Πρακτικές αλληλεγγύης στην πόλη

Μία ομιλία με θέμα τις πρακτικές της κοινωνικές αλληλεγγύης που έχουν αναπτυχθεί μέσα στην περίοδο της κρίσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη σημαντικότητα τέτοιων πρακτικών, θα εξετάσει υπό ποιους όρους τέτοιου είδους πρακτικές μπορούν να αναπτυχθούν και να επεκταθούν περαιτέρω, ενώ επίσης θα γίνει λόγος και για το αντίκτυπο που έχουν οι συγκεκριμένες πρακτικές στην κοινωνία. 

Είναι γνωστό ότι η κρίση έχει προκαλέσει μία άνιση διανομή των κοινωνικών προϊόντων και υπάρχει ανισότητα ως προς την κατανομή κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται κοινωνικές διαμάχες. Οι ελάχιστοι αποκομίζουν πολλά εις βάρος των πολλών. Όλη αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να ξεπηδήσουν συλλογικές πρακτικές με στόχο την επίλυση κοινωνικών ζητημάτων προς δημόσιο όφελος. Η ίδια η κρίση είναι που οδηγεί στη δημιουργία όλο και περισσότερων χώρων αλληλεγγύης.

Στην ομιλία θα συμμετέχουν ο Ali Madanipour, καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και διευθυντής του Global Urban Research Unit (GURU) στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, η Hilary Silver καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Brown του Πρόβιντενς, ο Βασίλης Αράπογλου επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας των Κοινωνικών Ανισοτήτων και του Κοινωνικού Αποκλεισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Κατερίνα Πούτου πρόεδρος  του Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Αποκλεισμού. Την ομιλία θα συντονίζει η Μαρία Καΐκα καθηγήτρια Αστικής Ανθρωπογεωγραφίας στο τμήμα Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
210 900 5 800
19.00
Είσοδος ελεύθερη  

Μάτα Λίτου

Share
Published by
Μάτα Λίτου