«Ο Καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ»: Ένας μεσαιωνικός μύθος για την αγάπη, στην εποχή της τεχνολογίας

Ο συγγραφέας Αντώνης Μυλωνάκης

Υπάρχουν αισθήσεις και βιώματα που μας ταξιδεύουν ανεπαίσθητα στην παιδική μας ηλικία. Το άκουσμα ενός παλιού τραγουδιού, η πρώτη φορά που κάναμε πετάλι, το πρώτο βιβλίο που μας συνάρπασε και μας έκανε να κουλουριαζόμαστε κάτω από τα σκεπάσματα με ένα φακό στο χέρι.

Κάπως έτσι ο Αντώνης Μυλωνάκης αφέθηκε σε ένα συνονθύλευμα σκέψεων που ήθελε να μοιραστεί πρώτα με τον έφηβο εαυτό του και στην συνέχεια με όσους περισσότερους έφηβους γίνεται. «Ο Καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ» είναι ένας μύθος, για μια πριγκίπισσα που μόλις αντίκρισε τον εαυτό της στον καθρέφτη, επέλεξε να πέσει από τον πύργο της, αφήνοντας πίσω της μια σκοτεινή προφητεία.


Ο Αντώνης, μας μεταφέρει στον Μεσαίωνα, στη σκοτεινή περίοδο των μύθων και των δεισιδαιμονιών, σε ένα ορφανοτροφείο ένα βράδυ που το χιόνι έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Οι ήρωες του βιβλίου, η Άννυ και ο Τόμας, έρχονται αντιμέτωποι με την προφητεία, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν, στην πραγματικότητα, είναι πιόνια σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο που φτάνει μέχρι τα βασιλικά στρώματα. Το βιβλίο του Αντώνη Μυλωνάκη φέρει τα ιδανικά της δεμένης οικογένειας, της στενής φιλίας, του έρωτα και της προσπάθειας, της ματαιοδοξίας και του ναρκισσισμού και κέρδισε, δικαίως, το πρώτο βραβείο PUBLIC στην κατηγορία Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο εκδότης Παρασκευάς Καρασούλος( εκδότης) δίνουν το βραβείο στον Αντώνη.


Ποιο είναι το δικό σου, προσωπικό παραμύθι; Όταν ήμουν 12, βραβεύτηκα για ένα ποίημα μου στο σχολείο. Ήταν η πρώτη φορά που διακρινόμουν σε κάτι. Έπειτα, άρχισα να γράφω διηγήματα με βασική ηρωίδα την αδερφή μου, η οποία περίμενε κάθε βράδυ  έξω από την πόρτα μου, το κάθε επόμενο κεφάλαιο. Θυμάμαι να απολαμβάνω το συναίσθημα ότι κάποιος αδημονεί να διαβάσει τις ιστορίες μου. Αυτά τα δύο ερεθίσματα κι ύστερα από πολλές σελίδες, φτάσαμε στο σήμερα και στο πρώτο μου βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποιοι συγγραφείς στιγμάτισαν την παιδική σου ηλικία; Η Πηνελόπη Δέλτα, η Άλκη Ζέη, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Τόλκιν, η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ , ο Μπραμ Στρόκερ και η μαμά μου, η Μαργαρίτα Μυλωνάκη. Το αγαπημένο μου βιβλίο ήταν ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. 

Κάθε παιδικό βιβλίο προάγει κι από ένα μήνυμα μέσα απ’τον μύθο. Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα προς τους εφήβους; Το να νοιάζεται κανείς για άσκοπα και μάταια πράγματα, δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε μια αλόγιστη συναισθηματική σπατάλη. Κρίνω πως είναι ένα μήνυμα επίκαιρο γιατί πλέον τα social media μας οδηγούν τυφλά  στο να είμαστε ματαιόδοξοι. Να διεκδικούμε και να αγχωνόμαστε καθημερινά  για ανούσια πράγματα. Επίσης επικεντρώνομαι στο  πόσο σημαντικό είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που αγαπάς, είτε αυτοί είναι φίλοι, είτε είναι η οικογένεια σου.


Το εξώφυλλο είναι σχεδιασμένο από τον Χαρίτωνα Μπεκιάρη και ο χάρτης είναι σχεδιασμένος από τον Φώτη Ζαπαντιώτη.

Και τώρα σε μεταφέρουμε μαγικά στην ημέρα της βράβευσης του PUBLIC. Ποια συναισθήματα την συνοδεύουν; Όταν άκουσα το όνομα μου στο κατάμεστο Παλλάς, νομίζω η καρδιά μου σταμάτησε να χτυπάει. Πήρα μια βαθιά ανάσα και ανέβηκα στην σκηνή. Εκεί κάπου θολώνουν οι μνήμες μου, ευτυχώς όμως βιντεοσκοπήθηκε! Ήταν μια υπέροχη στιγμή, μετά από πολύ καιρό, ένιωσα υπερήφανος για τον εαυτό μου.

Που οφείλεται η επιτυχία; Στο ότι συνδυάζει μια κλασσική, τρυφερή, ιστορία με μια δυνατή περιπέτεια και είναι γραμμένο ώστε να το απολαμβάνουν και οι ενήλικες και να χάνονται στην ιστορία.

Τι φέρνει το μέλλον;  «Ο Καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ» μεταφράζεται στα αγγλικά, ενώ παράλληλα ετοιμάζω το σκελετό του δεύτερου βιβλίου μου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.
Όλγα Νικολαΐδου

Share
Published by
Όλγα Νικολαΐδου