ΤΕΧΝΕΣ

10 Must See Events τον Ιανουάριο

Συνήθως μετά τις γιορτές μπαίνουμε σε post festive mood και μας πιάνει μια μελαγχολία, πιστεύοντας ότι τα γλεντοκόπια τέλειωσαν, ότι θα επιστρέψουμε στη δουλειά και δεν θα έχουμε το ίδιο κέφι και μπλα, μπλα, μπλα.

Αν το σκεφτούμε όμως λίγο καλύτερα, δεν χρειάζεται καθόλου να είναι έτσι αφού και το ότι μπήκαμε στη νέα χρονιά σημαίνει ότι είμαστε ακόμα πιο κοντά στο καλοκαίρι (yay!) αλλά και ο Ιανουάριος είναι γεμάτος πράγματα να κάνουμε εκτός σπιτιού. 

Θέληση να υπάρχει και οι επιλογές είναι άπειρες. Εμείς διαλέξαμε 10 καλλιτεχνικά events για να κάνουμε την αρχή. Μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, Club Nights αλλά και δύο πολυαναμενόμενες θεατρικές πρεμιέρες. 

Paul Signac (1863-1935), «Σαιν Τροπέ. Κρήνη στην Πλας ντε Λις», 1895. Λάδι σε καμβά, 65 x 81 εκ. Ιδιωτική Συλλογή

Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Εκθέσεις

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Από 10/01 έως 7/04/24

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού, το οποίο εστιάζει στην περιοχή της Μεσογείου και είναι υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» πραγματοποιείται με έργα από σημαντικά μουσεία και φορείς της Ευρώπης, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πληροφορίες ΕΔΩ

Καρδιά του Σκύλου

Θέατρο

Θέατρο Κιβωτός

Πρεμιέρα 11/01/24

Μετά την πρώτη κοινή επιδαύρια κάθοδό τους με τα “Βατράχια”, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ “Καρδιά του Σκύλου”. Η Έφη Μπίρμπα επιχειρεί μία νέα στοχαστική ανάγνωση και σκηνοθετεί με τον δικό της διηθητικό και ονειρικό τρόπο την άγρια, ταραχώδη και κωμικά υπερρεαλιστική αυτή σάτιρα για την ανθρώπινη φύση, με πρωταγωνιστές τον Άρη Σερβετάλη και τον Αντώνη Μυριαγκό. Μαζί τους η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέτσικας. 

Η “Καρδιά του Σκύλου” γράφτηκε το 1925, αλλά δεν δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Laura Jane Grace

Μουσική

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση -1

13/01/24

Αναρχική μουσικός, υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Την ακούσαμε στα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ “Archive of Desire”, να τραγουδά συγκλονιστικά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Η Laura Jane Grace είναι μια ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, τόσο με την προσωπική της καριέρα όσο και ως επικεφαλής της μπάντας Against Me! την οποία ίδρυσε στην πόλη Νέιπλς της Φλόριντα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το 2012, η αποκάλυψη της φυλομετάβασής της στο περιοδικό “Rolling Stone” ήταν μια καθοριστική στιγμή στην πορεία της, καθώς έφερε ένα σημαντικό θέμα στο προσκήνιο, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα του φύλου και της ταυτότητας στον κόσμο της μουσικής. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ της, το “Transgender Dysphoria Blues”, μια δημιουργική κατάθεση με μεγάλη σημασία, καθοριστική για μια ολόκληρη γενιά, αλλά και ο πιο καταξιωμένος δίσκος των Against Me! μέχρι σήμερα.

Όσο για την μπάντα της, έχει δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη και πολιτικοποιημένη μουσική, που ενσωματώνει διάφορες επιρροές και στοιχεία από ποικίλα μουσικά είδη. Η σκληρή κριτική που ασκούν μέσω των στίχων τους αντικατοπτρίζει τον αγώνα τους για την ατομική και κοινωνική ελευθερία και την αντίστασή τους απέναντι στην κοινωνική αδικία.

Το 2016 κυκλοφόρησε την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία της με τίτλο “TRANNY: Confessions of Punk Rock’s Most Infamous Anarchist Sellout“ (Εξομολογήσεις της πιο περιβόητης αναρχικής ξεπουλημένης του πανκ ροκ). Το βιβλίο, γραμμένο από κοινού με τον δημοσιογράφο Dan Ozzi, ανακηρύχτηκε ανάμεσα στα «100 κορυφαία μουσικά βιβλία όλων των εποχών» από το περιοδικό “Billboard”. 

Περισσότερα ΕΔΩ

Luigi Madonna

Club Nights

Oddity Club

13/01/24

Mια cutting-edge Blend techno βραδιά με τον μοναδικό Luigi Madonna! Με μια καριέρα που επηρέασε την πλούσια ιστορία της techno στην Ιταλία, οι παραγωγές και τα infectious beats του Luigi, που παρουσιάζονται σε labels όπως οι Drumcode και Plus 8, υπόσχονται μια βραδιά με δυναμικούς ρυθμούς και αναμφισβήτητη ενέργεια. Μαζί του οι residents του Blend, Mikee & Manolaco.

Περισσότερα ΕΔΩ

Anna B Savage

Μουσική

Temple

13/01/24

Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες, ασυνήθιστες γυναικείες φωνές του σήμερα και αναμφίβολα ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει προκύψει στην ευρύτερη alternative σκηνή τα τελευταία χρόνια. H Anna B Savage (multi instrumentalist από το Λονδίνο) κυκλοφόρησε το πρώτο της EP το 2015 που την οδήγησε σε tour με τους ορκισμένους fans της, τον Father John Misty και τη Jenny Hval. Το ιστορικό label City Slang της πρότεινε συμβόλαιο, έτσι το debut album της “A Common Turn” κυκλοφόρησε το 2021 και έκανε τον πρώτο, μικρό underground θόρυβο. Ακολούθησε το “in/Flux” που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2023. 

Οι ερμηνείες της Anna θυμίζουν ένα πανέμορφο φωνητικό υβρίδιο σύγχρονης εκδοχής της Ella Fitzgerald, της FKA Twigs και της Billie Eilish, αλλά σε ένα τόσο αυθεντικό, προσωπικό,  βιωματικό πλαίσιο. Οι New York Times και το Rolling Stone έχουν ήδη αποθεώσει τα δύο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες οι Orbital την επέλεξαν να τραγουδήσει στο νέο τους εκπληκτικό single “Home”. Η μουσική της Anna είναι σαν να σου εκμυστηρεύεται μπροστά σου ένα μυστικό. Για τον έρωτα, την απώλεια, την ανασφάλεια. Και τελικά το να μην φοβάσαι να είσαι τρωτός. Special guests: Moon Moth

Περισσότερα ΕΔΩ

ΝΥΞ Λος Ιστορίας Περίεργας

Θέατρο

Θέατρο Σημείο

Πρεμιέρα 15/01/24

O Γιάννης Νιάρρος (στον οποίο ανήκει η σύλληψη του έργου και υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία), μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής, τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Κλωνή, αφηγούνται ιστορίες περίεργες. Ένα αξεδιάλυτο μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας, ένα συνειρμικό ντόμινο που οδηγεί σε ένα κειμενικό και ηχητικό σύμπαν, βασισμένο σε κείμενα του Πάνου Κουτρουμπούση και του Julio Cortasar.

Στη διάρκεια της ημέρας -και περισσότερο της νύχτας- συμβαίνουν γεγονότα που τραβάνε την προσοχή σαν στιγμιαίοι ηλεκτρικοί σπινθήρες και γίνονται αφετηρίες ιστοριών. Ο ιδανικός χώρος για την εξέλιξη και δραματοποίηση αυτών των ιστοριών, το εσωτερικό του κεφαλιού μας. H τελειότερη σκηνή. Πίσω από τη συνηθισμένη πληκτική καθημερινότητα κρύβονται πλάσματα απόκοσμα, κρύβονται άνθρωποι που ζουν αυτοεξόριστοι στις φαντασιώσεις τους, προσκολλημένοι σε έμμονες ιδέες, αφημένοι στωικά στα χέρια τραγικών συμπτώσεων του νου. 

Όταν σβήνει το φως και τα βλέφαρα φοράνε μια ωραία μαύρη κουκούλα, ο άνθρωπος επί σκηνής -του κεφαλιού μας- περιπλανιέται σε ένα σύμπαν σκοτεινό και φωτεινό, γελοίο και τραγικό, βαθειά επιφανειακό, με καύσιμο την πλήξη και τη ματαιότητα. Η παραγγελία ενός καφέ -και η πολιτική διάσταση αυτής-, η τυχαία συνάντηση με εξωγήινους στην Αρχαία Ελλάδα, η ερωτική περίπτυξη ενός αντίχειρα με μια Super Retinα XDR OLED οθόνη αφής, y otros ταχυδράματα ενός περιπαικτικού ασυνείδητου, το οποίο γελά με τις δοκιμασίες της συνείδησης, και όλα αυτά, συνοδευόμενα από μουσική.

Περισσότερα ΕΔΩ

Max Cooper

Μουσική

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

16/01/24

H συναρπαστική δημιουργία «Aether» του κορυφαίου μουσικού παραγωγού Max Cooper παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Γεννημένος στην Ιρλανδία, ο Max Cooper κατέχει περίοπτη θέση στην ηλεκτρονική σκηνή. Καλλιτεχνική προσωπικότητα με δημιουργική περιέργεια και ευαισθησία, εμπνέεται από την επιστήμη της Γενετικής και προσεγγίζει, μέσα από τις εξαιρετικές και πολύπλοκες μουσικές του δημιουργίες, έννοιες όπως η ανάδυση, η ταυτότητα και το άπειρο. Το αποτέλεσμα είναι μια αφηρημένη μουσική αφήγηση στην οποία τέχνη, αρχιτεκτονική και επιστήμη αλληλεπιδρούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. 

Το «Aether» είναι μια τρισδιάστατη εγκατάσταση ηχητικού-οπτικού πεδίου φωτός που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το στούντιο design Architecture Social Club. Μια ζωντανή οπτικοακουστική εμπειρία που σε καθηλώνει, καθώς αναδεικνύει την ομορφιά, την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλούν θεμελιακές μορφές και ήχοι από τον περιβάλλοντα χώρο: κύματα, επιφάνειες, συμμετρίες, σουρεαλιστικά τοπία. O Max Cooper και το Architecture Social Club πειραματίζονται επί σειρά ετών επάνω σε έναν νέο τύπο οπτικοακουστικής εμπειρίας. Το «Aether» αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της έρευνας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Λητώ Κάττου, Whisperers, 2023, φωτογραφία εγκατάστασης, Fondazione Arnaldo Pomodoro, Μιλάνο.

Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Εκθέσεις

Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Last Chance: Έως 28/01/24

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Μυστήριο 151 A Rave Down Below», με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου. 

Το Μυστήριο 151 A Rave Down Below εξερευνά την πολιτική δυναμική του σώματος εν κινήσει από το ταυτόχρονα γεωλογικό και πολιτισμικό υπέδαφος. Αλχημικές περιπλανήσεις στο ιστορικό παρελθόν, στο μεταβιομηχανικό παρόν και στη μυθολογία καταλήγουν σε έναν εξαγριωμένο χορό. Μέθη, δηλητηρίαση, αποστροφή, ευφορία, αποδέσμευση, εκτόνωση και άνοδος: μια κυκλική πορεία από το σώμα προς το έδαφος και αντίστροφα.

Η αφήγηση της έκθεσης ξετυλίγεται μέσα από τους μύθους και την ιστορία της πόλης της Ελευσίνας και των Μυστηρίων με το χορό ως μέσο κορύφωσης, ιεροτελεστία και μέθοδο προσέγγισης των εννοιών του θανάτου και της απώλειας. Στο Μυστήριο 151 A Rave Down Below βλέπουμε τον χορό και τη σχέση του με το πάσχον σώμα ή ακόμα και τον ίδιο ως ασθένεια και ως θεραπεία, τον χορό σε κατάσταση κρίσης, ως παρεκτόπιση της κοινωνικής εξάντλησης μπροστά σε μια εξάντληση που φέρνει απόλαυση, ως απόδραση και αντίδραση. Στοιχεία του μύθου της κατάβασης, όπως η ζωή ανάμεσα σε δύο κόσμους, το σκοτάδι και το φως, οι ιεροτελεστίες και η χρήση του ψυχεδελικού κυκεώνα, συνδέονται άλλωστε με τη νεότερη πολιτισμική ιστορία της πόλης, καθώς – ειδικά κατά τη δεκαετία του 1990 – rave parties ενεργοποιούσαν το απόθεμα των υποφωτισμένων βιομηχανικών χώρων της περιοχής και του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Metropolis: Η βωβή ταινία με ζωντανή μουσική

Κινηματογράφος-Μουσική

Θέατρο Ολύμπια

16/01/24

O Δήμος Αθηναίων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Babylon Orchester Berlin, παρουσιάζουν την εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Μetropolis, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Το βωβό αριστούργημα του Fritz Lang (Φριτς Λανγκ) θα προβληθεί σε αποκατεστημένη κόπια με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Babylon Orchester Berlin, υπό τη μπαγκέτα του γνωστού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή. Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Γερμανία το 1927, συνέθεσε ο Gottfried Huppertz. Διευθυντής του κινηματογράφου Babylon, του μοναδικού κινηματογράφου που ειδικεύεται στην προβολή βωβών ταινιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, είναι ο Timothy Grossman, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας και μόνιμος συνεργάτης της είναι ο Hans Brandner. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία στην πλήρη, μη λογοκριμένη, εκδοχή της. Το Metropolis, λίγο μετά την πρεμιέρα του, κόπηκε και αλλοιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αυθεντική του βερσιόν. Έκτοτε, περισσότερο από το ένα τέταρτο της ταινίας θεωρείτο χαμένο. Ωστόσο, το 2008, στο Μπουένος Άιρες βρέθηκε μια κόπια που διέσωζε σχεδόν ολόκληρη την αρχική ταινία, αλλά με σημαντικές φθορές. Η αποκατάσταση του 2010 έγινε από το Ίδρυμα Friedrich Wilhelm Murnau Foundation και τη Γερμανική Ταινιοθήκη (Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen) σε συνεργασία με το Museo del Cine Pablo C. Ducrós Hicken.

Περισσότερα ΕΔΩ

Chaplin Pianissimo

Αφήγηση-Μουσική

Μέγαρο Μουσικής

27/01/24 Δύο παραστάσεις στις 18.30 και στις 21.00

Ο Eugene Chaplin, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο’ Νηλ, αφηγείται την ιστορία του πατέρα του και μεταφέρει στους θεατές την πιο άγνωστη πτυχή του: αυτή του συνθέτη. Μια μουσική αφήγηση βαθιά συγκινητική μέσα από αναμνήσεις και ανέκδοτες ιστορίες που σχετίζονται με την κινηματογραφική κληρονομιά του Τσάρλι Τσάπλιν αναδεικνύοντας τη σημασία της μουσικής στις ταινίες του. Ο Jean-Pascal Beintus και ο Sylvain Morizet, δύο από τους καλύτερους ενορχηστρωτές και διασκευαστές στον κόσμο του κινηματογράφου, τον πλαισιώνουν μουσικά στο πιάνο. 

Οι δύο αυτοί μουσικοί αποτίουν φόρο τιμής στον Τσάπλιν μένοντας πιστοί στον ήχο του και μεταγράφοντας τις πιο διάσημες παρτιτούρες του σε σουίτες για δύο πιάνα. Μέσα από την προβολή εικόνων της καριέρας και της ζωής του, και υπό τον ήχο των δύο πιάνων, οι θεατές ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα της εποχής των διαχρονικών αριστουργημάτων της έβδομης τέχνης για να βιώσουν την εξίσου σπάνια μουσική ιδιοφυΐα του Τσάρλι Τσάπλιν.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά