Categories: OSCARS 2017

10 σουρεαλιστικές στιγμές στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ

Απλά και μόνο ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που παρακολουθούν την τελετή σχεδόν “προσκαλεί” αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, είτε αυτές είναι απρόσμενες ομιλίες, είτε απλά αλλόκοτα περιστατικά. Με την τελετή να απέχει λίγες μόνο μέρες, ας δούμε 10 σκηνές που έχουν μείνει στη μνήμη μας:

Ο Marlon Brando στέλνει την Sacheen Littlefeather να παραλάβει το βραβείο του

Μια από τις γνωστότερες περίεργες στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ έγινε στην τελετή του 1973. Ο Marlon Brando είχε κερδίσει το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλο για τον «Νονό» και έστειλε την Ινδιάνα ηθοποιό και ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather να παραλάβει το αγαλματίδιο, σε μορφή διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση των Ινδιάνων από το Hollywood. Ήταν η πρώτη απόπειρα για πολιτικό σχόλιο στα Όσκαρ με το κοινό να μην ξέρει πως να αντιδράσει. Ο Βrando είχε ετοιμάσει λόγο για την Littlefeather αλλά οι παραγωγοί της επέτρεψαν μόνο 60 δευτερόλεπτα να μιλήσει, ενώ φημολογείται ότι ο σκληροπυρηνικός ρεπουμπλικάνος John Wayne λίγο έλειψε να της επιτεθεί στα παρασκήνια.

Η πτώση της Jennifer Lawrence

Συνεχίζουμε με κάτι πιο ευχάριστο (για μας) που έγινε πρόσφατα, στην 85η τελετή απονομής των βραβείων. Καθώς η Lawrence ανέβαινε τα σκαλιά για να παραλάβει το βραβείο καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου, μπλέχτηκε με το φόρεμά της και σκουντούφλησε. Όταν κατάφερε να φτάσει στο πόντιουμ υπό τις επευφημίες του κοινού, τους ευχαρίστησε παρότι χειροκροτούσαν απλά επειδή ένιωθαν άσχημα που έπεσε.

O γυμνιστής

Το 1974, καθώς ο οικοδεσπότης David Niven ήταν έτοιμος να παρουσιάσει ένα βραβείο, ένας γυμνιστής πέρασε τρέχοντας από πίσω και έλαβε το δυνατότερο χειροκρότημα της βραδιάς. Ο Niven πάντως έμεινε ατάραχος και σχολίασε “Isn’t it fascinating to think that probably the only laugh that man will ever get in his life is by stripping off and showing his shortcomings?”.

To τραγούδι του Rob Lowe και της Χιονάτης

Ναι του Rob Lowe και της ΧΙΟΝΑΤΗΣ. Σε μια από τις πιο ανεξήγητες στιγμές στην ιστορία των βραβείων, το ντουέτο τραγούδησε μια διασκευή του “Proud Mary” των Creedence Clearwater Revival ως άνοιγμα των βραβείων το 1989. Εκείνη τη χρονιά δεν υπήρχε επίσημος οικοδεσπότης, με τα μέλη της ακαδημίας να εξαγριώνονται από το κιτς νούμερο και να «απαιτούν» να επιστρέψει η αξιοπρέπεια των βραβείων τον επόμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Disney απείλησε με νομικές κυρώσεις για την κηλίδωση της εικόνας της Χιονάτης.

Η χορωδία των «κωφάλαλων» παιδιών

Το 1979, το πυροτέχνημα που ονομάζεται Debby Boone, ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει το “You Light Up My Life” συνοδεία μιας παιδικής χορωδίας κωφάλαλων. Καλά ως εδώ, ε; Όχι ιδιαίτερα, καθώς τα παιδιά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν κωφάλαλα, ενώ δεν ήξεραν καν τη νοηματική με αποτέλεσμα απλά να κουνάνε σχεδόν τυχαία τα χέρια τους.

Η Angelina Jolie φιλάει τον αδερφό της

Στο κόκκινο χαλί του 2000 η Jolie φίλησε τον αδερφό της. Στο στόμα. Έντονα. Αυτό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Το κλεμμένο όσκαρ της Alice Brady

Το πολύ μακρινό 1938 η Brady κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για το “Old Chicago”, αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή καθώς υπέφερε από καρκίνο. Έτσι, ένας τυχαίος τύπος από το κοινό ανέβηκε να το παραλάβει εκ μέρους της και εξαφανίστηκε μαζί με την πλακέτα που έδιναν τότε. Η Ακαδημία υπέθεσε ότι ήταν προσχεδιασμένο και όταν κατάλαβε το λάθος της παρέδωσε άλλο βραβείο λίγες μέρες αργότερα (και αύξησε την ασφάλεια λογικά).

Οι δημιουργοί του South Park με φορέματα στο κόκκινο χαλί

Όταν το 2000 οι Trey Parker και Matt Stone ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, αποφάσισαν να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί με φορέματα που είχαν φορέσει στο παρελθόν η Jennifer Lopez και η Gwyneth Paltrow. Το πρόβλημα ήταν ότι δίστασαν λίγο πριν εμφανιστούν και αποφάσισαν να πάρουν LSD για να μην κωλώσουν.

Το αυγό της Bjork

Στα 73α βραβεία Όσκαρ η πάντα ιδιότροπη Bjork φόρεσε ένα φόρεμα που ήταν κάτι σαν κύκνος. Αλλά δεν ήταν αυτό το περίεργο της εμφάνισης. Το περίεργο λοιπόν ήταν ότι «γέννησε» ένα ευμέγεθες αυγό στο κόκκινο χαλί. Γιατί όχι;

Το φιλί του Adrien Brody στην Halle Berry

Μόλις στα 29 του χρόνια ο Brody έγινε ο νεότερος νικητής Α’ Ανδρικού Ρόλου στην ιστορία των βραβείων επικρατώντας των μεγαθηρίων Jack Nicholson και Daniel Day-Lewis. Όταν ανέβηκε στη σκηνή έριξε ένα ρουφηχτό φιλί στο στόμα σε μια εμβρόντητη Halle Berry. Οπότε τι περιμένουμε από τη φετινή τελετή; Μια εμφάνιση του Matt Damon για να πικάρει τον Jimmy Kimmel φυσικά.

Η ζωντανή μετάδοση της λαμπερής τελετής θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 26ης Φεβρουαρίου σε ταυτόχρονη μετάδοση από το COSMOTE 1HD με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και την Χριστίνα Μπίθα αλλά και από το COSMOTE 2HD χωρίς σχολιασμό. Για τα επόμενα 3 χρόνια τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου αποκλειστικά στην COSMOTE TV.

Γιώργος Καραλιάς

Share
Published by
Γιώργος Καραλιάς