Review of Live Art Glasgow 2002, 2005, 2007 και 2010), στη Σλοβενία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ουαλία και την Αγγλία. Το έργο της A German Grandchild´s Funeral (2007), που χρηματοδοτήθηκε από το Arts Council της Αγγλίας, και θα προβληθεί και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, προβλήθηκε για πρώτη φορά ως μέρος του South East Dance – Dance For Camera Shorts στο Derby (2008). Από το 2008 και ως το 2011 η Mansholt περιόδευσε εκτενώς σε όλη τη Γαλλία ως solo performer για την La Comedie de Caen και από το 2010 συνεργάζεται με τον χορογράφο, σκηνοθέτη και συνθέτη Billy Cowie. Σήμερα ζει και εργάζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ostfriesland της Γερμανίας.

Rajyashree Ramamurthi (επιμέλεια και οργάνωση)

Οι προβολές θα συνεχιστούν με ένα ειδικό αφιέρωμα σε κατά κύριο λόγο Ινδούς χορογράφους και χορευτές που οργάνωσε και επιμελήθηκε η Rajyashree Ramamurthi για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει 10 ημέρες (15-25 Αυγούστου), κατά τις οποίες θα προβληθούν 8 video. Με κεντρικά θέματα το χρόνο και τον τόπο, η Rajyashree Ramamurthi σκηνοθέτης, performer και χορογράφος, προτείνει μία επιλογή έργων που αφορούν στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο χορό, τον κινηματογράφο και την πόλη, την ταυτότητα και τη μνήμη: Στα Underline, Dudro και Tarq, που εντάσσονται στο Yellow Line Project που υλοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, τα επιλεγμένα βίντεο έχουν κεντρική αναφορά τους την πρώτη γραμμή του μετρό της πόλης. Σε άλλα έργα όπως στο The Incomplete Autobiography (σε σκηνοθεσία της Rajyashree Ramamurthi σε συνεργασία με την Silke Mansholt), η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο οδηγεί σε μία διαδρομή στην παιδική ηλικία με θέμα τη νοσταλγική ανάμνηση και την αποσπασματική μνήμη.

Αλίκη Χιωτάκη

Κλείνοντας το αφιέρωμα στην τέχνη του videodance, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (26-31 Αυγούστου), θα προβληθούν τα έργα της Αλίκης Χιωτάκη στην οποία οφείλεται η γνωριμία των επιμελητών του ΙΜΚ με την τέχνη αυτή, όπως και η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα. Την ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή.

Εικαστικός, ερευνήτρια κίνησης και βιντεογράφος, η Αλίκη Χιωτάκη είναι επίσης σόλο χορεύτρια που ερευνά τις αισθήσεις και τα πρωταρχικά σωματικά αντανακλαστικά μέσα από την performance και την παρατήρηση της κίνησης. Από το 2001 έως το 2003 δίδαξε εντατικά και παρατήρησε την κίνηση σε παιδιά και ενήλικες με νοητική και κινητική υστέρηση. Παράλληλα με αυτή την δραστηριότητα ξεκίνησε να διδάσκει αυτοσχεδιασμό μέσω διαισθητικής εικόνας και της τεχνικής release σε ενήλικες στο στούντιο ΚΕΡ της Έφης Καλούτση.

Έχει πτυχίο στο Χορό και στις Εικαστικές τέχνες από το Πανεπιστήμιο του Brighton της Αγγλίας και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στο σύστημα Laban Movement Analysis από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας. Επίσης έχει Πτυχίο Γραφιστικών Τεχνών από την Σχολή Βακαλό της Αθήνας και είναι Αναλύτρια Κίνησης. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί κυρίως στην Ευρώπη: Αγγλία, Ολλανδία, Κολωνία-Γερμανία, Κρακοβία-Πολωνία και Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η ίδια: «Το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί αυτό που θα αποκαλούσαμε «σωματικές ταυτότητες» ώστε να προσαρμόζεται συνειδητά στις υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες. Αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στην τέχνη μου και παρουσιάζεται άμεσα ή έμμεσα μέσα από διαφορετικά επίπεδα συμβολισμού. Χρησιμοποιώ το φιλμ και τη φωτογραφία σαν μέσο έκφρασης και αποφεύγω να βάζω σύνορα και πιστεύω στη ροή των πραγμάτων».

Πρόγραμμα

 1-6 Αυγούστου Billy Cowie (GB)

Tango de Soledad | 5m 30s

Tango Brasileiro | 3m

Portraits No1 | 6m 30s

Reverse Steps (από το Art of Movement) | 3m

Tangos Cubanos | 25m

8-13 Αυγούστου Silke Mansholt (DE) 

A German Grandchild´s Funeral | 12m

D´Arc | 8.20m

15-25 Αυγούστου Rajyashree Ramamurthi (IN)
[οργάνωση-επιμέλεια]

Συμμετέχουν οι: Desmond Roberts (IN), Parimal Phadke (IN), Dhanya Pilo (IN), Surjit Nongmeikapam (IN), Preethi Athreya (IN), Yashaswini R (IN), Rakesh MPS (IN), Asim Waqif (IN), Mayuka Ueno Gayer (JP), Frederic Lombard (CH)

Nehru place | 5m

DUDRO | 5m 20s

UNDERLINE | 7m

Site Mapping | 6m

Tarq | 4m

Black Pot and Movement | 13m

The Incomplete Autobiography | 2m 51s

Traced | 1m 26s

26-31 Αυγούστου Αλίκη Χιωτάκη (GR)

“хочу”* | 4m

Trace | 3m 30s

60 pulses | 3m 30s

Αναλυτικά Δελτία Τύπου για το αφιέρωμα στη videodance θα αναρτώνται στο: www.historical-museum.gr/gr/activities/2016

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA