Η Αθήνα φωσφορίζει στο σκοτάδι χάρη στο Glow in the Dark

Αυτή η πόλη είχε μόνο έναν δρόμο. Πλατύς κι ανώμαλος με κόκκινο χώμα αναστατωμένο από άγρια άροτρα. Αλλά κι από γυμνά πόδια και παλάμες ανθρώπων.

Γιώργος Χειμωνάς, Οι χτίστες, Καστανιώτης, Μικρό περιστατικό από την οδό, σελ 364

Σήμερα αργά το απόγευμα στη Διπλάρειο Σχολή η ομάδα TIND θα παραδώσει workshop μεταξοτυπίας με μελάνια που φωσφορίζουν. Ο Μανώλης Αγγελάκης, μέλος της ομάδας TIND μας βάζει στο κόλπο.

Τι ακριβώς μπορεί να δει και να κάνει όποιος βρεθεί στη Διπλάρειο σήμερα; Καταρχήν θα μπορεί να δει την έκθεση Stange Cuties: Athens! Στο δικό μας κομμάτι τώρα θα έχουμε 3 τελάρα μεταξοτυπίας με μοτίβα και θα τυπώσουμε με φωσφορικά μελάνια κάτω από υπεριώδεις λάμπες πάνω σε αναπαραγωγές από ένα παλιό χάρτη της Αθήνας και εξώφυλλα περιοδικών του 1930 καθώς και με αλλά χρώματα πάνω σε tote bags. Η μεταξοτυπία είναι η αρχαιότερη εκτυπωτική μέθοδος στην ιστορία του πολιτισμού μας. Ξεκινάει από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος μάσησε ένα λουλούδι δημιουργώντας χρώμα στο στόμα του, άπλωσε το χέρι του σε ένα σπήλαιο και φύσηξε δημιουργώντας το αποτύπωμα του στον χώρο και τον χρόνο. Έχει την μοναδική ιδιότητα να είναι τέχνη και τεχνική ταυτόχρονο και αναπροσδιορίζεται ανά τους αιώνες. Μεταξοτυπία υπάρχει και σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα στο κινητό μας, μεταξοτυπία υπάρχει και σε ένα έργο τέχνης του Warhol.

Γιατί θα τυπώσουμε πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης; Δουλέψαμε σε συνεργασία με το γραφείο curators Double Decker http://www.double-decker.org.uk/ που είχε και την επιμέλεια της έκθεσης και καταλήξαμε στο πάντρεμα παλιού και νέου, φως και σκοτάδι. ψηφιακού και αναλογικού μια νοσταλγία για το παρελθόν με αγάπη για το μέλλον αυτής της παράξενης πόλης.

Ομάδα TIND. Ποιοι είστε και τι κάνετε;  Ο πατέρας μου, εγώ και οι συνεργάτες μας. Τι ακριβώς κάνουμε δεν ξέρω, ξέρω ότι κάνουμε πάντως. Ειδικότερα τυπώνουμε αυτό που οι άλλοι λένε ότι δεν  τυπώνεται και παραδίδουμε μια εργασία στα όρια που μας προκαλεί ο κάθε
συνεργάτης μας. Προσωπικά Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ξεκίνησα πολύ αργά αλλά η αλήθεια είναι πως το κάνω από πάντα. Γεννήθηκα μέσα αυτό τον χώρο. Η μητέρα μου όταν με θήλαζε φωσφόριζε μελάνια και ο πατέρας μου με νανούριζε στο σκοτεινό θάλαμο του εργαστηρίου. Κοιμάμαι, τρώω, τυπώνω και επαναλαμβάνω.

Glow in the dark
Φωσφορίστε! Workshop μεταξοτυπίας από την ομάδα TIND, για παιδιά και ενήλικες, με χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι της πόλης. Θα τυπώσουμε πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 | 19:00-22:00
Διπλάρειος Σχολή

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.