10 αξέχαστες συναυλιακές στιγμές της Aretha Franklin

«Η μουσική κάνει πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Είναι μία ανάταση, οπωσδήποτε. Μπορεί να σε πάει πίσω, χρόνια πίσω, στην ακριβή στιγμή που ορισμένα πράγματα συνέβησαν στη ζωή σου. Αναζωογονεί, ενθαρρύνει, δυναμώνει». Αυτό σήμαινε η μουσική για την Aretha Franklin. To κορίτσι που τραγουδούσε gospel στην Εκκλησία των Βαπτιστών, στο Detroit όπου μεγάλωσε, ενώ γεννήθηκε στο Memphis του Tennessee το 1942. Η κοπέλα που άφησε το εκκλησιαστικό περιβάλλον και στα 18 της βρέθηκε να ηχογραφεί για την Columbia. H νεαρή γυναίκα που μέχρι τις αρχές των 70s είχε ήδη κερδίσει επάξια τον τίτλο της Βασίλισσας της Soul, με μία φωνή αστείρευτου βεληνεκούς, που μπορούσε συγχρόνως να χτυπάει ατσαλένια με αβίαστες κορώνες αλλά και να χαϊδεύει βελούδινα με τη ζεστασιά της. Η καλοζωισμένη σαραντάρα που προτρέπει με τσαγανό “You better think” στο The Blues Brothers. Η ερμηνεύτρια που είχε τις περισσότερες παρουσίες στα Billboard Charts σε ολόκληρη την ιστορία τους. Η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame το 1987. Η γυναίκα που υπήρξε σύμβολο σε μετέπειτα ερμηνεύτριες από την Whitney Houston, μέχρι την Lauryl Hill και την Beyonce, αλλά και για κάθε έγχρωμη ή/και γυναίκα εκεί έξω.

Η Aretha Franklin ήταν αυτά και πολλά περισσότερα. Κυρίως όμως ήταν μία γυναίκα που ζητούσε σεβασμό και είχε ψυχή εντός και εκτός μουσικής. Κι αυτό την έκανε διττά Βασίλισσα της Soul. Στις 16 Αυγούστου του 2018 η Aretha «σιώπησε» ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο στα 76 της χρόνια, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της. Τώρα πήρε το στέμμα της για να το φορά δίπλα στον Elvis Presley και τον Robert Johnson μεταξύ άλλων, που όλως τυχαίως, πέθαναν και αυτοί στις 16 Αυγούστου, δημιουργώντας μία ειρωνεία στο πάνθεον των «μεγάλων».

Ο θρόνος της θα παραμένει ανέγγιχτος και εδώ. Μέσα από τους δίσκους και τα τραγούδια της. Τα οποία ζωντανά φωτίζονταν με λίγη παραπάνω μαγεία. Όπως στις δέκα παρακάτω περιπτώσεις ζωντανών εμφανίσεών της:

“Amazing Grace”, New Temple Missionary Baptist Church, 1972

Από τον ζωντανό δίσκο με το ίδιο όνομα, η Βασίλισσα της soul τιμάει τις gospel καταβολές της, ενώ το album αποτελεί τον πιο εμπορικό δίσκο της καριέρας της, αλλά και τον πιο εμπορικό ζωντανό gospel δίσκων όλων των εποχών. Και κέρδισε και το Grammy για την Καλύτερη Soul Gospel Performance το 1973.


“(You Make Me Feel Like A) Natural Woman”, Kennedy Center Honors, 2015

21 χρόνια μετά τον δικό της τιμητικό τίτλο του Kennedy Center, η Areth Franklin ξαναεμφανίζεται σε αυτό για να τιμήσει αυτή τη φορά την Carole King. Ανεβαίνει στη σκηνή τραγουδώντας ένα από τα πιο θρυλικά κομμάτια της, κάθεται στο πιάνο με τη γούνα της, μέχρι το τέλος του κομματιού έχει σηκωθεί την έχει πετάξει, έχει συγκινήσει την Carole King αλλά και τον Barack Obama και όλη η αίθουσα την χειροκροτάει όρθια.


“Nessun Dorma”, Βραβεία Grammy, 1998

Με τον Luciano Pavarotti να ακυρώνει τελευταία στιγμή την εμφάνισή του στην 40η Απονομή των Βραβείων Grammy λόγω προβλημάτων στη φωνή του, έπρεπε να βρεθεί μία γρήγορη λύση. Το κενό ήρθε να καλύψει η Aretha Franklin, τραγουδώντας το παραπάνω κομμάτι από την όπερα Turnadot, αφήνοντάς μας όλους το λιγότερο άναυδους.


“Precious Lord, Take My Hand”, στην κηδεία του πατέρα της, 1984

Ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1956 κι είχε σημαδέψει στιγμές της Aretha: η μέντοράς της Mahalia Jackson το ερμήνευσε στην κηδεία του Martin Luther King, μετά από τέσσερα χρόνια η Aretha Franklin το τραγούδησε στην κηδεία της Mahalia Jackson, αλλά και στα εγκαίνια του μνημείου MLK στην Washington D.C.


“My Country ‘Tis Of Thee”, Ορκωμοσία του Προέδρου Barack Obama, 2009

Μία στιγμή της αμερικανικής ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος, μιας και μία γυναίκα που στην καριέρα της τραγούδησε και πάλεψε για τους έγχρωμους αλλά και τις γυναίκες, τραγουδάει στην ορκωμοσία του πρώτου μαύρου Προέδρου των ΗΠΑ.


“I Dreamed A Dream”, Gala της ορκωμοσίας του Προέδρου Bill Clinton, 1994

Όμως ο Barack Obama δεν ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ για τον οποίο τραγούδησε η Aretha Franklin. Το 1994 τραγούδησε για τον Bill Clinton το παραπάνω κομμάτι από το μιούζικαλ Οι Άθλιοι


“(I Can’t Get No) Satisfaction”, Amsterdam, 1968

Η καλές φωνές, είδη δεν κοιτούν. Τρανή απόδειξη η παραπάνω ερμηνεία στο κομμάτι των Γερόλυκων, στην οποία του χάρισε την gospel πινελιά που κανείς δεν φανταζόταν.


“Say A Little Prayer”, This Is Tom Jones, 1970

Ηχογραφημένο για πρώτη φορά από την Dionne Warwick, το κομμάτι των Burt Bacharach και Hal David απέκτησε ένα εντελώς άλλο βεληνεκές όταν τραγουδήθηκε από την Aretha Franklin στην εκπομπή This Is Tom Jones (η studio εκδοχή του είχε περιληφθεί δύο χρόνια νωρίτερα σε έναν από τους κοινώς αποδεκτούς ως καλύτερους δίσκους της, Aretha Now).


“Respect”, Αντίμπ, Γαλλία, 1967

Το τραγούδι που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομά της, αρχικά ήταν αρκετά πιο γρήγορο, όπως μπορείτε να ακούσετε στην παραπάνω εκτέλεση που την βρίσκει στο πικ της καριέρας της να δίνει τον φρενήρη ρυθμό και το νεύρο που ζωντανεύει το γνωστότερο κομμάτι της.


“Bridge Over Troubled Water”, Fillmore West, 1971

Ανάμεσα σε διασκευές σε κομμάτια όπως το “You’re All I Need To Get By” (Marvin Gaye, Tammi Terrell) και το “Eleanor Rigby” (Beatles), στη συναυλία της στο Fillmore West, η Aretha Franklin παίρνει το κομμάτι των Simon and Garfunkel και το κάνει αγνώριστο.

Πηγή: Esquire

Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου