Categories: ΒΙΒΛΙΟ

Ο συγγραφέας από τη Μόστρα

Ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο της καλύτερης αντρικής ερμηνείας στο φετινό 70ο Φεστιβάλ Βενετίας για το ρόλο του στην ταινία του Αλέξανδου Αβρανά Miss Violence. Ο ηθοποιός, απόφοιτος από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών μετράει ήδη στο βιογραφικό του πολλές συμμετοχές σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές, με τελευταία το ρόλο του ως Κήρυκας στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου που περιοδεύει φέτος σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Εκτός από τις θεατρικές ανησυχίες του, όμως, ο Θέμης Πάνου έχει και μια δεύτερη ταυτότητα- του συγγραφέα. Ακολουθούν δυο μικρές ιστορίες, από το βιβλίο του Αιφνιδίως…και μια επιστροφή, μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.

Αρχέτυπο μάνας και γιου πριν συμβεί οτιδήποτε.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΟΡΜΗΤΙΚΟΣ

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου έχει ερμηνεύσει άλλες δύο φορές την Κλυταιμνήστρα της Ορέστειας και έτσι γνωρίζει πολύ καλά πώς ο Ορέστης στη σκηνή του φόνου της  έχει αποφασιστικότητα, έχει δύναμη και σταθερότητα στην βύθιση του ξίφους μέσα στο στήθος της μητέρας του, όπως πολύ ορθά συνεβούλευε και παρατηρούσε ο έξυπνος σκηνοθέτης τον όμορφο αλλά άπειρο Ορέστη- όμως η εσωτερική του αμφιθυμία είναι που κάνει τον ρόλο και τη στιγμή από τις πλέον συνταρακτικές του θεάτρου. Παρ΄όλα αυτά περιμένει σιωπηλή και υπομονετική να τελειώσουν οι νουθεσίες του σκηνοθέτη προς τον νεαρό ηθοποιό ώστε να επαναληφθεί η σκηνή πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθούσε περισσότερο αυτό τον ξεροκέφαλο και γοητευτικό Ορέστη. Πράγμα για το οποίο μετανόησε ματαίως ύστερα από λίγες ημέρες όταν ο ηθοποιός Ορέστης, πράγματι με πολύ σταθερότητα και δύναμη, στην κρίσιμη σκηνή βυθίζει ένα αληθινό εγχειρίδιο στο στήθος της και η ίδια κερδίζει μεν για τον ωραίο θάνατο την πνιχτή κραυγή θαυμασμού της κατάμεστης αίθουσας ως έπαθλο αλλά χάνει τη ζωή της αληθινά και τελεσίδικα από έναν ανόητο νεαρό ο οποίος συνέχεε την τέχνη του θεάτρου με την πραγματική ζωή και ήτο επιπλέον και άτολμος μπροστά στο υπέροχο στήθος της παρά την ηλικία της που τόσες φορές του προσέφερε στις δοκιμές αλλά εκείνος έπαιρνε την πράξη ως άλλη μια κρυφή σκηνική οδηγία του Αισχύλου- και τίποτε παραπάνω.

Λέκτορας αναζητά τους φιλόσοφους.

ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ένας νεαρός λέκτορας φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης αποφασίζει να πετάξει με ένα ανεμόπτερο για να διαπιστώσει ιδίοις σώμασιν αν μια υψηλή φιλοσοφική σκέψη μπορεί να γίνεται αντιληπτή, και πώς, από το υλικό σώμα. Ο καιρός είναι κατάλληλος, ο άνεμος βοηθάει, υπάρχει καθαρότητα στην ατμόσφαιρα και ο λέκτορας κατηφορίζει τον υψηλό λόφο τρέχοντας προς την απότομη όχθη με το κίτρινο ανεμόπτερο σαν προϊστορικό έντομο. Και επιτέλους πετάει στον καθαρό ουρανό πάνω από το τεράστιο δημόσιο πάρκο της πόλης. Αποφασίζει τότε να δοκιμάσει έναν περίπλοκο φιλοσοφικό συλλογισμό, ώστε, σαν πειραματόζωο, να ζήσει στο σώμα του τους κραδασμούς της υψιπετούς του σκέψης. Τότε είναι που λίγο υψηλότερα του βλέπει τον φιλόσοφο Αριστοτέλη να συζητά σε έντονο ύφος με τον Πλάτωνα, τόσο καθαρά που αποφασίζει να τους παρακαλέσει να τον δεχθούν για λίγο. Κινεί με ελαφριά δύναμη τα μεγάλα φτερά του μηχανήματος και ανηφορίζει προς τους δύο άνδρες, όταν, έκπληκτος, ανακαλύπτει ότι ο Αριστοτέλης του γνέφει με καλοσύνη να πάει προς αυτόν. Αλλά το ζεύγος των φιλοσόφων απομακρύνεται προς τα πάνω υποχρεώνοντας τον λέκτορα να ανηφορίσει κι άλλο. Κινούμενος με μεγαλύτερο πείσμα, εισχωρεί αιφνιδίως σε ένα ψυχρόστατο στρώμα αέρος, χάνεται στο παγωμένο νέφος, απολλύει την ισορροπία του και βυθίζεται έκπληκτος στην κεντρική πλατεία, επάνω στο άγαλμα του εξερευνητού Άμουδσεν τελειώνοντας το ταξίδι προς τη φιλοσοφία και τη ζωή αποτόμως. Εάν εκείνη τη στιγμή κανείς μπορούσε να διακρίνει ανάμεσα στα νέφη θα έβλεπε τους δύο πατέρες της φιλοσοφίας γελώντας να ατενίζουν προς τα κάτω ενώ συγχρόνως έναν υπέργηρο Ασιάτη ταοϊστή να σημειώνει σε μαυροπίνακα ένα σημάδι υπέρ του Αριστοτέλους, δηλώνοντας ότι επαξίως εκέρδισε το σημερινό στοίχημα.

Θέμης Πάνου

Αιφνιδίως και μια Επιστροφή

Σελ: 56

Τιμή: 10,00€

Εκδόσεις Το Ροδακιό

POPAGANDA