Ίσως να γνωρίζετε το Dos Gardenias από τους Buena Vista Social Club ή από τον χορό του Pancho Herrera στον τρίτο κύκλο του Narcos και σε εκτέλεση Angel Canales. Έγινε γνωστό με τη φωνή του Daniel Santos, υπάρχουν πολλά covers του, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι αυτό το πρότυπο του latin ρεπερτορίου μουσικής, μια ωδή στον αδικοχαμένο έρωτα γράφτηκε από τη συνθέτη και πιανίστα Isollina Cariilio το 1945.
Ένα πορτραίτο της γυναίκας αυτής στέκει σε έναν καθρέφτη στου Ψυρρή, σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε από φίλους που αγαπούν τους στίχους «Δύο γαρδένιες για σένα/ που έχουν όλη τη θέρμη ενός φιλιού/ Αυτών των φιλιών που σου έδινα/ κι ακόμα δεν βρήκες/ στη θέρμη μιας άλλης αγάπης» και τους τραγουδούσαν κάθε βράδυ ενώ παράλληλα αναζητούσαν το όνομα του νέου της εγχειρήματος διασκέδασης. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι το ταλέντο της Κουβανής καλλιτέχνη δεν αναγνωρίστηκε ποτέ όσο του άρμοζε.
Στο σήμερα όμως, το Dos Gardenias που την τιμά είναι ένας χώρος γεμάτος, σκόρδα, παπαγάλους, περίτεχνα πολύχρωμα πλακάκια, μια ρωμαιοκαθολική εικόνα της Παναγίας, φλοράλ και νεκροκεφαλές, ένα ολόκληρο μπούτι jamon, έναν παλιό νεροχύτη, λιγότερα τραπέζια, περισσότερα ψηλά σκαμπό.
Η cerveceria της Αθήνας αποτελεί έμπνευση μιας παρέα ανθρώπων που παράλληλα με τις άλλες τους δραστηριότητες νιώθουν την ανάγκη να είναι διαρκώς σε επαφή με την τέχνη τους. ο Διονύσης Πρώιος έχει δημιουργήσει στο παρελθόν κι άλλα μαγαζιά (El Pecado, Ψιψίνα) κι αυτή τη φορά ήθελε να στήσει «κάτι αληθινό, καθόλου chic και δήθεν», που να θυμίζει τους δρόμους του Παναμά, τις εικόνες της Βενεζουέλας, τα χρώματα της Κούβας, τον εξωτισμό της Καραϊβικής, τις παραδόσεις του Μεξικού, που να έχει έναν αποικιακό χαρακτήρα.
Μαζί με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Καρβουτζή και τον Γιώργο Λεουτσάκο ένωσαν τις δυνάμεις και όλες τους αναφορές από τα ταξίδια τους στην Κεντρική και Λατινική Αμερική σε ένα μαγαζί που τιμά την αυθεντικότητα ενώ παράλληλα είναι άκρως θεματικό με έναν fusion τρόπο.
Η ατμόσφαιρα του Dos Gardenias έχει μια ειλικρινή χαλαρότητα μέχρι τώρα. Στην ευρύχωρη μαρμάρινη μπάρα του που αποτελεί το κέντρο του μαγαζιού -αφού εκεί συμβαίνουν όλα- φτιάχνονται οι μετρημένοι και νόστιμοι μεζέδες του, τα κλασικά cocktails (6 ευρώ) του που σερβίρονται ναι μεν σε γυάλινα ποτήρια, παραπέμπουν δε στα πλαστικά μιας γιορτής του δρόμου. Εκτός από τη Margarita, το Cuba Libre και την Caipiroska, τα signature cocktails (8 ευρώ) της Manu, όπως το El Corazon με ρούμι, μαρμελάδα πιπεριάς, αγγούρι, passion fruit, μαρασκίνο και χυμό σμέουρου, διαφέρουν γευστικά από ό,τι σερβίρεται στα μπαρ της πόλης αυτή τη στιγμή. Όπως θα περίμενε κανείς, το μπαρ του Dos Gradenias διαθέτει ποικιλία σε ρούμι και σερβίρει μπύρα σε μικρές δόσεις με τον απαραίτητο μεζέ, όπως σε κάθε αυθεντικό ισπανικό μπαρ.
Η δημιουργική συγχώνευση εμπειριών και πολιτισμών δεν περιορίζεται σε ταξίδια πέρα από τον Ατλαντικό αλλά έχει επίσης ευρωπαϊκές και ελληνικές αναφορές, τουλάχιστον όσον αφορά την κουζίνα του που προσφέρει μπάρμπεκιου με ανανά, chorizo, πιπεριά, γαρίδα και chimichurri, ατομικές χειροποίητες πίτσες όπως αυτή με τη ντομάτα, τη μοτσαρέλα και την αντζούγια.
Τα pintxos σερβίρονται σε 4, 8 ή 16 κομμάτια που έχουν και την αντίστοιχη τιμή και κινούνται από φιλέτο γαύρου, λάιμ, ντοματίνια και σολωμό σε πορτοκάλι μέχρι τυρί παρμεζάνα με μαρμελάδα από καυτερές πιπεριές και bondiola με πεπόνι. Κάθε βράδυ στις 21:00 βγαίνει στον πεζόδρομο της Ήβης ένα καρότσι με paellera και ανακατεύει στο δρόμο ρύζι με γαρίδες, μύδια, κοτόπουλο, μπέικον, σαφράν και λαχανικά. Το επιδόρπιο- αναφορά στην καταγωγή του ενός εκ των ιδιοκτητών είναι υποβρύχιο μαστίχα.
Από τα ηχεία του ακούγονται μόνο ραδιοσυχνότητες της Καραϊβικής ενώ μόλις τελειώσουν οι ζεστές μέρες πρόκειται να συμβούν live στο stage του που στολισμένο με μια ντισκομπάλα και ένα νυφικό μοιάζει να ξεπήδησε από σύγχρονο καραβάνι.
Προς το παρόν, το Dos Gardenias λειτουργεί από τις 17:00 και δεν δέχεται κρατήσεις, αυτό μάλλον θα ισχύει για πάντα.