“Keep Austin Weird”. Είναι αληθινά εντυπωσιακό να βρίσκεσαι στην καρδιά της πολιτείας του Τέξας, στο ετήσιο αποκορύφωμά της πόλης του Όστιν – το φεστιβάλ South by Southwest που φέτος έκλεισε τα 30 του χρόνια με πάνω από 150.000 επισκέπτες μέσα σε δύο εβδομάδες – και να βλέπεις μια ολόκληρη πόλη να ευθυγραμμίζεται με το μότο της. Με τις τρεις λέξεις που συναντά κανείς σε τουριστικά t-shirts κι αναμνηστικές κούπες, σε γκραφίτι στους τοίχους αλλά και σε φυλλάδια κάθε είδους που προσπαθούν να προωθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτήν την πόλη που έχει πληθυσμό κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους και είναι μια από τις 5 πλέον αναπτυσσόμενες μητροπολιτικές περιοχές σε όλη την Αμερική.
Μέχρι το 1987, τα δύο συνώνυμα του Όστιν ήταν η μουσική παράδοση και η γαστρονομική της ταυτότητα ως «πρωτεύουσα του αμερικάνικου μπάρμπεκιου». Τα BBQ joints εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης με ανθρώπους που στήνονται (στα πιο φημισμένα μέρη) καθημερινά έως και 4 ώρες στην ουρά για λιώσει στο στόμα τους λίγο τρυφερό μοσχαρίσιο brisket. Εδώ και 30 χρόνια, όμως, ένα άλλο φεστιβάλ ήρθε να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης. Το South by Southwest, όπως παρουσιάσαμε και σε προηγούμενα σημεία του αφιερώματος, αποτέλεσε αρχικά μια παγκόσμια μουσική/κινηματογραφική ατραξιόν κι ακολουθώντας την πορεία της ψηφιακής έκρηξης έγινε μετά το μιλένιουμ ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού για τις νέες τεχνολογίες, τα startups και την καινοτομία μέσω του SXSW interactive κομματιού του. Με δύο λόγια, είναι το μέρος που κάθε Μάρτη ο σύγχρονος πολιτισμός ανασυντάσσεται και αποκαλύπτει το μέλλον μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, συναυλίες και προβολές.
Λόγω και του φεστιβάλ, το Όστιν είναι ένα προοδευτικό φρούριο σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία και χρόνο με το χρόνο έφτασε την τελευταία δεκαετία να αποτελεί το μέρος που οι δημιουργικοί άνθρωποι απ’ όλη την Αμερική (αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο) επιλέγουν για να ζήσουν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Γιατί «τους επιτρέπει, να αποτυγχάνουν», όπως λέει ο Δήμαρχος Steven Adler, γιατί είναι πιο χαλαρό κι έχει χαμηλότερο κόστος ζωής από τις άλλες αμερικάνικες μεγαλουπόλεις. Γιατί είναι το μέρος που είτε θες να στήσεις μια καινούρια επιχείρηση είτε μια νέα μπάντα, σε παροτρύνει να το κάνεις και να μείνεις “weird”. Όπως το εννοεί ο καθένας…
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Πρεσβεία των ΗΠΑ χρηματοδότησε τη συμμετοχή Δημιουργικών Ελλήνων από διάφορους τομείς στο SXSW. Τους έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν επαφές και να δικτυωθούν, να αντλήσουν τεχνογνωσία, να εξελίξουν τις ιδέες τους και να γυρίσουν στην Ελλάδα πιο «επαγγελματίες» έχοντας δει πως λειτουργούν τα πράγματα στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλά, και φυσικά, να περάσουν μερικές μέρες σε μια ζωντανή και πανέμορφη πόλη.
Η κάμερα του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου κατέγραψε τη συμμετοχή και τις «δημιουργικές περιπέτειες» των ελλήνων creatives στο mini doc που μπορείτε να δείτε παραπάνω. Με στιγμιότυπα από τη φετινή διοργάνωση, συνεντεύξεις των συμμετεχόντων αλλά και του Δημάρχου του Όστιν, Steven Adler, όπως και του SXSW Interactive President, Hugh Forrest. Και τέλος με τον χαιρετισμό του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, να εξηγεί την αξία της υποστήριξης της ελληνικής αποστολής.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Συνεντεύξεις: Παναγιώτης Μένεγος
Μείξη Ήχου: Δάφνη Φαραζή
Επιμέλεια Υπότιτλων: Αλέξάνδρα Δυράνη-Μάουνη
Παραγωγή: Either/Or Productions
Στο βίντεο εμφανίζονται: Geoffrey R. Pyatt (Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα), Steve Adler (Δήμαρχος Όστιν), Hugh Forrest (SXSW Interactive President), Ελένη Αλεξάκη (Πρεσβεία των ΗΠΑ), Σtella (μουσικός), Μιχάλης Σπανός (In-Edit Festival), Άγγελος Τσαούσης (ντοκιμαντερίστας), Μαριλένα Ορφανού (S.W.I.M.), Λίζα Λινάρδου (Octopus Films/ Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), Βασίλης Χαραλαμπίδης (BIOS), Βάσω Παράσχη (BIOS), Αγγελική Βέργου (Octopus Films/ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Δημήτρης Σκούρτας (Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας)
Η Popaganda βρέθηκε στο SXSW 2017 για να καλύψει το φεστιβάλ και τις δραστηριότητες της ελληνικής αποστολής με την υποστήριξη (και ως αποκλειστικός media partner) της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ.