Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και, μαζί με αυτήν, το κυνήγι της γκαρσονιέρας για πολλούς φοιτητές. Πρωτοετείς φοιτητές από την επαρχία, φοιτητές  προερχόμενοι είτε από μεταγραφή είτε από μετακόμιση, βιώνουν όλοι το ίδιο άγχος για την ανεύρεση νέας στέγης. Την ανεύρεση εκείνου του ιδανικού σπιτιού που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα 4, ίσως και παραπάνω χρόνια. 

Ποιες περιοχές  της Αθήνας επιλέγουν να διαμείνουν οι φοιτητές, με ποια κριτήρια τις επιλέγουν και ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο; Ποιες είναι οι τιμές των ενοικίων και υπάρχουν διαφορές σε σχέση με παλιότερα; Κάναμε μια μικρή έρευνα και ρωτήσαμε  βέβαια και τα κατάλληλα μεσιτικά γραφεία.

Όπως μας ενημέρωσε υπάλληλος μεσιτικού γραφείου, οι περιοχές της Αθήνας που επιλέγουν οι περισσότεροι φοιτητές να διαμείνουν, είναι η συνοικία Ζωγράφου και Γκύζη, τα Εξάρχεια, το Γκάζι και το Παγκράτι. Η τιμή των ενοικίων σε αυτές τις περιοχές για ένα δυάρι ξεκινά από 250 ευρώ και φτάνει τα 320. Επίσης άλλες περιοχές που προτιμούν είναι τα Πατήσια, τα Πετράλωνα, οι Αμπελόκηποι, ο Νέος Κόσμος και η Κυψέλη που είναι πολύ πιο οικονομική.

Οι φοιτητές φαίνεται ότι προτιμούν να συγκατοικήσουν για να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού. Επίσης αναζητούν περιοχές που είναι ασφαλείς.

«Υπάρχει διαφορά με παλιότερα. Οι φοιτητές φαίνεται ότι προτιμούν να συγκατοικήσουν για να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού. Επίσης αναζητούν περιοχές που είναι ασφαλείς», μας είπε η υπάλληλος, προσθέτοντας πως οι γονείς και οι φοιτητές απευθύνονται ακόμα σε μεσιτικά γραφεία για την εξεύρεση νέας οικίας. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στην περιοχή του Αιγάλεω, ενώ αρκετοί αναζητούν ακόμη πιο φθηνές λύσεις αξιοποιώντας το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών και το μετρό. Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων αρχίζουν από τα 210 ευρώ τον μήνα για ένα δυάρι και από τα 150 ευρώ για τις γκαρσονιέρες. Τα Εξάρχεια προσφέρουν λιγότερα διαμερίσματα από ό,τι περιοχές όπως το Αιγάλεω μας επισήμανε η υπάλληλος του μεσιτικού, γιαυτό και το ενοίκιο είναι υψηλότερο.

 Υπάρχουν ιστοσελίδες στις οποίες μπορείς να επιλέξεις την περιοχή που σε ενδιαφέρει και να φιλτράρεις τις τιμές, τα τετραγωνικά μέτρα,τα υπνοδωμάτια, τον όροφο μέχρι και το έτος κατασκευής.

Αρκετοί κάνουν την αναζήτηση τους από τις διαδεδομένες πλέον ιστοσελίδες tospitimou.gr και spitogatos.gr, στις οποίες μπορείς να επιλέξεις την περιοχή που σε ενδιαφέρει και να φιλτράρεις τις τιμές, τα τετραγωνικά μέτρα,τα υπνοδωμάτια, τον όροφο μέχρι και το έτος κατασκευής. Επίσης, υπάρχει εικονίδιο με επιπλέον χαρακτηριστικά (ηλιακός θερμοσίφωνας,κλιματιστικό, συναγερμός, ανελκυστήρας κτλ) όπου μπορείς να τσεκάρεις ό,τι θες. Κάθε αγγελία συνοδεύεται από εικόνες του εσωτερικού του διαμερίσματος ενώ πέρα από τις αγγελίες που προτείνει η ιστοσελίδα, υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης της δικής σου αγγελίας.

Το άγχος των φοιτητών δεν σταματά όμως μόνο όταν κλείσουν το καινούργιο σπίτι. Ένα σπίτι χρειάζεται έπιπλα για να ολοκληρωθεί. Η ερώτηση τώρα είναι «πώς θα βρούμε έπιπλα καλής ποιότητας αλλά και σε οικονομική τιμή;» Οι εταιρείες Ikea και Praktiker ήταν οι πρώτες που πρόσφεραν έπιπλα σε πολύ χαμηλές τιμές και έχουν καταφέρει να «επιπλώσουν» κάθε φοιτητικό σπίτι όπου κι αν βρίσκεται αυτό. Μάλιστα η εταιρεία Ikea, θέλοντας να γίνει πιο ανταγωνιστική, σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο, προσφέρει δωροεπιταγές για αγορές ηλεκτρικών συσκευών. 

Κάποιοι απαράβατοι κανόνες όπως ο σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους, στις ώρες κοινής ησυχίας και η διατήρηση του διαμερίσματος σε καλή κατάσταση  πρέπει να ακολουθούνται από όλους.

 Και τώρα αρχίζει το δύσκολο κομμάτι της διαμονής,  η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της πολυκατοικίας. Υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες όπως ο σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους, στις ώρες κοινής ησυχίας και η διατήρηση του διαμερίσματος σε καλή κατάσταση τους οποίους όλοι πρέπει να ακολουθούν. Παρολ’ αυτά,οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές δείχνουν γενικά επιείκεια στους φοιτητές και στις παρέες τους. Όπως μας είπαν κάποιοι φοιτητές, μέχρι στιγμής δεν τους έχει κάνει παρατήρηση ο ιδιοκτήτης για θόρυβο από μουσική ή από συναθροίσεις. Οι περισσότεροι κατανοούν ότι είναι νέα παιδιά και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτούς. Πιο πιθανό είναι να εκφράσει κάποιος ένοικος την ενόχληση του παρά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Λύση αποτελεί βέβαια και η δωρεάν σίτιση που παρέχουν οι σχολές, αν και οι περισσότερες  δεν προσφέρουν καλής ποιότητας φαγητό καθώς και τα εστιατόρια με μαγειρευτά φαγητά σε προσιτές τιμές. 

 Τα ταπεράκια με το σπιτικό φαγητό της μαμάς ανταγωνίζεται το ντελίβερι. Εννοείται φυσικά πως δεν συγκρίνονται γευστικά, όμως ένας φοιτητής και ειδικά άντρας που δεν ξέρει να μαγειρεύει, όταν τελειώσουν οι προμήθειες, παραγγέλνει φαγητό απ’ έξω. Αρκετοί μάλιστα αναγκάζονται να μάθουν να μαγειρεύουν στα φοιτητικά τους χρόνια,όπως λένε, γιατί δεν μπορούν να τρώνε καθημερινά έτοιμο φαγητό. Λύση αποτελεί βέβαια και η δωρεάν σίτιση που παρέχουν οι σχολές, αν και οι περισσότερες  δεν προσφέρουν καλής ποιότητας φαγητό καθώς και τα εστιατόρια με μαγειρευτά φαγητά σε προσιτές τιμές. 

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λένε και αυτό φαίνεται πως ισχύει και για τους φοιτητές που έρχονται στην Αθήνα για να σπουδάσουν είτε πηγαίνουν σε κάποια επαρχιακή πόλη. Οι πρώτοι μήνες είναι δύσκολοι, μέχρι να βρουν δηλαδή παρέες, να προσαρμοστούν στο καινούργιο τους  περιβάλλον και να μάθουν να επιβιώνουν.

Δέσποινα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Δέσποινα Θεοδωροπούλου