Categories: OSCARS 2015

Ακόμα και ο θείος Όσκαρ κάνει λάθη…

Σίγουρα ισχύει το κλισέ,  η πιο λαμπερή τελετή της χρονιάς είναι αυτή της απονομής των χρυσών αγαλματιδίων του θείου Όσκαρ. Η ιστορία όμως μας δίδαξε πως το να κερδίσει μία ταινία το όσκαρ Καλύτερης Ταινίας δεν σημαίνει πως είναι όντως και η καλύτερη. Το τι παιχνίδια παίζονται κάτω από το τραπέζια των εταιρειών είναι ίσως το πιο καλό κρυμμένο μυστικό του Χόλιγουντ. 

Είναι τα εισιτήρια που πρέπει να αποσβέσουν; Είναι οι μετοχές ηθοποιών και σκηνοθετών που πρέπει να ανέβουν για να ανέβουν και τα ποσοστά των ατζέντηδων; Who Knows? Το σίγουρο είναι πως κάποιες ταινίες κέρδισαν Όσκαρ κάποια στιγμή και σήμερα αυτό θεωρείται έγκλημα κατά της 7ης τέχνης. Για να φέρω δύο χιλιοειπωμένα παραδείγματα, Όσκαρ δεν πήραν ποτέ ο Κιούμπρικ και ο Χίτσκοκ, ενώ είναι κι αστείο να έχει βραβευθεί ο Σκορσέζε για  το Hugo και όχι για τον Ταξιτζή, το Οργισμένο Είδωλο, το Goodfellas.

 

Όπως έγκλημα θεωρείται και ότι κάποιες ταινίες  δεν κέρδισαν το Όσκαρ και άλλες δεν προτάθηκαν καν.
Ακολουθεί η πρώτη λίστα – αυτή με τις 10 ταινίες που δεν άξιζαν να το πάρουν ή ακόμα και να προταθούν (αλλά και ποιες θα έπρεπε να έχουν κερδίσει στη θέση τους)…
And the oscar shouldn’t have gone to…

2011 The Artist. Η ταινία που την βλέπεις ευχάριστα και με το που βγεις από  το σινεμά την έχεις ήδη ξεχάσει, για την ιστορία κέρδισε τα: The Tree of Life, hugo, Midnight in Paris, The Descendants, The Help, Moneyball, War Horse, Incredibly Close…
2002 Chicago θα μπορούσε πολύ εύκολα να το είχε πάρει το Gangs of New York, The Hours ακόμα και το The Pianist
1998 Shaekspere in Love και πες οκ ότι δεν θα το έδιναν στο Thin Red Line, μα δεν το έδωσαν καν στο Saving Private Ryan
1996 The English Patient (νομίζω ακόμα και ίδιοι στην Miramax δεν το πιστεύουν κερδίζοντας το Fargo. ακόμα και το Jerry Maguire είναι αρστούργημα μπροστά του.
1990 Dances With Wolves νομίζω πως αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία,  όταν o Κέβιν Κόστνερ κέρδισε τον Σκορσέζε που είχε εκείνη τη χρονιά το Goodfellas.
1981 Chariots of Fire η ταινια που ειναι περισσότερο διασημη για την μουσικη του Vangelis – θα επρεπε να το παρει το Riders of the Lost Ark
1979 Kramer vs Kramer θριαμβεύει επι του Αποκάλυψη τώρα. Δεν περιγράφω άλλο.
1967 In The Heat Of The Night εξαιρετικη ταινία όντως, αλλά να κερδίσει τα The Graduate, Bonnie & Clyde Guess Who’s Coming to Dinner
1964 My Fair Lady με την Όντρει Χέμπορν να κερδιζει Dr. Strangelove, Zorba. Aκομα και το Mary Poppins φαντάζει αριστούργημα μπροστά του.
1957 The Bridge on the River Kwai κερδιζει το 12 angry men
…και  αυτές ειναι 20+1 ταινίες που δεν είχαν προταθεί καν. Κι όμως παραμένουν καθιερωμένες στη σινεφίλ συνείδηση, άρα περισσότερο δικαιωμένες από ένα απλό βραβείο – διακοσμητικό για το σπίτι. Ο χρόνος απέδειξε την αξία τους.
1949 The Third Man το σινεμα αρχίζει να αλλάζει αλλά δεν το παίρνει χαμπάρι κανείς
1954 Rear Window ο Χίτσκοκ στα καλύτερα του
1961 Βreakfast at Tiffany’s
1967 Cool Hand Luke αν νομίζεις πως έχεις δει ταινία με φυλακές
1968 2001: A Space Odyssey
1968 Rosemary’s Baby πολύ πιθανόν να μην το είδαν τότε
1969 The Wild Bunch δεν είναι μόνο το μοντάζ του βάναυσου αριστουργήματος  του Σαμ Πέκινπα με τις σκηνές slow motion αλλά και το πώς παρουσιάζει το τέλος της Αγριας Δύσης όπως την μάθαμε στο σινεμά.
1969 They Shoot Horses, Don’t They? η ταινία που κρατάει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων (για σεναρίο, σκηνοθεσία, μοντάζ, κουστούμια, μουσική και 3 ρόλους) χωρίς να είναι υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης ταινίας
1973 Serpico
1979 Being There
1985 Back to the Future δυστυχώς στα όσκαρ δεν ψηφίζουν παιδιά
1989 Do the Right Thing
1995 Seven
1995 Toy Story το 1995 δεν υπήρχε κατηγορία Best Αnimated Feature και μάλλον δεν ήξεραν αν θα έπρεπε  να το προτείνουν ή όχι
1997 Boogie Nights όταν ο Paul Thomas Anderson έκανε χολιγουντιανές ταινίες
1998 Truman Show no comments
1999 The Matrix η ταινία που άλλαξε τα πάντα στο σινεμά για την νέα χιλιετία
2000 Requiem for a Dream πολύ σκληρό για το Χόλιγουντ
2001 Amelie η  Aκαδημία μάλλον ειχε μπερδευτεί και δεν ηξερε αν θα μπορούσε να προτείνει μια μη αγγλόφωνη για καλύτερη ταινία (με το Αmour μια δεκαετία αργότερα δεν είχαν πρόβλημα)
2004 Eternal Sunshine of a  Spotless Mind η απόδειξη ότι ο κόσμος ξέρει να κρίνει καλύτερα από το Χόλιγουντ.
+
2013 Rush ούτε μία υποψηφιότητα
Ανδρέας Μητρέλης