Η φωτογραφία είναι τέχνη. Όπως κάθε τέχνη λοιπόν, έχει περάσει από πολλά στάδια αναλαμβάνοντας να «αγκαλιάσει» την τεχνολογία, μη λησμονώντας την καλλιτεχνική δημιουργία. Όταν ξεκινούσε την σχολή Focus το 1985, ο Τάκης Ζερδεβάς είχε στην κατοχή του τα παραδοσιακά φωτογραφικά μέσα και σήμερα, 29 χρόνια μετά, η σχολή Focus πλουταίνει σε εμπειρία και μπορεί να «υπερηφανεύεται» για το οικογενειακό κλίμα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει και για τους απόφοιτούς της που δίκαια θεωρούνται από τους καλύτερους στον χώρο. Ο Απόστολος Ζερδεβάς, δάσκαλος μίλησε στην Popaganda για τα ειδικά τμήματα που προσφέρει η σχολή, όπως τα μαθήματα εξ αποστάσεως και για τη σημασία της δημιουργικής προσέγγισης των σπουδαστών που αποτελεί βασικό συστατικό ενός φωτογράφου.
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της σχολής Focus; Η Focus ιδρύθηκε το 1985, από το φωτογράφο και καλλιτέχνη Τάκη Ζερδεβά, με αντικείμενο τη φωτογραφική εκπαίδευση. Η σχολή ξεκίνησε με σκοπό να παρέχει στους σπουδαστές της μια άρτια εκπαίδευση τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε θεωρητικό και καλλιτεχνικό. Οι καθηγητές της όλα αυτά τα χρόνια είναι καταξιωμένοι άνθρωποι που εκτός από το χώρο της φωτογραφίας σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την τέχνη. Έτσι διασφαλίζουμε μια ευρύτητα στην εκπαιδευτική μας φιλοσοφία κάτι που καθιστά τη σχολή ένα χώρο δημιουργικό, όπου ο σπουδαστής αναπτύσσει και να διευρύνει διαρκώς τις διεξότητές του.
Ποια είναι η κύρια κατεύθυνση των σπουδών; Η κυρία κατεύθυνση των σπουδών είναι η φωτογραφία σε όλες τις μορφές. Καλλιτεχνικές και επαγγελματικές, ενώ στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται και το μάθημα του βίντεο, του οποίου οι βασικές τουλάχιστον γνώσεις είναι απαραίτητες στην σημερινή εποχή.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρετε μας κάποια τμήματα. Και τα ειδικά προγράμματα, όπως τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Το βασικό πρόγραμμα φωτογραφικών σπουδών έχει ετήσια διάρκεια. Έχει οργανωθεί για να παρέχει στους σπουδαστές σε σύντομο χρονικό διάστημα την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων πάνω στην τεχνική της φωτογραφικής λήψης (αναλογικής-ψηφιακής), της φωτογραφικής επεξεργασίας, του ρεπορτάζ και της φωτογραφίας ντοκουμέντο, της ψηφιακής φωτογραφίας, της ιστορίας της φωτογραφίας, του ψηφιακού studio, της τεχνικής του μεγάλου φορμά, της κριτικής και ανάπτυξης παρουσιάσεων καθώς και της βασικής τεχνικής του video και της video-art.
Όποιος από τους σπουδαστές επιθυμεί να έχει μια πιο εξειδικευμένη γνώση σε συγκεκριμένους τομείς μπορεί να συνεχίσει στο δεύτερο προαιρετικό έτος. Αφού πλέον έχει αποκτήσει τη βασική γνώση μπορεί να διευρύνει τις αναζητήσεις του και να επικεντρωθεί στους τομείς που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και να παρουσιάσει ένα προσωπικό portfolio.Οι τομείς αυτοί είναι το ρεπορτάζ, η φωτογραφία studio, η φωτογραφία μόδας, η ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, το video και η καλλιτεχνική φωτογραφία. Το εξ αποστάσεως πρόγραμμα « EDU» παρέχει εντατική φωτογραφική εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους. Ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου και τελειώνει τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Κάθε τρίτο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Focus συναντήσεις – διαλέξεις που έχουν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση του προγράμματος και από απόσταση. Το «Edu» είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα για όσους δεν μπορούν να έχουν καθημερινή φυσική παρουσία στη σχολή, αλλά που ταυτόχρονα θέλουν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας.
Στους σπουδαστές προσφέρεται ο απαραίτητος εξοπλισμός ή πρέπει να τον έχουν ήδη στην κατοχή τους; Η σχόλη προσφέρει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και studio και ο μαθητής είναι απαραίτητο να διαθέτει μια dslr μηχανή και πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, ώστε να εξασκείται και πέρα από το χώρο της σχολής.
Πώς επιλέγετε τα μαθήματα; Εξετάζετε τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς; Η εξέλιξη της φωτογραφίας, της τεχνολογίας, οι ανάγκες που διαμορφώνονται κάθε φορά στην αγορά καθώς και η πολυετής εμπειρία μας στην εκπαίδευση, διαμορφώνουν κάθε χρόνο το πρόγραμμα σπουδών μας το οποίο προσαρμόζεται ή και αλλάζει όταν αυτό είναι απαραίτητο. Μέλημά μας είναι το πρόγραμμα να καλύπτει το σπουδαστή μας και αν το θελήσει να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μαθητές μας έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας ενδιαφέρει να καλλιεργήσετε στους σπουδαστές; Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως ο σπουδαστής είναι μια βασική γνώση της τεχνικής της φωτογραφίας εστί ώστε να μπορεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απελευθερωθεί από τυχόν τεχνικούς περιορισμούς που έχει στην λήψη και να μπορεί πιο εύκολα να πειραματίζεται και σιγά σιγά να διαμορφώνει το προσωπικό του φωτογραφικό αποτύπωμα. Από κει και πέρα μας ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναζήτηση από τον σπουδαστή, κάτι που φυσικά δε σταματά με την ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών αλλά είναι μια διαρκής διαδικασία. Αυτό που τονίζουμε στους σπουδαστές μας είναι ότι μια φωτογραφική επιτυχία δε θα πρέπει να τους καθηλώνει αλλά θα πρέπει να τους δίνει το έναυσμα να συνεχίσουν την αναζήτηση και την αυτοκριτική.
Έχετε σχέσεις με την αγορά; Δηλαδή πόσο διευκολύνετε τους σπουδαστές σας ώστε να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας; Συχνά έχουμε τηλέφωνα από εταιρείες που ψάχνουν φωτογράφο για κάποιο project. Μέσα λοιπόν από τους αποφοίτους μας προτείνουμε κάποιον ο οποίος θεωρούμε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εκάστοτε περίπτωση. Έτσι αρχίζουν να κτίζονται σχέσεις με την αγορά εργασίας και σταδιακά οι μαθητές μας αποκτούν το δικό τους πελατολόγιο.
Δίνονται υποτροφίες ή άλλες διευκολύνσεις στους νέους σπουδαστές; Η Focus συνεργάζεται κατά καιρούς με διάφορους φορείς μέσα από τους οποίους απονέμει υποτροφίες, ενώ παρέχει διευκολύνσεις στην πληρωμή σε όσους σπουδαστές το χρειάζονται, δείχνοντας κατανόηση στην δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση. Ήδη φέτος έχουμε δώσει μια υποτροφία μέσα από το πρόγραμμα «having their say» της Νορβηγικής πρεσβείας καθώς και στο φωτογραφικό εργαστήριο του «18 και άνω».
Κατά τη γνώμη σας, η φωτογραφία από τι εξαρτάται; Μπορεί να διδαχθεί μόνο η τεχνική ή και πώς ο σπουδαστής να κατευθύνει το ταλέντο του με τον σωστό τρόπο; Πιστεύω ότι στην σημερινή εποχή ειδικά μετά την ψηφιακή επανάσταση στο χώρο της φωτογραφίας και της εικόνας γενικότερα, η τεχνική της φωτογραφίας έχει γίνει πιο προσβάσιμη στον μέσο χρήστη μιας φωτογραφικής μηχανής είτε είναι επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης. Πέρα λοιπόν από το τεχνικό κομμάτι υπάρχει και η ανάγκη για την απόκτηση αισθητικών επιλογών σε μια φωτογραφική λήψη.
Ο εντυπωσιασμός μέσα από ένα τεχνικό τρικ δεν είναι το ζητούμενο, η γνώση του ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε πειραματισμούς που χωρίς όμως την αισθητική παιδεία δε θα μπορέσουν να δώσουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Θεωρώ πως ένας σπουδαστής σε μια σχολή, αυτό που θα πρέπει να καλλιεργήσει περισσότερο είναι η δημιουργική προσέγγιση πάνω στην φωτογραφία είτε αυτή αναφέρεται στο δημιουργικό κομμάτι της είτε στο πιο εφαρμοσμένο. Μια σχολή θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να παρέχει και τα δυο και μέσα από τους διδάσκοντες που έχει να κατευθύνει σωστά τον σπουδαστή ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξελιχθεί.
Εσείς προσωπικά, ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιούσατε για να πείσετε έναν νέο άνθρωπο να έρθει στη Focus; Η σχεδόν τριακονταετής εξειδικευμένη εμπειρία μας στο χώρο της φωτογραφίας. Η εκπαιδευτική μας φιλοσοφία που αντιμετωπίζει τον σπουδαστή ως μια ξεχωριστή περίπτωση που θα πρέπει να διαμορφώσει τη δική του πορεία. Η «οικογενειακή» ατμόσφαιρα που επιλέγουμε να έχουμε μέσα από ολιγομελή τμήματα που γίνεται ουσιαστική δουλειά. Το εκπαιδευτικό μας προσωπικό που απαρτίζεται από ανθρώπους με πλούσιο έργο και επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και οι καταξιωμένοι μαθητές μας είναι σοβαροί λόγοι για να φοιτήσει κάποιος στη Focus.
Η σχολή Focus πραγματοποιεί έκθεση δύο ενοτήτων με έργα των μαθητών της στο Booze Cooperativa μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, δείτε στο gallery επιλεγμένα έργα.
Και δύο βίντεο της σχολής από τα μαθήματα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αντίστοιχα.
Focus, Λεωφόρος Παπάγου 112, Ζωγράφου, 210 7750 675 , focus@otenet.gr, www.focus.edu.gr