Τι πιστεύουν τα παιδιά για την πόλη; Θα ήθελαν να μείνουν στο κέντρο της Αθήνας; Σε ποια πόλη ονειρεύονται να πάνε και γιατί; Τι σκέφτονται για τους τόπους που είναι απόμακροι και διαφορετικοί; Τι σκέφτονται για την ίδια τη διαφορετικότητα μέσα σε ένα αστικό πλαίσιο; Μια ταινία μικρού μήκους, στην οποία συνεργάστηκαν ένας εικαστικός, μία εκπαιδευτικός, μία δημοσιογράφος και μία σκηνοθέτης με τα παιδιά του καλλιτεχνικού τμήματος του γυμνασίου Καμινίων Πειραιά, έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα με απρόσμενο τρόπο.
Το χειμώνα του 2014-15 ο εικαστικός καλλιτέχνης και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση Ζάφος Ξαγοράρης πραγματοποίησε το έργο Λοξή Τάξη που εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Πριν από την τοποθέτησή του στο χώρο του μουσείου, συνεργάστηκε με τα παιδιά του καλλιτεχνικού τμήματος του γυμνασίου Καμινίων Πειραιά στην εγκατάσταση του έργου και στην παράλληλη δράση που έγινε στον κήπο του Θησείου, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Μάγδα Δασακλή.
Εκείνη την ημέρα, η μικρή ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη σκηνοθέτη Αιμιλία Μηλού και τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ιδέες που έχουν οι έφηβοι για τις πόλεις. Άρχισαν λοιπόν κάποιες συναντήσεις στο σχολείο των Καμινίων, στον κήπο που έχουν οργανώσει τα ίδια τα παιδιά, καθώς και στο βοτανικό κήπο του Χαϊδαρίου, που οδήγησαν σε μια σειρά διαφωτιστικών συζητήσεων και συνεντεύξεων ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδικά κινούνται, σκέφτονται και ονειρεύονται τις πόλεις. Ήταν σαν να στηνόταν μια λοξή τάξη σε κάθε περιοχή, με συζήτηση και απορίες κι από τις δυο πλευρές, που σε πολλές περιπτώσεις καταργούσαν τα όρια της εντοπιότητας, της ηλικίας, των ρόλων. Όλες οι συνεντεύξεις έγιναν σε κήπους – και όχι τυχαία. Τα φυτά γύρω μας έχουν ρίζες, μεταφυτεύονται, καλλιεργούνται, μεταναστεύουν· μια αλληγορία της ζωής των παιδιών και όσων αυτά πιστεύουν και ονειρεύονται.
Οι συναντήσεις κινηματογραφήθηκαν και αποτελούν ένα υλικό περίπου είκοσι λεπτών, μια ταινία μικρού μήκους μέσα στην οποία απαντώνται με τρόπο απρόσμενο ακόμα και οι δικές μας απορίες.
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 6 Ιουνίου, στη Διπλάρειο Σχολή. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν προβολή της ταινίας, συζήτηση, μια παράλληλη παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ και μια εν εξελίξει έρευνα από την εικαστικό Νατάσσα Μπιζά, η οποία μελέτησε τα φυτά που έχουν ιστορική σχέση με την Αθήνα, την καταγωγή, τη μετανάστευση και τη διάρκεια ζωής τους στον κήπο του Θησείου, δίπλα στον οποίο στήθηκε η Λοξή Τάξη για πρώτη φορά.