Εκ νέου, η νέα γενιά είναι εδώ!

Όπως το λέει και το όνομά της : “Εκ νέου,Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών”, η  έκθεση συγκεντρώνει έργα  34 νέων καλλιτεχνών και 3 καλλιτεχνικών ομάδων. Όλοι οι καλλιτέχνες  ,γεννημένοι τη δεκαετία του ’80  (με ακρίβεια  από το ’79 εώς το 1990), έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και πολλοί δραστηριοποιύνται ήδη στο εξωτερικό, ενώ οι περισσότεροι έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκθέσεων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ποικίλλα έργα (εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική)  τα 27 από τα οποία αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση. Η θεματική της έκθεσης αντλείται από σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται ,ανάμεσα σε άλλα,με την οικονομία και τη παραγωγή, την εργασία ,τους εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης.Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Δάφνη Βιτάλη, η Δάφνη Δραγώνα και η Τίνα Πανδή οι οποίες συγκέντρωσαν 1000 πορτφόλιο από νέους καλλιτέχνες.

H έκθεση αυτή, με την οποία το ΕΜΣΤ κλείνει  μία πορεία δεκατριών ετών πριν μεταφερθεί στο μόνιμο χώρο κτίριο του ΦΙΞ, σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής και ενός νέου κεφαλαίου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την  Πέμπτη το βράδυ. Οι φιλότεχνοι περιηγήθηκαν στα εκθέματα μαζί με τους καλλιτέχνες υπό τους ήχους της μουσικής που διάλεγαν οι μουσικοί παραγωγοί του Εν λευκώ 87,7 Κατερίνα Καφέτζη (Καφκα) και Γιώργος Μπακαλάκος (Ντέϊβιντ).

Οι νεαροί καλλιτέχνες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την ευκαιρία της  από κοινού παρουσίασης των έργων τους  “….φέρνοντας περισσότερους από 30 καλλιτέχνες μαζί είναι ένας τρόπος ενεργοποίησης διαλόγου τόσο σε πραγματικό επιπέδο γνωριμίας ,όσο και σε επίπεδο φόρμας. Πιστεύω πως οφείλουμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε αν και πώς συνδέεται η καλλιτεχνική παραγωγή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.Η επιλογή καλλιτεχνών που δεν είχαν δείξει μέχρι τώρα  τη δουλειά τους δίνει κίνητρο και ανοίγει τον χάρτη”, είπε η Πάκυ Βλασσοπούλου ,μία από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση. Από την πλευρά του, ο τριαντάχρονος καλλιτέχνης Βασίλης Μπαλάσκας, καλλιτέχνης με διεθνή καριέρα που ζει μόνιμα στο Λονδίνο  και επροσωπείται από τη γκαλερί Καλφαγιάν στη Θεσσαλονίκη λέει για τη συμμετοχή του και την έκθεση:¨Οποιαδήποτε έκθεση νέων καλλιτεχνών είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, μπορεί να υπάρξει μέλλον και ρόλος για την τέχνη. Ωστόσο, η πίστη στις νέες ιδέες οφείλει να μην είναι άκριτη. Η έλλειψη ουσιαστικής κριτικής σκέψης είναι, άλλωστε, αυτή που νομοτελειακά οδηγεί σε καταστάσεις κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε.¨

Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ‘Αννα Καφέτση προλογίζει την έκθεση: “Mέσα από τις νέες και προωθημένες τους κατευθύνσεις και αναζητήσεις, τη δημιουργία νέων έργων, το διάλογο μεταξύ διαφορετικών εκπροσώπων μιας καινούργιας γενιάς, που δοκιμάζεται και χτίζεται σε νέες συλλογικότητες και κοινωνικές πλατφόρμες αλλά και με μία απροκατάληπτη όσο και κριτική σχέση με το παρελθόν, αναδεικνύεται μία νέα εικαστική δύναμική στο τόπο μας και διερευνάται το δικό μας μέλλον στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος.”

Μία έκθεση αισιόδοξη με αέρα φρεσκάδας και νέες ιδέες σε καιρούς στασιμότητας. Μία έκθεση που αξίζει να επισκεφτούμε!

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασ. Γεωργίου Β 17 – 19 Ρηγίλλης. “Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών”, 24 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου.

Εύα Κέκου

Share
Published by
Εύα Κέκου