Τα 30 πιο σημαντικά dance τραγούδια των τελευταίων 30 ετών

Όπως το πρώτο Καλοκαίρι της Αγάπης το 1967 στο San Francisco, έτσι και το λεγόμενο Δεύτερο Καλοκαίρι της Αγάπης που ήρθε περίπου 20 χρόνια μετά και το 1988 επί βρετανικού εδάφους, δεν είχε να κάνει μόνο με τη μουσική αλλά με έναν γενικότερο ελευθεριακό ηδονισμό. Αν όμως στο πρώτο πρωταγωνιστούσαν οι κιθάρες, το Δεύτερο Καλοκαίρι της Αγάπης ήταν καθαρά ηλεκτρονικό.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από αυτό, το BBC επέλεξε 30 κομμάτια που συνοψίζουν τα τελευταία 30 χρόνια της ηλεκτρονικής μουσικής πιάνοντας το νήμα από τον A Guy Called Gerald και φτάνοντας μέχρι την Peggy Gou:

A Guy Called Gerald – “Voodoo Ray” (1988)

Πώς άλλαξε τη dance μουσική: Κυκλοφόρησε στην καρδιά του «Δεύτερου Καλοκαιριού της Αγάπης» και συνδέθηκε άρρηκτα με το Haçienda. Με samples από Peter Cook και Dudley Moore, το κομμάτι πούλησε 500 αντίτυπα την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του και δεν έμεινε μόνο στα όρια της acid λαίλαπας του Madchester, αλλά μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο μεγάλο acid house hit.

Ποιόν επηρέασε: Από τους Leftfield και τους Orbital μέχρι τους Happy Mondays και τον Sasha που έχει δηλώσει στο περιοδικό Clash πως πρόκειται για έναν από τους καθοριστικούς δίσκους του Haçienda.


808 State – “Pacific State” (1989)

Πώς άλλαξε τη dance μουσική: Συνέπεσε με την άνοδο της Ibiza ως του απόλυτου club προορισμού. Αναμιγνύοντας jazz, downtempo house, ambient ήχους πουλιών και το χαρακτηριστικό χτύπημα του Roland 808 drum machine, το “Pacific State” δημιούργησε αυτό που θα ονομαζόταν Balearic.

Ποιόν επηρέασε: Από τον Alfredo στον Carl Cox, το κομμάτι έφερε το clubing δίπλα στη θάλασσα.


Inner City – “Big Fun” (1989)

Πώς άλλαξε τη dance μουσική: Μετά την επιτυχία του κομματιού, ο Kevin Saunderson από το Detroit, που βρίσκεται πίσω από το κομμάτι μαζί με την Paris Grey στα φωνητικά, θεωρείται ότι «ανέβασε» την dance από το underground, αποτελώντας ένα κομμάτι που ήταν εξίσου αγαπημένο στους νέους clubbers αλλά και τους παλιούς ravers.

Ποιον επηρέασε: Απέδειξε ότι η dance μπορούσε να μπει στα charts και να επηρεάσει καλλιτέχνες όπως οι Deee-Lite και N-Joy.


LFO – “LFO” (1990)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Οι κλασικές club επιτυχίες διαμορφώνονται στο dancefloor κι έτσι και το συγκεκριμένο track του ντουέτου από το Leeds, των Gez Varley και του εκλιπόντα Mark Bel. Οι sci-fi πινελιές του φλερτάραν με το πρώιμο Detroit techno επί βρετανικού εδάφους και ακούγονται φρέσκιες ακόμη και σήμερα.

Ποιον επηρέασε: Βοήθησε στο να χτιστεί ο ήχος ενός από τα σημαντικότερα βρετανικά lables, τη Warp Records που άνοιξε το δρόμο για καλλιτέχνες όπως οι  Boards of Canada, Vitalic και Aphex Twin. 


Future Sound of London – “Papua New Guinea” (1991)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Με την έκρηξη της acid house να αρχίζει να περιορίζεται, το βρετανικό κοινό βρήκε αυτό που έψαχνε στο techno και ambient μείγμα του “Papua New Guinea” που τους μετέφερε νοητά σε παραθαλάσσια μέρη.

Ποιον επηρέασε: Προέβλεψε πως θα ακούγονται τα 90s, από τον Moby μέχρι τους Autechre.


Orbital – “Belfast” (1991)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Το ντουέτο ονόμασε έτσι το συγκεκριμένο κομμάτι μετά από μία εμφάνισή του στη Βόρεια Ιρλανδία. Το ταξίδι ήταν σημαντικό για τους Orbital γιατί τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως η dance μουσική γεφυρώνει τις διαφορές κι έτσι αφιέρωσαν το κομμάτι στους νεαρούς clubbers της πόλης. 

Ποιόν επηρέασε: Έδωσε το έναυσμα για την επανάσταση του trance, επηρεάζοντας καλλιτέχνες όπως οι Photek και Pantha du Prince.


The Orb – “Little Fluffy Clouds” (1991)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Κάπου εδώ είχε έρθει η ώρα για λίγο chillout. Το παραπάνω κομμάτι έντυσε μουσικά πολλά ξημερώματα των αρχών των 90s, παρουσιάζοντας την υπερβατικότητα της ambient στη rave γενιά.

Ποιον επηρέασε: Σήμα-κατατεθέν της Ibiza με το σημάδι του να είναι εμφανές σε ονόματα όπως οι Air και Groove Armada.


Gat Décor- “Passion” (1992)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Το ανεβαστικό κομμάτι των Gat Decor αποτελεί ένα από τα πρώτα βρετανικά house κομμάτια. Έχει γνωρίσει πολλές εκδοχές έκτοτε, όπως το Naked Mix του αλλά και ένα bootleg remix που δανείστηκε φωνητικά από το Do You Want It Right Now? των Degrees of Motion, με την Beverley Skeete να ξαναηχογραφεί τα φωνητικά για την εκδοχή που το 1996 θα έφτανε στο Νο 6 των βρετανικών charts.

Ποιόν επηρέασε: Άνοιξε τον δρόμο για μία περίοδο φωνητικής house που θα φαινόταν έντονα στους Fatboy Slim, N-Trance και Floorplan.


M-Beat feat General Levy – “Incredible” (1994)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Η jungle μπορεί να ήταν αισθητή στην dance σκηνή το 1994, αλλά αυτό είναι το ένα κομμάτι που βοήθησε έντονα σε αυτό. Πιθανότατα αν βρεθείτε στο καρναβάλι του Notting Hill, μία ορδή από ravers να σας χαιρετήσει με ένα “Jungle is massive!”.

Ποιον επηρέασε: Έφερε τη jungle στο mainstream και η επιρροή του φτάνει μέχρι και το grime. Το γεγονός ότι ο General Levy έχει συνεργαστεί με τους Dizzee Rascal, JME και Lethal Bizzle το αποδεικνύει.


Goldie – “Inner City Life” (1994)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Με το “Inner City Life” ο κατά κόσμον Clifford Joseph Price έκανε το breakthrough του. Το κομμάτι έγινε instant classic και στη συνέχεια ο παραγωγός συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς μεταξύ των οποίων η  Björk και ο David Bowie.

Ποιον επηρέασε: Έδωσε φως στο drum ‘n’ bass, επηρεάζοντας τους Andy C, Portishead και Massive Attack.


Underworld – “Born Slippy .NUXX” (1995)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Πιθανότατα το κομμάτι της λίστας που έχει κάνει περισσότερα χέρια να σηκωθούν ψηλά. Σε παραγωγή των Karl Hyde και Rick Smith, φυσικά η φήμη του εκτοξεύτηκε μέσα από το soundtrack του Trainspotting, που το έκανε τον ύμνο μιας ολόκληρης γενιάς. Και δεν έμεινε εκεί μιας και ξανακούστηκε σε νέα εκδοχή στο sequel της ταινίας, T2 Trainspotting.

Ποιον επηρέασε: H κυκλοφορία του συνέπεσε με την άνθιση της britpop, επηρεάζοντας σχήματα όπως οι Prodigy και οι Leftfield, σε μια περίοδο που οι μπάντες άρχιζαν να καταλαμβάνουν και πάλι τα charts.


Björk – “Hyperballad” (1996)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Δεν χωρά αμφιβολία για τη μουσική διάνοια της Bjork, και πίσω στο 1996 και το “Hyperballad” η Ισλανδή έδεσε την experimental pop με acid house, drum ‘n’ bass, folktronica στοιχεία, προσεγγίζοντας τόσο το dance κοινό όσο και τις μάζες, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται να βάλεις νερό στο κρασί σου για να γίνεις αρεστός.

Ποιον επηρέασε: Από τους Radiohead μέχρι την Avalon Emerson και τους Death Grips.


The Chemical Brothers – “Block Rockin Beats” (1997)

Πως άλλαξε την ηλεκτρονική μουσική: Όσο οι Aqua και οι Hanson φιγούραραν στα charts το 1997, οι Chemical Brothers άλλαζαν τη μουσική προς το καλύτερο. Όχι μόνο πρόκειται για ένα απόλυτα κολλητικό κομμάτι, αλλά χρησιμοποιεί με μαεστρία samples, έχοντας πάρει τα ντραμς του funk μουσικού Bernard Purdie και τα φωνητικά του ράπερ Schoolly D ενώ υπάρχουν φήμες πως το κομμάτι έχει sample μέχρι και από τους Pink Floyd.

Ποιον επηρέασε: Το big beat των Chemicals έχει επηρεάσει από τον Daniel Avery μέχρι την Kylie Minogue, με το ντουέτο να έχει ρεμιξάρει από το δίσκο Slow της τελευταίας.


Roni Size, Reprazent – “Brown Paper Bag” (1997)

Πως άλλαξε την ηλεκτρονική μουσική: Με τον συνδυασμό  jazz, drum & bass και hip-hop, το κομμάτι έδωσε ώθηση στη dance, με τον Roni Size να κερδίζει μέχρι και βραβείο Mercury. Όταν ρωτήθηκε πως κατέληξε σε αυτό τον ήχο, ο Size είπε απλά πως «Θέλαμε να φτιάξουμε μουσική που να ακούγεται σαν το μέλλον. Έκοψα κι έραψα και ξαφνικά προέκυψε κομμάτι».

Ποιον επηρέασε: Μπορούμε να ονομάσουμε ενδεικτικά τους Massive Attack, DJ Shadow και Mr Scruff που επηρεάστηκαν από την «copy και paste» λογική αυτή του sampling.


Roy Davis Jr ft Peven Everett – “Gabriel” (1997)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Πριν το UK garage εκτοξευθεί στα 00s, το “Gabriel” υπήρξε θεμελιώδες για το είδος, αποτελώντας μία dance μουσική με ψυχή στις πόλεις.

Ποιον επηρέασε: Όλη τη UK garage γενιά, με ενδεικτικούς τους  DJ Luck and MC Neat και DJ EZ.


The Prodigy – “Firestarter” (1997)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Από το 1991 και το “Charly”, οι Prodigy κυκλοφορούσαν εκρηκτικά singles. Με το “Firestarter” όμως ο Keith Flint από χορευτής έγινε frontman της μπάντας και το κομμάτι παραγκώνισε το “How Deep Is Your Love” των Take That από την πρώτη θέση των βρετανικών single charts το Μάρτιο του 1996, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ένας dance ύμνος.

Ποιον επηρέασε: Έφερε το punk στο dancefloor, δείχνοντας τις πιο σκληρές επιρροές από το rave και τη Moving Shadow Records στο ευρύ κοινό.


Aphex Twin – “Windowlicker” (1999)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Αποτελεί την πιο περίεργη crossover επιτυχία, με την παραμόρφωση στο μπάσο και τα βογκητά να κάνουν αυτό το κομμάτι ένα εναλλακτικό club classic. Το βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία Chris Cunningham είναι εξίσου αξιομνημόνευτο με το πρόσωπο του κατά κόσμον Richard D James να στοιχειώνει μέχρι και σήμερα.

Ποιον επηρέασε: Παρουσίασε στο κοινό το IDM, ασκώντας επιρροή από τους Squarepusher και Autechre μέχρι τον Philip Glass.


Laurent Garnier – “The Man With The Red Face” (2000)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Ένα χρόνο πριν οι Daft Punk βάλουν τη γαλλική house στο χάρτη, o Laurent Garnier κυκλοφόρησε αυτό το υβρίδιο από acid jazz και techno. Και πώς αυτό προέκυψε; Ο Garnier έχει πει πως είχε κλείσει να εμφανιστεί σε ένα jazz φεστιβάλ και θεωρούσε αγένεια να παίξει απλά techno.

Ποιον επηρέασε: Υπήρξε βάση για τη νέα σχολή DJs και ιδιαίτερα Βερολινέζους παραγωγούς όπως οι  Âme, Dixon, Ben Klock και Booka Shade.


Daft Punk – “One More Time” (2001)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Το κομμάτι κυκλοφόρησε στην πλήρη άνθιση των superclubs. To “One More Time”ακουγόταν σαν το Studio 54 να προσγειώθηκε στη Γαλλία και η house γνώρισε τη νέα της ζωή μέσα από τη γαλλική house. 

Ποιον επηρέασε: Kanye West, Pharrell Williams, Phoenix, LCD Soundsystem και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ…


High Contrast – “Racing Green” (2004)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Το drum ‘n’ bass χτίστηκε πάνω στην DIY λογική και το παραπάνω κομμάτι πήγε το genre ένα καλλιτεχνικό βήμα παραπέρα, εισάγοντας τη soul σε ένα πιο σκληρό κοινό.

Ποιον επηρέασε: Υπήρξε μπούσουλας για τους Chase & Status, Nero και The Streets. 


Soulwax – “E Talking” (2004)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Το Βέλγιο μας έδωσε το EBM αλλά ήταν οι Soulwax ένα σχήμα από το Ghent που το έκανε γνωστό. Τα δύο αδέρφια έβαλαν στο μπλέντερ punk, electro, techno, indie και classic rock, με το αποτέλεσμα να μην θυμίζει τίποτα ήδη γνωστό.

Ποιον επηρέασε: Έκανε τη dance μοδάτη για τα indie παιδιά με τα στενά jeans και σηματοδότησε μία νέα εποχή στην οποία οι μπάντες και οι παραγωγοί ξεκίνησαν να συνυπάρχουν.


Justice Vs Simian – “We Are Your Friends” (2006)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Αν το “Blue Monday” των New Order ήταν το μεγαλύτερο dance-indie crossover των 80s, το remix των Justice στο “We Are Your Friends” των Simian είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτό συνέβη στα 00s. Στο τελικό αποτέλεσμα κρατήθηκε η DIY αισθητική, στην οποία προστέθηκε λίγο γαλλική funk και αποτελεί ακόμη ένα indie disco classic.

Ποιον επηρέασε: Μετέτρεψε τους Simian σε Simian Mobile Disco και βοήθησε στη γέννηση της σύντομης περιόδου του new rave. Χωρίς αυτό το track πιθανότατα να μη γνωρίζαμε τους Erol Alkan, Late of the Pier και τους Klaxons.


Burial – “Archangel” (2007)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Πριν το dubstep γίνει καθημερινότητα, το “Archangel” σηματοδότησε την εξέλιξη του τζαμαϊκανού dub και jungle. Ο Simon Reynolds χαρακτήρισε τον δίσκο Untrue στο οποίο περιλαμβάνεται το “Archangel”, «το πιο σημαντικό album ηλεκτρονικής μουσικής του αιώνα έως τώρα».

Ποιον επηρέασε: Από τους  James Blake, The xx και Mount Kimbie μέχρι pop stars όπως η Britney Spears και η Taylor Swift.


La Roux – “In For The Kill (Skream Remix)” (2009)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Πριν την έκρηξη του dubstep, αυτό υπήρχε με μία σχετική ασάφεια στο Βόρειο Λονδίνο. Όμως το remix του Skream στο παραπάνω τα άλλαξε όλα, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι ο παραγωγός από το Croydon ήταν τότε έφηβος.

Ποιον επηρέασε: Βοήθησε στο πέρασμα από το new rave στο dubstep, συστήνοντας στο ευρύτερο κοινό σχήματα όπως οι Magnetic Man.


Caribou – “Sun” (2010)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Μπορεί συνήθως η dance μουσική να έχει ρυθμό 4/4 και arpeggios, αλλά με το “Sun” ο κατά κόσμον Dan Snaith άλλαξε τους κανόνες, αποδεικνύοντας ότι η ψυχεδέλεια έχει θέση στο dancefloor. 

Ποιον επηρέασε: Έφερε τη χαρά στα φεστιβάλ και επηρέασε από τους Tame Impala και τον Jon Hopkins μέχρι τους Four Tet και τον Floating Points.


Julio Bashmore – “Au Seve” (2012)

Πως άλλαξε το dance μουσική: Η σχέση του Bristol με τη dance είναι στενή και επανήλθε το 2012 με το παραπάνω κομμάτι. Ήταν μια φρέσκια ενσάρκωση της house που επηρέασε πολυάριθμους παραγωγούς.

Ποιον επηρέασε: Η βρετανική house πήρε μία νέα τροπή που θα κατέληγε στους Disclosure, Bicep και άλλους.


Disclosure ft Sam Smith – “Latch” (2012)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Με την άνοδο της EDM στις ΗΠΑ, το κομμάτι έκανε τα δύο αδέρφια από το Surrey, φεστιβαλικούς headliners. Επίσης, μας σύστησε τον Sam Smith που δεν τα έχει πάει καθόλου άσχημα έκτοτε.

Ποιον επηρέασε: Έκανε γνωστή τη house του Chicago σε ένα νέο κοινό και βοήθησε στο να μετατρέψει τη dance μουσική σε live εμπειρία, με τη ζωντανή dance μουσική να βρίσκεται πλέον παντού.


Daniel Avery – “Drone Logic” (2014)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Η αστείρευτη ενέργεια του κομματιού θυμίζει Chemical Brothers, Drexciya και Nine Inch Nails στα καλύτερά τους κι απέδειξε ότι η βρετανική club μουσική μπορεί να κοιτάει και στο παρελθόν και στο μέλλον.

Ποιον επηρέασε: Με την acid μπασογραμμή και τα riffs του, έθεσε τις βάσεις για καλλιτέχνες όπως οι Ghost Culture και Kelly Lee Owens.


Bicep – “Glue” (2017)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Η άνοδος των Bicep ήταν ραγδαία. Κινούνταν στο undreground κοινό για χρόνια αλλά με το “Glue” έκαναν το breakthrough τους, συνδυάζοντας  breakbeats, ambient συγχορδίες και acid house.

Ποιον επηρέασε: Βοήθησε παραγωγούς όπως οι Ross From Friends, Mall Grab και Project Pablo.


Peggy Gou – “It Makes You Forget (Itgehane)” (2018)

Πως άλλαξε τη dance μουσική: Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς αν ένα τωρινό hit θα αντέξει στο χρόνο, αλλά σίγουρα το παραπάνω track της Κορεάτισας παραγωγού με έδρα το Βερολίνο έχει όλα τα φόντα. 

Ποιον επηρέασε: Είναι εξίσου πολύ νωρίς για να το ξέρουμε αλλά μαζί με ονόματα όπως η Black Madonna και η Honey Dijon, η Peggy Gou αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στη dance μουσική, επηρεάζοντας όλο και πιο πολλές γυναίκες παραγωγούς να σπάσουν τα στεγανά σε ένα τομέα που ήταν ανέκαθεν ανδροκρατούμενος.

Πηγή: BBC

POPAGANDA