Categories: FeaturedΒΙΒΛΙΟ

56 βιβλία για τις γιορτές

Το τέλος του χρόνου συμπίπτει με τη μεγάλη εκδοτική παραγωγή. Σας παρουσιάζουμε ορισμένους τίτλους ώστε να είστε έτοιμοι όταν θα βρεθείτε στα βιβλιοπωλεία. Οι τελευταίες κυκλοφορίες από τις περισσότερες κατηγορίες του εκδοτικού καταλόγου. 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τίτλος: Περηφάνια
Συγγραφέας: Elif Shafak
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Σελίδες: 432
Τιμή: 15,99 €
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Αφήνοντας πίσω τη δίδυμη αδελφή της, η Πεμπέ εγκαταλείπει την Τουρκία για την αγάπη – ακολουθώντας το σύζυγό της Αντέμ στο Λονδίνο. Εκεί οι Τοπράκ ελπίζουν να φτιάξουν μια καινούρια ζωή για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους. Κι όμως, όσο μακριά κι αν ταξιδέψουν, οι παραδόσεις και οι πεποιθήσεις που άφησαν πίσω τους οι Τοπράκ μένουν μαζί τους – μεταγγισμένες στο αίμα τους. Ο πρωτότοκος γιος τους είναι ο μικρός Ισκεντέρ, ο οποίος θυμάται την Τουρκία και νιώθει την προδοσία πιο βαθιά απ’ όλους. Η αδελφή του, η Εσμά, είναι πιστή και αφοσιωμένη παρά τον πόνο και τη θλίψη της. Και τέλος, ο Γιούνους, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο, είναι ντροπαλός και αλλιώτικος από τους άλλους. Παγιδευμένα από τα λάθη του παρελθόντος, τα παιδιά των Τοπράκ βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται και να μεταμορφώνεται εξαιτίας μιας άγριας δολοφονικής πράξης.
Ένα δυνατό μυθιστόρημα που ξετυλίγεται στην Τουρκία και το Λονδίνο τη δεκαετία του ’70 και του σήμερα, και διερευνά τον πόνο και την απώλεια, την αφοσίωση και την προδοσία, τα βάσανα των μεταναστών, τη ρήξη της παράδοσης με τον σύγχρονο κόσμο, καθώς και την αγάπη και την απογοήτευση που πολύ συχνά διαλύει τις οικογένειες.

 

Τίτλος: Το μυστικό του συζύγου
Συγγραφέας: Λιάν Μοριάρτι
Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά
Σελίδες: 440
Τιμή: 16.60 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μητέρα τριών κοριτσιών και σύζυγος του Τζoν-Πωλ, η Σεσίλια ανακαλύπτει στη σοφίτα έναν παλιό φάκελο. Γραμμένος από το χέρι του άντρα της, λέει: να ανοιχτεί σε περίπτωση θανάτου μου. Γεμάτη περιέργεια, τον ανοίγει – και ο χρόνος σταματά. Στο γράμμα του, ο Τζον-Πωλ ομολογεί ένα τρομερό λάθος, το οποίο, αν αποκαλυφθεί, θα καταστρέψει την οικογένειά τους καθώς επίσης και τις ζωές άλλων. Η Σεσίλια θέλει να κάνει το σωστό, αλλά το σωστό για ποιον; Αν προστατέψει την οικογένειά της αποσιωπώντας το μυστικό, η αλήθεια θα της σαπίσει την καρδιά. Αν όμως το αποκαλύψει, θα πληγώσει όσους αγαπά περισσότερο στη ζωή της…

Τίτλος: Υπεραιχμή
Συγγραφέας: Τόμας Πίντσον
Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής
Σελίδες: 568
Τιμή: 18,80 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

 Είναι 2001 στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο ήσυχο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κατάρρευση των μετοχών των εταιρειών πληροφορικής και στα φριχτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Σίλικον Άλεϊ είναι μια έρημη πόλη, το Web 1.0 διακατέχεται από εφηβικό άγχος, η Google ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο, και η Microsoft θεωρείται ακόμη Αυτοκρατορία του Κακού. Μπορεί να μην κυκλοφορεί πια τόσο χρήμα, αλλά δε λείπουν οι πονηροί που γυρεύουν να αρπάξουν ένα κομμάτι απ’ ό,τι έχει απομείνει. Η  Μαξίν Τάρνοου, μια συνηθισμένη εργαζόμενη μητέρα, έχει ένα μικρό γραφείο ερευνών στο Άνω Δυτικό Μανχάταν και καταδιώκει διαφόρων ειδών μικροαπατεώνες, ακολουθώντας τον δικό της ηθικό κώδικα. Όταν αρχίζει να σκαλίζει τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών και του σπασίκλα δισεκατομμυριούχου διευθύνοντα συμβούλου της, τα πράγματα στριμώχνονται. Πολύ σύντομα βρίσκεται μπλεγμένη με έναν έμπορο ναρκωτικών, με έναν ειδικό στα αρώματα που έχει ψύχωση με την κολόνια του Χίτλερ, καθώς και με μέλη της ρωσικής μαφίας και διάφορους μπλόγκερ, χάκερ, προγραμματιστές και επιχειρηματίες, μερικοί από τους οποίους καταλήγουν νεκροί με μυστηριώδη τρόπο. Έγκλημα, φυσικά. Ο Τόμας Πίντσον, δίνοντας φωνή στην Εβραία μάνα που κρύβει μέσα του, μας παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του ίντερνετ, όχι τόσο μακρινή σε ημερολογιακό χρόνο, αλλά σχεδόν σε άλλο γαλαξία σε σχέση με το πού έχουμε φτάσει από τότε.

Τίτλος: Beatles, Η γέννηση ενός Θρύλου
Συγγραφέας: Μαουρί Κουνάς
Σελίδες: 80
Τιμή: 14,40 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

 Η συναρπαστική ιστορία του διασημότερου συγκροτήματος όλων των εποχών στα πρώτα δειλά του βήματα. Από τα παιδικά χρόνια στο Λίβερπουλ έως τα στούντιο της Άμπι Ρόουντ όπου ηχογράφησαν τα πρώτα τους σίνγκλ. Η ιστορία των Beatles είναι μια ιστορία που έχει χιλιοειπωθεί. Ποτέ, όμως, με τόσο τρελό και αστείο τρόπο. «Ήμασταν απλώς μια μπάντα που τα κατάφερε πάρα πολύ καλά. Τίποτα παραπάνω», Τζον Λένον. 

Τίτλος:  Ζωές του Φθινοπώρου
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Σελίδες: 560
Τιμή: 18,80 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

 Αθήνα, 1966

Η πλατεία Ηρώων, η οδός Ήβης, η οδός Νυμφών, τόποι και δρόμοι σαν όλους τους τόπους και δρόμους της Αθήνας, μικροί, ασήμαντοι, λυπημένοι, τυραννικοί, μα κι απέραντα τρυφεροί. Έχουν πολλή σκόνη, πολύ βάσανο, πολλές γυναίκες, πολλά παιδιά, πολλή φασαρία και πολλή σιωπή. Σ’ αυτούς τους δρόμους γεννιούνται και πεθαίνουν οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων που έρχονται κάθε δειλινό με το γλυκό αεράκι και χάνονται κάθε αυγή με τη θλιβερή σειρήνα της φάμπρικας.
Οι ελπίδες του νεαρού Λουκά, η νοσταλγία του ξεπεσμένου «Κόμη», ο αδιέξοδος έρωτας του μεσόκοπου Αγησίλαου, η γονατισμένη ζωή της εργάτριας Αργυρούλας, ο σκληρός Βλάσης και η εξαπατημένη Φροσάρα, η απογοήτευση της Άννας που ικετεύει για δυο λέξεις τρυφερές, ο φιλότιμος Σπύρος κι ο γοητευτικός Αλέκος που την πολιορκούν, αλλά κι η θεατρίνα, ο χαφιές, ο τραμπούκος, οι παπατζήδες, οι πόρνες, οι ιδρωμένοι άντρες στα μηχανουργεία και οι γυναίκες που βρίζονται στα κεφαλόσκαλα, προτού αγκαλιαστούν και σταυροφιληθούν ξανά αλλάζοντας λόγια συγγνώμης κι αγάπης.
Ζωές γλυκές και ζωές φαρμακωμένες, αξιοπρεπείς και μικρόψυχες, τραχιές και τρυφερές. Άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες ακύμαντες κι άλλες φουρτουνιασμένες. Ζωές ασπρόμαυρες, γρατζουνισμένες, φθαρμένες, μα και ζωές ανυπόφερτα νοσταλγικές.

Τίτλος: Endgame 1, To Κάλεσμα
Συγγραφέας: Τζέιμς Φρέι
Μετάφραση :Ευγενία Κολυδά
Σελίδες: 608
Τιμή: 17,70 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

 Δώδεκα Παίκτες. Νέοι στο σώμα αλλά με καταγωγή αρχαίων. Όλη η ανθρωπότητα προέρχεται από αυτούς. Δημιουργήθηκαν και επιλέχθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν. Από τότε, προετοιμάζονται καθημερινά. Δεν έχουν υπερφυσικές δυνάμεις. Κανένας τους δεν μπορεί να πετάξει, να μετατρέψει τον μόλυβδο σε χρυσάφι ή να γιατρέψει τον εαυτό του. Όταν έρχεται ο θάνατος, έρχεται. Για αυτούς και για όλους μας. Είναι οι κληρονόμοι της Γης και πρέπει να λύσουν τον Μεγάλο Γρίφο της Σωτηρίας. Και πρέπει να το κάνει ένας από αυτούς, διαφορετικά θα χαθούμε όλοι.

 Τίτλος: Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει
Συγγραφέας: Γιούνας Γιούνασον
Μετάφραση : Γ. Ν. Κονδύλης
Σελίδες : 480
Τιμή: 16.60 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Στις 14 Ιουνίου του 2007, ο Βασιλιάς και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας εξαφανίστηκαν από μια δεξίωση στο παλάτι. Αργότερα ειπώθηκε ότι είχαν αρρωστήσει ∙ η αλήθεια είναι διαφορετική. Η πραγματική ιστορία αρχίζει κάμποσα χρόνια πριν, το 1961, με τη γέννηση της Νομπέκο Μαγιέκι σε μια καλύβα, στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής. Η Νομπέκο ξέφυγε από τη συνηθισμένη μοίρα των γυναικών της περιοχής της, η οποία είναι να μεγαλώνουν γρήγορα και να πεθαίνουν νωρίς. Τη χτύπησε ένας μεθυσμένος οδηγός, μηχανικός στο επάγγελμα, και η ζωή της πήρε διαφορετική τροπή. Κατηγορήθηκε για το ατύχημα και αναγκάστηκε να δουλέψει για τον μηχανικό, που ήταν επικεφαλής ενός προγράμματος ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας. H Νομπέκο ήταν καλή στο νοικοκυριό, αλλά ακόμη καλύτερη –μια μικρή ιδιοφυΐα– στους αριθμούς. Ο μηχανικός, πάλι, δεν ήταν ∙ και έκανε ένα τεράστιο λάθος. Τώρα μόνο η Νομπέκο το γνωρίζει…

Γραμμένη με το σπιρτόζικο και πανέξυπνο χιούμορ του Γιούνας Γιούνασον, αυτή είναι μια ιστορία για το πώς η προσπάθεια μιας γυναίκας να αλλάξει το δικό της μέλλον κατέληξε να αλλάξει τα πάντα.

Τίτλος: Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματος του
Συγγραφέας: Χαρούκι Μουρακάμι
Μετάφραση : Μαρία Αργυράκη
Σελίδες : 352
Τιμή: 16.60 €
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ο Τσουκούρου, ένας τριανταεξάχρονος σχεδιαστής σιδηροδρομικών σταθμών, που το όνομά του σημαίνει «φτιάχνω» ή «χτίζω» –όχι όμως «δημιουργώ»–, πιστεύει πως διάγει βίο άχρωμο, χωρίς ίχνος προσωπικότητας. Στα είκοσι του απορρίπτεται, για άγνωστους λόγους και με συνοπτικές διαδικασίες, από την εξιδανικευμένη παρέα του: δυο αγόρια και δυο κορίτσια, με ονόματα που παραπέμπουν αντίστοιχα σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Ο «άχρωμος» Τσουκούρου αποδέχεται την απόρριψη σιωπηρά, φτάνει λόγω του συναισθηματικού σοκ στα πρόθυρα του θανάτου και τελικά επανέρχεται στην κανονική ζωή του χωρίς να έχει ουσιαστικά συνέλθει. Ώσπου μετά από δεκαέξι χρόνια, η Σάρα, μια γυναίκα που τον ενδιαφέρει σοβαρά, διαβλέπει το συναισθηματικό του μπλοκάρισμα, θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και τον ωθεί στο αυτονόητο: να επιδιώξει, έστω και εκ των υστέρων, μια εκ βαθέων επαφή με την «πολύχρωμη» παρέα του για να φωτίσει τις λεπτομέρειες του παραχωμένου ψυχικού τραύματός του, να κατανοήσει τα αίτια και να χειριστεί την πραγματικότητα με τρόπο λυτρωτικό για τον ίδιο και για τη μεταξύ τους σχέση.

Ο κορυφαίος Χαρούκι Μουρακάμι αποτυπώνει με μαεστρία στο χαρτί την αξιομνημόνευτη ιστορία ενός νεαρού άντρα που τον στοιχειώνει μια τεράστια απώλεια. Μια ιστορία για όνειρα και εφιάλτες, για τα ταξίδια στο παρελθόν που είναι απαραίτητα για να θεραπευτεί το παρόν.

Τίτλος: Ο μεταξοσκώληκας
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Σελίδες : 624
Τιμή: 16,92€
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Όταν ο συγγραφέας Όουεν Κουίν εξαφανίζεται, η σύζυγός του απευθύνεται στον ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ. Στην αρχή, πιστεύει ότι απλώς έχει φύγει για λίγες μέρες μόνος του –το έχει ξανακάνει άλλωστε– και αναθέτει στον Στράικ να τον βρει και να τον φέρει πίσω.

Καθώς, όμως, ο Στράικ ερευνά την υπόθεση, αντιλαμβάνεται ότι η εξαφάνιση του Κουίν δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζει η σύζυγός του. Ο συγγραφέας έχει μόλις ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα σχεδόν όλους τους γνωστούς του. Αν εκδοθεί, το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να καταστρέψει ζωές. Οπότε, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν τη σιωπή του.

Όταν ο Κουίν, τελικά, βρεθεί βάναυσα δολοφονημένος κάτω από περίεργες συνθήκες, ο Στράικ θα δώσει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να κατανοήσει τα κίνητρα ενός αδίστακτου δολοφόνου, όμοιο του οποίου δεν έχει συναντήσει ποτέ…

Ο Μεταξοσκώληκας, το δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη δυναμική νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με συνεχείς ανατροπές.

Τίτλος: Το αριστερό χέρι του Θεού 3: Τα φτερά του θανάτου
Συγγραφέας: Paul Hoffman
Μετάφραση: Παρασκευή Αυγουστίνου
Σελίδες: 632
Τιμή: 17,70€
Εκδόσεις: Διόπτρα

Ο Τόμας Κέιλ τρέχει να ξεφύγει από την αλήθεια.
Από τη στιγμή που ανακάλυψε ότι η βάναυση στρατιωτική του εκπαίδευση είχε έναν και μοναδικό σκοπό –να τον προετοιμάσει για να αφανίσει το μεγαλύτερο λάθος του Θεού, την ίδια την ανθρωπότητα– ο Κέιλ καταδιώκεται από τον άνθρωπο που τον έκανε Άγγελο του Θανάτου: τον Πάπα Λυτρωτή Μπόσκο.
Ο Κέιλ είναι μια μεγάλη αντίφαση: αλαζόνας και αθώος, μεγαλόψυχος και ανελέητος. Αντικείμενο φόβου και δέους γι’ αυτούς που τον δημιούργησαν, έχει ήδη καταφέρει να χρησιμοποιήσει το μοναδικό του ολέθριο χάρισμα για να γκρεμίσει τον ισχυρότερο πολιτισμό του κόσμου.
Όμως, ο Τόμας Κέιλ είναι αδύναμος. Η ψυχή του πεθαίνει. Καθώς το σώμα του σπαράσσεται από σπασμούς, ο Κέιλ γνωρίζει πως η τελική κρίση δεν πρόκειται να περιμένει ένα άρρωστο παιδί. Καθώς η ημέρα της συντέλειας πλησιάζει, το εκδικητικό μένος του Κέιλ τον οδηγεί πίσω στην καρδιά του σκότους –το Άσυλο– προκειμένου να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που μισεί περισσότερο από καθετί στον κόσμο.
Ο Κέιλ θα πρέπει να δεχτεί επιτέλους πως είναι η ενσάρκωση της οργής του Θεού και να αποφασίσει αν θα εναντιωθεί στο Άσυλο των Λυτρωτών και αν θα χρησιμοποιήσει το μοναδικό του χάρισμα να σπέρνει παντού την καταστροφή.
Η απόφασή του θα κρίνει τη μοίρα της ανθρωπότητας.

Τίτλος: Η κόκκινη Μαρία
Συγγραφέας: Κυριάκος Αθανασιάδης
Σελιδες:192
Τιμή: 12.20€
Εκδόσεις: Διόπτρα

Ένα αγόρι. Ένα κορίτσι που ζωγραφίζει στο χιόνι.
Ένας έρωτας που γεννιέται. Μια κοινωνία που κρύβεται. Ένα μαχαίρι που κόβει. Μια αγάπη πελώρια, που λάμπει.
Οι μαμάδες είναι τα πλάσματα του μεγάλου πυρετού. Γι’ αυτό κουφώσαμε τη γη και μεταφέραμε εκεί τα παιδικά κρεβάτια μας. Γι’ αυτό την είπαμε, συνωμοτικά, «Η Κόκκινη Μαρία».
Ρούλα Γεωργακοπούλου, δημοσιογράφος

Πέρα από το αναντίρρητο, απαστράπτον ταλέντο του Κυριάκου Αθανασιάδη, και τη βαθιά αναγνωστική του καλλιέργεια –που του επιτρέπει, από βιβλίο σε βιβλίο, να δοκιμάζει τα όρια του αστικού μυθιστορήματος όπως μας το κληροδότησαν ο Ντίκενς και ο Μπαλζάκ–, αυτό που κάνει τη γραφή του τόσο μαγικά οικεία είναι η αγάπη που τον διαπνέει για κάθε του λογοτεχνικό δημιούργημα. […] Είναι αυτό το γνώρισμα πάνω απ’ όλα που καθιστά την ανάγνωση της Κόκκινης Μαρίας μια τόσο συγκλονιστική εμπειρία.
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

Ένα μικρό όσο και ασύγκριτο θαύμα είναι αυτό το βιβλίο. Φτιαγμένο από παιδικά όνειρα και ενήλικους εφιάλτες. Από αγωνία, περιπέτεια και τρόμο. Από ζωή. Κι από ελπίδα — ολοζώντανη.
Δημήτρης Μαμαλούκας, συγγραφέας

Η μικρή φόρμα φαίνεται εύκολη, αλλά σε ξεγελάει• στην Κόκκινη Μαρία, ο Κυριάκος Αθανασιάδης κατορθώνει να τη δαμάσει αριστοτεχνικά.
Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας 

Τίτλος: Bloodlines 3- Η αλχημίστρια
Συγγραφέας: Richelle Mead
Μετάφραση: Όλγα Γκαρτζονίκα
Σελίδες: 440
Τιμή: 14.40€
Εκδόσεις: Διόπτρα

Η Σίντνεϊ Σέιτζ είναι Αλχημίστρια και ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων που καταγίνονται με τη μαγεία και έχουν ως καθήκον να γεφυρώσουν τον κόσμο των ανθρώπων και των βρικολάκων. Προστατεύουν τα μυστικά των βρικολάκων και τις ζωές των ανθρώπων. Βιώνοντας τα παρεπόμενα μιας απαγορευμένης στιγμής που τη συγκλόνισε συθέμελα, η Σίντνεϊ πασχίζει να βάλει ένα όριο ανάμεσα σε όσα της δίδαξαν οι Αλχημιστές και σε όσα την προστάζει η καρδιά της. Τότε είναι που εντοπίζει τον άφαντο, αινιγματικό Μάρκους Φιντς, έναν πρώην Αλχημιστή που ζει κυνηγημένος στις σκιές, ενώ η οργάνωσή της αρνείται την ύπαρξή του. Με τη βοήθεια του Μάρκους η Σίντνεϊ συνειδητοποιεί ότι η ομάδα στην οποία ήταν αφοσιωμένη ολόκληρη τη ζωή της, της έκρυβε την αλήθεια. Είναι δυνατόν το τατουάζ του χρυσού κρίνου να ασκεί επάνω της περισσότερη δύναμη από όσο νομίζει; Καθώς προσπαθεί να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά, η Σίντνεϊ αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αυξανόμενες μαγικές δυνάμεις της για να εντοπίσει μια σατανική γυναίκα, η οποία έχει βάλει στόχο ισχυρές νεαρές μάγισσες. Μπορεί η χρήση της μαγείας να είναι αντίθετη σε όσα νόμιζε ότι πίστευε, αλλά διαπιστώνει ότι η μόνη της ελπίδα είναι να αποδεχτεί το ιδιαίτερο αίμα της.

 

Τίτλος: Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει
Συγγραφέας: John Verdon
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Σελίδες: 600
Τιμή: 17.70 €
Εκδόσεις: Διόπτρα

Στο νέο best seller του πολυμεταφρασμένου μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος John Verdon, ο παλαίμαχος επιθεωρητής Ντέιβ Γκάρνεϊ, που ήταν ο κορυφαίος ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη υπόθεση: καλείται να υποστηρίξει την ενδεχόμενη αθωότητα μιας γυναίκας που έχει ήδη καταδικαστεί για το φόνο του συζύγου της –προικισμένου πολιτικού και υποψήφιου κυβερνήτη– που έπεσε νεκρός από σφαίρα άγνωστης προέλευσης την ώρα που εκφωνούσε τον επικήδειο στην ταφή της μητέρας του.
Αναζητώντας νέα στοιχεία στην υπόθεση, ο Γκάρνεϊ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή αναμέτρηση με έναν διεφθαρμένο ανακριτή της αστυνομίας, έναν ανησυχητικά φιλικό μεγαλομαφιόζο, μια νεαρή γυναίκα, συνώνυμο του πειρασμού, και με τον αλλόκοτο δολοφόνο με το παιδικό σουλούπι που του έχει χαρίσει το παρατσούκλι «Πίτερ Παν».
Μέσα από αναπάντεχες ανατροπές και καταιγιστική δράση, ο Γκάρνεϊ καταλήγει παγιδευμένος σε μια από τις πιο ζοφερές υποθέσεις της σταδιοδρομίας του – ένα μυστήριο αλλεπάλληλων φόνων, κάτω απ’ την επιφάνεια του οποίου κρύβεται η ανθρώπινη ενσάρκωση του απόλυτου κακού. Κι όσο δηλητηριασμένο από ψέματα κι αν είναι το κουβάρι που πρέπει να ξεδιαλύνει, ο Γκάρνεϊ ανακαλύπτει ότι η αλήθεια ξεπερνά και την πιο σοκαριστική φαντασία.
Και η ταυτότητα του δολοφόνου, στον πυρήνα της υπόθεσης, αποδεικνύεται το μεγαλύτερο σοκ απ’ όλα…

Τίτλος: Ο άνθρωπος που πούλαγε όνειρα για να ζήσει
Συγγραφέας: Αλέξης Β. Σταυράτης
Σελίδες: 205
Τιμή: 11.70 €
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης

 Όταν καμιά φορά η ομίχλη σκεπάζει τις ψυχές των ανθρώπων,  τότε αυτοί δεν λειτουργούν σαν άνθρωποι. Χρειάζονται κάτι, ένα όνειρο που θα τους κρατήσει ζωντανούς, γιατί τα όνειρα είναι εκείνα που δίνουν νόημα στη ζωή μας.
Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που δεν είχε πλέον κουράγιο να πάει τη ζωή του παραπέρα, αποφάσισε να νεκρώσει όλα τα όνειρα του. Αλλά σαν τελευταία πράξη λύτρωσης, θέλησε να τα δώσει σε άλλους, άγνωστους, ανθρώπους.  Όχι χωρίς οδύνη, όχι χωρίς συνέπειες.

Τίτλος: Ο Μαύρος Ορλώφ (Το ημερολόγιο του Ιωάννου Πορφυρογέννη -Ημέραι Φθινοπόρου 1905)
Συγγραφέας: Γιάννης Γαϊτάνος
Σελίδες: 457
Τιμή: 19,17€
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης

Ο Μαύρος Ορλώφ είναι η ιστορία του Ιωάννη Πορφυρογένη, ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, που εστάλη το 1905 στη Θεσσαλονίκη από τους αρμόδιους της τότε ελληνικής κυβέρνησης σε μια επικίνδυνη αποστολή στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία. Την εποχή που η Ελλάς βρισκόταν στον αστερισμό της Μεγάλης Ιδέας της απελευθέρωσης των αλύτρωτων πατρίδων, καθώς και του Μακεδονικού Αγώνα των Ελλήνων Μακεδονομάχων. Στόχο είχε την πρόσδεση της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος εν μέσω διεκδικήσεών της από τους Βούλγαρους, Σέρβους, Αλβανούς και φυσικά τους Οθωμανούς Τούρκους.
Ο Πορφυρογένης σκιαγραφεί με τη μορφή ημερολογίου την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη του 1905, που σε πολλά μοιάζουν με τη σημερινή κατάσταση. Περιγράφει τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία εγκλωβίστηκε, τις επαναστατημένες ψυχές, τον μοιραίο έρωτα, το αίνιγμα του Μαύρου Ορλώφ που σφραγίζει την ιστορία του.

Τίτλος: Οι Λησμονημένοι
Συγγραφέας: Θανάσης Χατζόπουλος
Σελίδες: 309
Τιμή: 15.98€
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης

Αννιώ και Αργύρης. Δύο ήρωες. Δύο αντί-ήρωες, από εκείνους που δεν περιλαμβάνονται στις δέλτους καμιάς Ιστορίας. Εξ’ ου και λησμονημένοι. Εδώ αναδύονται από την αφάνεια ώστε να μιλήσουν για τα μικρά από τα οποία υφαίνονται οι προσωπικές ιστορίες αλλά και οι ιστορίες των μικρών κοινωνιών, αυτές που μες στην κοινοτοπία και την ιδιορρυθμία τους οργανώνουν ερήμην της την Ιστορία με βήματα που κανείς δεν αντιλήφθηκε ούτε θέλησε να αντιληφθεί.

 

Τίτλος: Η Φαμέγια
Συγγραφέας: Αντωνία Ζεβόλη-Νταουντάκη
Σελίδες: 502
Τιμή: 19.17€
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης

 1905, στην Κρήτη, πριν την ένωσή της με την Ελλάδα.

Σ’ ένα ορεινό χωριό γεννιέται ένα κορίτσι σε μια πολυμελή φτωχή οικογένεια. Στα επτά της χρόνια, μετά το θάνατο του πατέρα, αναγκάζεται να γίνει φαμέγια…
«Και είχα ένα προαίσθημα πως με περίμενε μια ζωή τρομαχτική από δω και μπρος, που θα εξαρτιότανε πια αποκλειστικά από τα δικά μου αδύναμα ακόμα παιδικά χέρια, από το δικό άπηχτο μυαλό, από το δικό μου αδιαμόρφωτο χαρακτήρα. Κι ένιωθα πως τώρα, τώρα όχι αργότερα, πρέπει να αποκτήσω δύναμη. Δύναμη στα χέρια, στο μυαλό, στο χαρακτήρα, για να αντέξω αυτά που με περιμένουν και που καταλάβαινα πως θα τα αντιμετωπίσω όλα μόνη μου. Εντελώς μόνη μου», έλεγε.
Κι αυτά που την περίμεναν σφυρηλάτησαν το μυαλό, τα χέρια, το χαρακτήρα της στο πέρασμα των χρόνων και των γεγονότων που ακολούθησαν τη ζωή και τη ζωή αυτής της χώρας. Η φυγή στην Αθήνα, η δουλειά στο εργοστάσιο, η οικογένεια, ο Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, τα μεταπολεμικά χρόνια που ακολούθησαν είναι ο καμβάς όπου πάνω του κέντησε την προσωπικότητά της.

Τίτλος: Η Αυτοβιογραφία του Πατέρα μου
Συγγραφέας: Ουρανία Λαμψίδου
Σελίδες:  188
Τιμή: 10.65€
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης

Οι γονείς είναι μια ιστορία χωρίς αρχή, έχουν μια ζωή πριν από εμάς και όταν φεύγουν γίνονται μυστήριο, σχεδόν άγνωστοι. Με την απουσία τους συνειδητοποιούμε ό,τι μας έχει διαφύγει, τους πενθούμε με τις απορίες μας, με τα αναπάντητα ερωτήματα μας, με μια τρυφερότητα  που μόνο με την αποχώρηση τους γίνεται τόσο απόλυτη. Σαν τον Ορφέα, θέλουμε να τους φέρουμε πίσω, αρχίζουμε μαζί τους μια κατάβαση στον Άδη και βυθιζόμαστε για καιρό, ευπρόσβλητοι και εκτεθειμένοι, ώσπου κάποια μέρα επιστρέφουμε, χωρίς αυτούς, με τη μοναξιά του παιδιού που έχει εγκαταλειφθεί, αλλά με μια αφήγηση από την αρχή και μια καινούργια γνωριμία μαζί τους.

 Απόσπασμα από το βιβλίο:
Πρώτος σταθμός του πλοίου η Κωνσταντινούπολη. Οι μεγάλοι μας έδειχναν την Αγία Σοφία κι εμείς, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κοιτάζαμε κατάπληκτοι αυτήν τη μεγάλη εκκλησία, χωμένη μέσα στη μυρμηγκιά των κτηρίων της Πόλης και τους μιναρέδες που ξεμυτίζανε από τους λόφους της. Οι Έλληνες της Πόλης μας έστειλαν δυο μαούνες φορτωμένες με άσπρο, κάτασπρο ψωμί και άλλα τρόφιμα. Ήταν συγκινητικό και θυμάμαι ακόμα πόση θαλπωρή νιώσαμε όχι τόσο για τα τρόφιμα όσο γιατί κάποιοι είχαν νοιαστεί για μας. «Η Πόλη ήταν κάποτε δική μας» μας έλεγαν οι μεγάλοι, αλλά εμείς δε δίναμε και πολλή σημασία, αυτή ήταν ακόμα ξένη γλώσσα για μας. 

Τίτλος: Το γυναικόκαστρο
Συγγραφέας: Σπυρος Καρυδακης
Σελίδες: 144
Τιμή: 12,00€
Εκδόσεις: Πάπυρος

 Ο Ντέτλεφ, νεαρός Γερμανός μεγαλωμένος στον δρόμο, σχεδιαστής κόμικς φτωχός και αμόρφωτος, γιος Βερολινέζας πόρνης και άγνωστου πατέρα, κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Όταν προσλαμβάνεται από μια πανέμορφη Ελληνίδα βοτανολόγο για να σχεδιάζει αγριολούλουδα, καταλήγει στην Πίνδο, σε ορεινό χωριό όπου ζουν μόνο γυναίκες, Σαρακατσάνες. Αυτές του προτείνουν να μείνει μαζί τους έμμισθα, με σκοπό να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία.
Αρχίζει μια όμορφη ζωή, καθώς η καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του τον κάνει περήφανο και ευτυχισμένο. Σύντομα όμως, διηγήσεις των εργοδοτριών του, η συμπεριφορά τους και τα οργιαστικά πανηγύρια τους τον υποψιάζουν πως οι γυναίκες τούτες είναι Νεράιδες. Η εχθρότητα της επιβλητικής κοινοτάρχισσας και η εύνοια μιας εκατοχρονίτισσας γιαγιάς που όλες οι γυναίκες σέβονται και φοβούνται, επιτείνουν την αποξένωσή του απ’ ό,τι θεωρούσε ώς τότε πραγματικότητα.
Ο κόσμος γίνεται μυθικός, καθώς αναδύεται η αλήθειά του…
Ο Σπύρος Καρυδάκης, ο οποίος έχει ήδη δώσει το στίγμα του ως μια από τις πιο ρωμαλέες φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, γράφει μια «μυθολογία», που υπαινίσσεται ότι οποιαδήποτε συνολική επαναθεώρηση της κοινωνίας και της Ιστορίας προϋποθέτει την κατάλυση της πατριαρχίας και την πλήρη κυριαρχία των γυναικών επί των ανδρών. Με γλώσσα που αρύεται στοιχεία από την ντοπιολαλιά της Ηπείρου, με πλοκή και θεματολογία που αξιοποιεί υλικό από το μυθικό και βιωματικό υπόστρωμα των κοινοτήτων στα αρχέγονα ηπειρώτικα βουνά, συνδέει το σήμερα με το άχρονο χθες και γράφει μια «μυθολογία» βαθιά ελληνική, που πάλλεται από ζωή, πετυχαίνοντας να παρασύρει ολοκληρωτικά τον αναγνώστη.

Τίτλος: Ουρανός Κάτω
Συγγραφέας: Διονύσης Μαρίνος
Σελίδες: 344
Τιμή: 14,00€
Εκδόσεις: Πάπυρος

 Ο Ιωσήφ Σαρογιάν είναι το σοφό παιδί του χρηματιστηρίου. Έχει τα πάντα: χρήμα, δόξα, επιρροή, μια οικογένεια να τον περιμένει, ένα σπίτι σε ακριβό προάστιο. Μια τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της εταιρείας όπου δουλεύει, του «Οφθαλμού», του αλλάζει όλη τη ζωή. Ένοχα μυστικά και ανομολόγητες αλήθειες από το παρελθόν έρχονται να τον σκιάσουν• ανακαλύπτει την πόλη του, που είναι βουτηγμένη στην οικονομική κρίση, και μέσα από αυτήν ανακαλύπτει τον κρυμμένο εαυτό του.

Και τότε ξεσπάει… Και τότε ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος. Ποιος ήταν και πώς έγινε. Ποιοι ήμασταν και πώς γίναμε… Η έκρηξη στον «Οφθαλμό» ανατρέπει τα δεδομένα του κόσμου του, τον κάνει να ξαναδεί την πραγματικότητα, τη ζωή του, το παρελθόν του, με ένα βλέμμα πρωτογενές• τον σπρώχνει σε μια πορεία οδυνηρής αυτογνωσίας.
Ο Διονύσης Μαρίνος γράφει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα• με βάση τα στοιχεία της πλοκής θα μπορούσε ίσως κανείς να κάνει λόγο για ένα «noir» μυθιστόρημα, όμως ο συγγραφέας ξεπερνά αυτό το επίπεδο: το έργο του δεν βασίζεται αποκλειστικά στην πλοκή, αλλά επεξεργάζεται τη γλώσσα στα έσχατα όριά της, επιχειρώντας να αποτυπώσει και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των εντυπώσεων και των συναισθημάτων, στοιχείο που τον εντάσσει σε μια λογοτεχνική παράδοση εξόχως ευρωπαϊκή. Η έκρηξη, το σημαδιακό αυτό συμβάν, φέρνει τον ήρωα, τον Ιωσήφ Σαρογιάν, στην κατάσταση ενός ανθρώπου που καλείται να χαρτογραφήσει από το μηδέν την πραγματικότητα, όπως τη συνθέτουν αφενός οι αισθητηριακές εντυπώσεις και αφετέρου οι μνήμες από ένα περίπλοκο παρελθόν. Το μυθιστόρημα με τον τρόπο αυτό γίνεται συνάμα ένα «δοκίμιο» σχετικά την πρόσληψη της πραγματικότητας και τη διαχείριση της μνήμης.

Τίτλος: Μεταξύ Ανθρώπων
Συγγραφέας: Στέφανος Ξένος
Σελίδες: 104
Τιμή: 10,00€
Εκδόσεις: Πάπυρος

Το παρελθόν του μύθου, της ιστορίας, των ιδεών είναι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο σφυρηλατείται το παρόν. Κάτω από τα πόδια μας υπάρχουν κοιτάσματα μνήμης και ιδεών, που μας ζωογονούν και μας τρέφουν στην πορεία μας προς το μέλλον. Τους αιώνες, τις εποχές, τις ιδέες, τα διατρέχει ένα κοινό νήμα, η κοινή μνήμη• από αυτό το νήμα ο συγγραφέας πλέκει δεκατέσσερις αφηγήσεις στις οποίες σημαδιακές μορφές του μύθου, της ιστορίας και της λογοτεχνίας ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν αποστάγματα βιωμάτων και σοφίας, ή αποκαλύπτουν τη σκοτεινή τους φύση. Πρόκειται για ένα «αταξινόμητο» βιβλίο, το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο δοκίμιο και στη λογοτεχνική αφήγηση: σε κάθε κεφάλαιο ο αφηγητής μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, μας μιλά με τρόπο που ταιριάζει σε έναν άνθρωπο με σάρκα και οστά, με αισθήσεις και συναισθήματα, με αποτέλεσμα να αποσπάται από τη σφαίρα του συμβόλου, του μύθου, ή του ιστορικού προσώπου που το έχει σχηματοποιήσει το πέρασμα του χρόνου, και να μεταφέρεται σε μια απτή πραγματικότητα• κι αυτό για να το πετύχει ο συγγραφέας καταφεύγει στη γλώσσα της λογοτεχνίας. Τα πρόσωπα που μιλούν σε κάθε αφήγημα είναι ο Μορφέας στο «Περί ύπνου», ο Γκάτσμπυ στο JG, ο Ορφέας στην «Επιστροφή», ο Ντόριαν Γκρέυ στο «Πορτρέτο», ο Αδόλφος Χίτλερ στον «Αγώνα», ο Σωκράτης στο «Κώνειο», ο Διογένης στο «Πιθάρι», ο Ερρίκος Η΄ στο «Γεράκι», ο Ιαβέρης στο «Ποτάμι», ο Οθέλλος στον «Τελευταίο πειρασμό του Μαυριτανού», ο Βέρθερος στα «Πάθη της  Νεότητας», ο Ιησούς στους «Ιχθύς», ο Εωσφόρος στην «Πτώση». Ο αναγνώστης καλείται εντούτοις κάθε φορά να αναγνωρίσει ποιος είναι αυτός που του απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο• σε κάποια αφηγήματα δεν θα δυσκολευτεί να το κάνει, ενώ σε κάποια άλλα θα χρειαστεί να ψάξει στη μνήμη του για να αναγνωρίσει τη γνώριμη φωνή που του μιλάει.

Τίτλος: Ίσκρα
Συγγραφέας: Άγγελα Γαβρίλη
Σελίδες: 288
Τιμή: 13,00€
Εκδόσεις: Πάπυρος

Το όνομά της δεν είναι Ίσκρα, αυτό διάλεξε για να πει την ιστορία της. Όχι για συνωμοτικούς λόγους, ούτε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο − απλά η ταυτότητά της δεν έχει σημασία, αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα μέσα στο οποίο κατοικεί ή κρύβεται,ανάλογα με την περίπτωση. Κι επειδή όλα κάτι σημαίνουν, σε μια βόρεια και όχι πολύ μακρινή γλώσσα, σημαίνει σπίθα. Κι αυτό ακριβώς είναι… Η Αγγέλα Γαβρίλη συστήνεται ως μυθιστοριογράφος με ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας· η Ίσκρα είναι η ιστορία μιας νέας γυναίκας που τοαίμα της τής κληροδοτεί μια φύση αρχέγονη, η οποία σφραγίζει τη ζωή της και τις περιπλανήσεις της, καθώς αναζητά έναν τόπο για να ριζώσει. Η ιστορία ξεκινά τις τελευταίες μέρες του Εμφυλίου, όταν η γιαγιά της Ίσκρας, η Ρούσσα, από τα εναπομείναντα μέλη μιας αποδεκατισμένης διμοιρίας αριστερών ανταρτών, βιώνει μια οριακή εμπειρία σε ένα χιονισμένο βουνό. Θα βρεθεί αργότερα φυγάς σε μια λαϊκή δημοκρατία, όπου θα γεννήσει την κόρη της, την Αλένα, με την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα λίγα χρόνια πριν από τη δικτατορία. Εκεί θα γεννηθεί η εγγονή της Ρούσσας, που κουβαλάει στο αίμα της μια κληρονομιά ανείπωτη…
Το κορίτσι αυτό μεγαλώνει δοκιμάζοντας συνεχώς τα όριά του, γίνεται μια γυναίκα που βιώνει την ωμότητα ενός σκληρού και ανελέητου κόσμου· όμως μια εσωτερική δύναμη μέσα της, όπως και ο έρωτας, στον οποίο παραδίδεται άνευ όρων, τη βοηθά να στέκεται όρθια, όσο κι αν κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Η γνωριμία της με έναν μυστηριώδη άνδρα, μια ύπαρξη ατίθαση μα και γοητευτική, θα αποτελέσει γι’ αυτήν το γεγονός που θα σημαδέψει εντέλει τη ζωή της…
Σφιχτοδεμένη πλοκή, συναρμογή του φανταστικού με το ρεαλιστικό στοιχείο, έντονος ερωτισμός, κάνουν το μυθιστόρημα μια γοητευτική αφήγηση: έρωτες χαμένοι και έρωτες ανίκητοι, θρύλοι που ζωντανεύουν στη σύγχρονη πραγματικότητα, το άδικο αυτού του κόσμου και το πείσμα για ζωή…

Τίτλος: Τα φλογοβόλα (The Flamethrowers)
Συγγραφέας: Rachel Kushner
Μετάφραση: Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης
Σελίδες: 560
Τιμή: 17,50 €
Εκδόσεις: Ίκαρος

Η Rachel Kushner, με τη μεταλλική γραφή της, μια γραφή ακριβείας, στην οποία ισορροπεί αριστοτεχνικά η καλπάζουσα φαντασία με τη γείωση στην πραγματικότητα, μας ταξιδεύει στην Αμερική και στην Ιταλία της ηλεκτρικής δεκαετίας του 1970, αλλά και στα γεγονότα που οδήγησαν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα, στις παραμονές του Πρώτου αλλά και στην καρδιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ρίνο, μία νέα κοπέλα γεμάτη πάθος για το σκι, την ταχύτητα, τις μοτοσικλέτες και την τέχνη, βρίσκεται στη δίνη των γεγονότων, στα παλμικά πεδία των απανωτών επαναστάσεων, των αδιάκοπων και νεανικών αναζητήσεων. Διψάσει για ζωή και έρωτα, περιπέτειες και εμπειρίες, που  αναζητά μανιασμένα σε αίθουσες τέχνης της πρωτοπορίας στη Νέα Υόρκη ή σε οδομαχίες στους εξεγερμένους δρόμους της Ρώμης.
Η Ρίνο, ως ενσάρκωση της φλεγόμενης νιότης, δεν επιθυμεί να κάνει συμβάσεις και να παραμείνει ένας παθητικός θεατής της ζωής της. Θέλει να γίνει εκείνη η κινητήριος δύναμη των εξελίξεων.
Το μυθιστόρημα Τα Φλογοβόλα ήταν υποψήφιο για το National Book Award και το Folio Prize, ενώ επιλέχθηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 2013 από τους New York Times αλλά και τη Wall Street Journal, τους Los Angeles Times, το The New Yorker, το Time, το Flavorwire, το Salon, και το Slate.

Τίτλος: Η θάλασσα έφυγε
Συγγραφέας: Αθηνά Χατζή
Σελίδες: 249
Τιμή: 10,98€
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Η ιστορία του Γιάννη που του άρεσε να φοράει την κουκούλα του και να περιφέρεται στα βουνά και στο αθηναϊκό άστυ και που δήλωνε εισοδηματίας, ενώ ήταν αισθηματίας.
Της Νταίζης που ήταν Αλικολόγος, αλλά τον «Λευτέρη» τον παραδεχόταν μόνο απ’ τη Μοσχολιού.
Του Σίμου που έκρυβε ξυραφάκια σε νεράντζια και ζωγράφιζε νεράιδες σε τοίχους.
Της Άννας που είχε ξεχάσει πως υπήρχε και ζούσε λάθρα και καταχρηστικά ανάμεσα στους ανθρώπους.
Του Τάκη, εξ ορισμού μοιραίου και γόη και εκ του αποτελέσματος αχάριστου.
Και κάμποσων άλλων που βρέθηκαν στη δίνη της Ιστορίας που γράφτηκε στις πλάτες τους χωρίς να τους ρωτήσει αν επιθυμούσαν να γίνουν ήρωες και χωρίς να έχει πρόθεση να τους ηρωοποιήσει έτσι κι αλλιώς. Μια απλή ιστορία για μια πόλη, μια χώρα και ένα ερωτικό τρίγωνο που, όπως όλα τα ερωτικά τρίγωνα, υπήρξε κατ’ ουσίαν πολύγωνο.

Τίτλος: Ο ουρανός που ονειρεύτηκες
Συγγραφέας: Γιάννης Σκαραγκάς 
Σελίδες: 264
Τιμή: 11,00 €
Εκδόσεις: Κριτική

Ο Έντι, ένας συγγραφέας, βρίσκεται μετά από ατύχημα απομονωμένος σ’ ένα ερημικό πανδοχείο στο Μεξικό, κοντά στην Τιχουάνα. Η Χουλιέτα τον βοηθά να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του. Τι κρύβουν, όμως, τα κενά μνήμης του; Ποια είναι η σχέση του με τη γοητευτική κοπέλα και τους υπόλοιπους ενοίκους του πανδοχείου;
Παγιδευμένοι από μια καταιγίδα, οι χαρακτήρες βυθίζονται σε μια σειρά από σκοτεινά μυστικά και επώδυνες αποκαλύψεις. Εκδίκηση και συγχώρεση, χαμένες ευκαιρίες και ξανακερδισμένες ζωές στροβιλίζονται σε μια αριστοτεχνική αφήγηση με αναπάντεχες ανατροπές και δραματικό βάθος.

Τίτλος: Οι Αποκλεισμένοι  Ή το σύστημα των μυρμηγκιών
Συγγραφέας: Μαρία Σούμπερτ
Σελίδες: 400
Τιμή: 15,00 €
Εκδόσεις: Κριτική

Ένα νησί αποκλείεται από τον υπόλοιπο κόσμο πέντε μήνες το χρόνο.
Μια βιβλιοθήκη κληροδοτείται από τον μεγιστάνα του νησιού, τον μεγάλο ευεργέτη, ο οποίος με ύποπτο τρόπο το έσκασε όσο ήταν ακόμα νέος και έφυγε στην Αμερική για να φτιάξει την τύχη του. Ένας δήμαρχος συνωμοτεί με την βιβλιοθηκονόμο, για να αρχίσουν να διαβάζουν οι νησιώτες βιβλία. Ένας πρώην αναρχικός έχει βρει καταφύγιο στο νησί και στην καθημερινότητα του οικογενειακού μπακάλικου. Και στη μέση οι κάτοικοι του νησιού που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πεντάμηνο αποκλεισμό μαζί με τις επιπτώσεις του διαβάσματος. Θα μπορέσει να επιβιώσει το νησί και η βιβλιοθήκη αυτό το χειμώνα;

Τίτλος: Χωρίς Απόδειξη
Συγγραφέας: Σταμος Τσιτσώνης
Σελίδες: 192
Τιμή: 9,00€
Εκδόσεις: Κριτική

Δώδεκα ιστορίες που ισορροπούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, στον σαρκασμό και στο χιούμορ, στο παράδοξο και στο μαθηματικώς ευεξήγητο. Ιστορίες που άπτονται της μαθηματικής σκέψης, η οποία διαπερνά τα συμβάντα της ζωής, τις απόρρητες φιλοδοξίες ή τις συγκαλυμμένες προσδοκίες των ηρώων τους. Δώδεκα διηγήματα που δεν χρειάζεται να γνωρίζεις αν αυτό που περιγράφουν έχει συμβεί, αλλά που σε προκαλούν να το αποδεχτείς.
Έτσι… Χωρίς Απόδειξη.
Δώδεκα συναρπαστικές εκδρομές στη χώρα των μαθηματικών, δώδεκα ιστορίες με φιλοπαίγμονα διάθεση που ακροβατούν επιτυχημένα ανάμεσα στην ορθή πληροφόρηση, την ουσιαστική μικροπλοκή και τον αιχμηρό σχολιασμό.
Τεύκρος Μιχαηλίδης
Στα ευρηματικά διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή Χωρίς απόδειξη, ο Στάμος Τσιτσώνης αποδεικνύει έμπρακτα, με φαντασία και χάρη, ότι τα μαθηματικά και η αφήγηση έχουν βαθύτερη, φυσική συγγένεια.
Απόστολος Δοξιάδης

 

Τίτλος: Αμφιθέατρο
Συγγραφέας: Δημήτρης Ποταμιανός
Τιμή: 15,00€
Σελίδες: 368
Εκδόσεις: Ποταμός

Με φόντο –και συχνά στο προσκήνιο- την ταραγμένη, όπως πάντα, ιστορία της πατρίδας μας, στο κατώφλι εδώ του 21ου αιώνα, εκτυλίσσεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου μια τραγική φαρσοκωμωδία. Ο Αγγλοσάξονες θα την κατέτασσαν στην κατηγορία του Campus Novel, καθώς συμμετέχουν και δρουν, με τις πολιτικές διασυνδέσεις τους, λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένα μέλη της λεγομένης «πανεπιστημιακής κοινότητας». Κοινότητα συνηθίζεται πράγματι να λέγεται ο κλειστός αυτός κύκλος, κι έτσι ονομάζεται και σ’ αυτήν τη μυθιστορία, παρά το γεγονός ότι οι ανελέητες φαγωμάρες των διαπρεπών μελών του κάνουν τα «συντροφικά μαχαιρώματα» της πολιτικής σκηνής να μοιάζουν αθώα παιδικά παιχνιδάκια μπροστά τους. Ιδέες, προφανώς, κυκλοφορούν ελεύθερα εδώ, ελέω και του σχετικού ασύλου. Ενώ εκτίθενται επίσης και λογής λογής ελευθεριάζουσες πρακτικές. Από τις ζωές των ακαδημαϊκών ταγών μας δεν γινόταν ασφαλώς να λείψουν και τα περιστασιακά ή καθ’ έξιν μπερμπάντικα, ιδιόρρυθμα έστω, ερωτικά σκιρτήματα τους. Τελικώς, ο κομπασμός του Φάλσταφ στον Ερρίκο Δ΄ του Σαίξπηρ, ταιριάζει γάντι στις πεποιθήσεις και στα καμώματα των ηρώων του Αμφιθεάτρου. «Δεν είμαι μόνον εγώ ο ίδιος ξύπνιος, παρά είμαι η αιτία που την εξυπνάδα τη βρίσκεις και σ’ άλλους ανθρώπους.» Να, όμως, που η αποφασιστική πρωτοβουλία της κεντρικής ηρωίδας στη δραματική κατάληξη του έργου, δικής της αποκλειστικά εμπνεύσεως, διαψεύδει με πάταγο τα καυχησιάρικα αυτά λόγια. Οι πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές του δράματος –με την εξαίρεση ενός και μόνον, που έχει όμως ήδη λάβει τη θέση του στο πολιτικό μας Πάνθεον– είναι γεννήματα φαντασίας. Οποιοεσδήποτε ομοιότητες, πόσο μάλλον ταυτίσεις, με πραγματικά πρόσωπα εντοπισθούν από τον φιλοπερίεργο αναγνώστη, θα είναι με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη.

Τίτλος: So long, Marianne
Συγγραφέας: Kari Hesthamar
Σελίδες: 320
Τιμή: 15,00€
Εκδόσεις:  Ποταμός

Αυτή είναι η ιστορία της Μαριάννε, της γυναίκας που ερωτεύτηκε ο Λέναρντ Κόεν, κάποτε στην Ύδρα, της γυναίκας που σημάδεψε τη ζωή και την τέχνη του. Στα 22 της χρόνια, η Μαριάννε Ιλέν εγκαταλείπει το παγωμένο Όσλο και μετακομίζει στην Ύδρα, μαζί με τον αγαπημένο της Άξελ Γιένσεν, ήδη καταξιωμένο συγγραφέα. Αυτός γράφει• η Μαριάννε ασχολείται με το νοικοκυριό, μέχρι την ημέρα που ο Άξελ θα την αφήσει για χάρη μιας άλλης γυναίκας, στο μικρό ελληνικό νησί, μ’ ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά. Μια από τις γκρίζες εκείνες μέρες, η Μαριάννε βρίσκεται στο μπακάλικο του νησιού. Ένας γοητευτικός άνδρας εμφανίζεται μπροστά της από το πουθενά και της ζητάει να καθίσει με τον ίδιο και την παρέα του στα λιγοστά τραπεζάκια της αυλής. Της συστήνεται ως Λέναρντ Κόεν. Η συνάντηση σηματοδοτεί την αρχή ενός μεγάλου έρωτα, που θα διαρκέσει όλη την ταραγμένη δεκαετία του ’60 και θα τους ταξιδέψει στο Όσλο, στο Μοντρεάλ, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και ξανά πίσω στην Ύδρα. Την ίδια περίοδο, ο Κόεν, θα δει την καριέρα του ως τραγουδοποιού να απογειώνεται και θα γράψει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης, το So Long, Marianne, για την όμορφη Μαριάννε. Το βιβλίο, αποδίδει καθηλωτικά την εικόνα μιας άλλης εποχής, ιχνηλατώντας το πορτρέτο της διεθνούς, καλλιτεχνικής «αποικίας» της Ύδρας στη δεκαετία του ’60. Οι  πρωταγωνιστές του είναι όμορφοι, νέοι και ανήσυχοι, υπέρμαχοι μιας ζωής αντισυμβατικής, αφιερωμένης στην τέχνη και την αναζήτηση της εσωτερικής ελευθερίας. 

Τίτλος: Νεκρή γραμμή
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κέλλης
Σελίδες: 464
Τιμή: 13,90€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Ο Σταμάτης Κόκκινος σκότωσε τη γυναίκα της ζωής του. Η σκέψη αυτή τον βασανίζει κάθε μέρα μετά το τροχαίο που την πήρε μακριά του και άφησε πίσω εκείνον.
Οι μέρες του κυλάνε χωρίς νόημα μέσα σ’ ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόνη του λύτρωση, τα τελευταία λόγια της Ιωάννας στον τηλεφωνητή του.
Ωστόσο, όλα όσα πίστευε ο πρώην αστυνομικός θα ανατραπούν όταν γνωρίσει τον Ιεροκλή, έναν αλλόκοτο ιδιωτικό ντετέκτιβ που ξέρει για εκείνον περισσότερα απ’ όσα θα ’πρεπε.
Μυστικά του παρελθόντος που αρνούνται να παραμείνουν θαμμένα. Αμαρτίες που θα πρέπει να πληρωθούν με το μέγιστο τίμημα. Και στη μέση όλων, ένα παλιό τηλέφωνο που χτυπάει τις νύχτες, με φωνές νεκρών στην άλλη άκρη της γραμμής. Που ζητούν… τι; Ειρήνη, εξιλέωση, εκδίκηση…
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει άψογα την αστυνομική πλοκή με τον μεταφυσικό τρόμο!

Τίτλος: Για δύο δευτερόλεπτα
Συγγραφέας: Rachel Joyce
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Σελίδες: 488
Τιμή: 14,40€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμο

Είναι ένα πρωινό του 1972 –ένα συνηθισμένο πρωινό σαν όλα τ’ άλλα. Ο εντεκάχρονος Μπάιρον ξυπνάει και βρίσκει τη σχολική στολή του προσεκτικά απλωμένη στην καρέκλα του γραφείου του. Στην κουζίνα, η αδελφή του παίζει με το κουτί των δημητριακών, όπως κάθε μέρα, και ακούγεται ο γνώριμος ρυθμικός ήχος από τα τακούνια της μητέρας του που περιφέρεται στο σπίτι φροντίζοντας να είναι όλα τέλεια.
Ωστόσο, έξω επικρατεί πυκνή ομίχλη, και καθώς η μητέρα του τον πηγαίνει στο σχολείο με το αυτοκίνητο, φαίνεται να προκαλεί ένα τρομακτικό ατύχημα –αλλά ο μόνος που το αντιλαμβάνεται είναι ο Μπάιρον.
Μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, ο τέλειος κόσμος του θρυμματίζεται. Φοβούμενος να μιλήσει στους γονείς του, ο Μπάιρον εμπιστεύεται το μυστικό στον καλύτερό του φίλο, τον Τζέιμς, και μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο για να διορθώσουν το λάθος που απειλεί ν’ αλλάξει τα πάντα στη ζωή τους.
Δύο παράλληλες ιστορίες που ξετυλίγονται αριστοτεχνικά –η μία στο σήμερα, η άλλη στο χθες… Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τις οικογενειακές σχέσεις, τις εύθραυστες συναισθηματικές ισορροπίες, την ενοχή, τη συγχώρεση… Μια διεισδυτική ματιά στον ανθρώπινο ψυχισμό, καθηλωτικά ρεαλιστική και αφοπλιστικά τρυφερή.

Τίτλος: Παιχνίδι
Συγγραφέας: Anders de la Motte
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Σελίδες: 416
Τιμή: 14,40€

Ο Χένρικ Πέτερσον, γνωστός σε όλους ως ΧΠ, είναι ένας περιθωριακός τύπος με περιορισμένες ηθικές αναστολές
Καθώς ταξιδεύει με τον προαστιακό της Στοκχόλμης, βρίσκει ένα κινητό τηλέφωνο που… θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Μέσω μηνυμάτων που του απευθύνονται με το όνομά του, το τηλέφωνο τον καλεί να συμμετάσχει στο «Παιχνίδι»
Η πρόσκληση αποδεικνύεται πολύ δελεαστική για να της αντισταθεί, και ο ΧΠ σύντομα καταλήγει να αναλαμβάνει μια σειρά από όλο και πιο επικίνδυνες αποστολές, από ανόητες φάρσες έως εγκληματικές ενέργειες
Όταν όμως η αδελφή του σύρεται κι αυτή στην καταιγιστική δράση του Παιχνιδιού, η διασκέδαση μετατρέπεται γρήγορα σε τρόμο. Καθώς οι ζωές τους στροβιλίζονται εκτός ελέγχου, ο ΧΠ έρχεται αντιμέτωπος με μια αναπάντεχη πρόκληση. Θα καταφέρει να ξεγελάσει το Παιχνίδι πριν να είναι πολύ αργά ή θα καταλήξει πιόνι του;

Τίτλος: Βόμβος
Συγγραφέας: Anders de la Motte
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Σελίδες: 472
Τιμή: 14,40€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Γεμάτο σασπένς, ανατροπές και με ατμόσφαιρα θρίλερ, το δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας Παιχνίδι θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι γεμάτο αγωνία!
Ο ΧΠ τόλμησε να μπει στο ανεξέλεγκτο σύμπαν του Παιχνιδιού και παραλίγο να μη βγει ζωντανός. Τώρα γυρίζει τον κόσμο σαν κυνηγημένος, με τον διαρκή φόβο ότι το Παιχνίδι θα τον εντοπίσει για να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους. Παρ’ όλα αυτά, νοσταλγεί την αίσθηση της περιπέτειας, του κινδύνου, της αδρεναλίνης που συνόδευαν το Παιχνίδι.
Όταν ανακαλύπτει ότι μια μεγάλη εταιρεία πληροφορικής ίσως να συνδέεται με το Παιχνίδι, ο ΧΠ ξεκινά μια ριψοκίνδυνη αναζήτηση. Παράλληλα, η αδελφή του Ρεμπέκα βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ έναν άγνωστο εχθρό: στο Ίντερνετ εμφανίζονται ανώνυμα προσβλητικά –ακόμα και απειλητικά– σχόλια γι’ αυτή και τον αδερφό της. Πώς μπορεί να προστατευτεί από κάποιον που δεν γνωρίζει; Και γιατί έχει την αίσθηση ότι όλα αυτά συνδέονται με το Παιχνίδι;

Πατήστε επόμενη σελίδα για τα υπόλοιπα. Ξεκινάμε από ποίηση. 

Page: 1 2

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος