Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο EXILE ROOM

Σε μία προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα το Ελληνικό ντοκιμαντέρ και τους δημιουργούς του σήμερα στο ΕXILE ROOM θα γίνει προβολή του «KHAIMA» του Αθανάσιου Καρανικόλα ταινία του 2011 που προβάλλεται για πρώτη φορά σε αίθουσα. Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ συνεργάζεται με το ΕXILE ROOM δίνοντας μας την ευκαιρία να ρίξουμε μία πιο βαθιά ματιά στην Ελληνική έβδομη τέχνη παρουσιάζοντας μία σειρά από σύγχρονα ντοκιμαντέρ, τροφή για προβληματισμό και συζήτηση. Στο τέλος θα μπορούμε να κουβεντιάσουμε με τον καλλιτέχνη σε σχέση με το έργο του. 

Το ντοκιμαντέρ «ΚΗΑΙΜΑ» είναι ένα οδοιπορικό στον καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων γεμάτο αυτοσχέδιους, πρόχειρους οικισμούς, στην Πάτρα που λειτούργησε για 12 χρόνια και κατεδαφίστηκε το 2009 αφήνοντας 400-600 ανθρώπους που ποτέ δεν έμαθαν το «γιατί;» να περιπλανιούνται στους δρόμους. Τα συγκεκριμένα άτομα διέμεναν προσωρινά στον καταυλισμό με σκοπό να μεταφερθούν κάποια στιγμή σε κάποια Ευρωπαϊκή πόλη στην οποία θα έφταναν κρυμμένοι σε κάποιο πλοίο με προορισμό την Ιταλία, άλλοι απλά ευελπιστούσαν πως θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν άσυλο. Την ημέρα της κατεδάφισης δύο  μπουλντόζες, τέσσερα  φορτηγά  και  δύο διμοιρίες  των ΜΑΤ κατέστρεψαν τον καταυλισμό μετά από απόφαση της κυβέρνησης αδιαφορώντας τελείως για το μέλλον των συγκεκριμένων ανθρώπων. 

Μας συστήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και  στη  συνέχεια  το  2012  προβλήθηκε στο  Βερολίνο   στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στους κινηματογράφους Arsenal και Eiszeit.

EXILE ROOM
Αθηνάς 12, 3ος όροφος
21.00 

Μάτα Λίτου

Share
Published by
Μάτα Λίτου