Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.04.2024

Στις 25 Απριλίου του 1917 γεννιέται η Έλλα Φιτζέραλντ

Η «βασίλισσα της τζαζ» ή «πρώτη κυρία του τραγουδιού», όπως την χαρακτήριζαν, ηχογράφησε πάνω από 70 άλμπουμ και κέρδισε 14 βραβεία Grammy στα 60 χρόνια πορείας της.
Στις 25 Απριλίου του 1917 γεννιέται η Έλλα Φιτζέραλντ

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ γεννήθηκε στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της -που διήρκεσε περίπου έξι δεκαετίες- απέκτησε παγκόσμια φήμη και καταξιώθηκε διεθνώς, ξεχωρίζοντας χάρη στις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητές της. Κέρδισε 14 βραβεία Grammy και γνώρισε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η απονομή του Εθνικού Μεταλλίου Τέχνης το 1987 και του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας το 1992.

Η μητέρα της μετακόμισε μαζί της στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς, βόρεια της Νέας Υόρκης. Πίεσε την Έλλα να ασχοληθεί με το τραγούδι και εκείνη έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934. Έχοντας κερδίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντου, στα μέσα της δεκαετίας του ’30 γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσικ Γουέμπ, οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided. Πέντε χρόνια αργότερα σημειώθηκε ο θάνατος του Γουέμπ και η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ, που ήταν ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, και έγινε μάνατζέρ της.

 Ανακηρύχθηκε σε βασίλισσα της τζαζ καθώς διέθετε μια εξαιρετικά καθαρή και νεανική φωνή την οποία διατήρησε μέχρι μεγάλης ηλικίας. Συνεργάστηκε και έδωσε συναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ, μέχρι το 1967 ηχογράφησε 19 ανθολογίες τραγουδιών με τα σημαντικότερα λαϊκά τραγούδια των ΗΠΑ, σε όλη της την καριέρα ηχογράφησε περισσότερα από 70 άλμπουμ. Η φωνή της ήταν μικρής έντασης ωστόσο διακρινόταν για το εξαιρετικό μεγάλο εύρος της. Ξεχώρισε, σε σύγκριση με άλλες σύγχρονες τραγουδίστριες, ως προς τον τρόπο προφοράς της, την αίσθηση του τόνου, τη γλυκύτητα της φωνής της και την ικανότητά της να αυτοσχεδιάζει. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye. Έχει συνεργαστεί με τους Λούις Άρμστρονγκ, Κάουντ Μπέιζι, Ντιουκ Έλινγκτον και Όσκαρ Πήτερσον.

Έκανε τρεις γάμους, το 1941 παντρεύτηκε τον λιμενεργάτη και πρώην κατάδικο ,Μπένι Κόρνγκεϊ, ενώ το 1947  έδωσε όρκους με τον διάσημο μπασίστα της τζαζ Ρέι Μπράουν, με τον οποίο υιοθέτησε ένα αγοράκι, τον μετέπειτα μπλουζίστα Ρέι Μπράουν τζούνιορ. Δέκα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Νορβηγό Τορ Λάρσεν, ο οποίος συνελήφθη, καταδικάστηκε για ληστεία και έκτοτε η τραγουδίστρια φαίνεται πως  δεν τον ξαναείδε. Μέχρι το 1980 έκανε ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Το 1985 έκανε εγχείρηση καρδιάς και διαγνώστηκε και με διαβήτη, από τον οποίο έχασε την όρασή της ενώ το 1994 έχασε και τα δύο πόδια της από αυτή την πάθηση ενώ απεβίωσε στις 15 Ιουνίου 1996 στο Μπέβερλι Χιλς.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.