Το «Τριστάνος και Ιζόλδη» ένα έργο που κατεύθυνε ριζικά την ιστορία της μουσικής ανεβαίνει σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ έχει στη σκηνοθετική καρέκλα τον Γιάννη Κόκκο. Το έργο γράφτηκε από το Βάγκνερ μεταξύ μεταξύ 1857 και 1859 ενώ η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο το 1865. Η έμπνευση του πιθανότατα καταλογίζεται στην έντονη επιρροή που είχε δεχθεί από το φιλόσοφο Σοπενχάουερ και από τη θυελλώδη σχέση του με τη με την Ματθίλδη Βέζεντονκ.

Η πλοκή του έχει σαν κεντρικούς ήρωες τον ιππότη Τριστάνο που αν και ερωτευμένος με την πριγκίπισσα Ιζόλδη την πηγαίνει για νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Στο ταξίδι της επιστροφής, αφού πίνουν ένα μαγικό φίλτρο εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τον ερωτά τους. Όταν φτάνουν πια στην Κορνουάλη και συναντιούνται κρυφά από το Μάρκο, ο τελευταίος τους βρίσκει μαζί και τραυματίζει τον Τριστάνο ο οποίος χάνει τη ζωή του στα χέρια της Ιζόλδης και εκείνη αποφασίζει να τον ακολουθήσει αναζητώντας μία αιώνια ένωση των δύο τους. 

 Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκο «Το τέλος της όπερας είναι το τέλος των ψευδαισθήσεων. Η εξαΰλωση είναι ο έρωτας, η ένωση στο θάνατο, που αφήνει πίσω εκείνους τους θνητούς που δεν έχουν αγαπηθεί.»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Τηλ: 2107282333
18:30
Είσ.: 22, 40, 60, 80, φοιτ.: 15

 

Μάτα Λίτου

Share
Published by
Μάτα Λίτου