Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
15.05.2024

Γεωργία: ΝΑΤΟ και ΕΕ αντιδρούν στην έγκριση του νόμου περί «ξένης επιρροής»

Η έγκριση από το γεωργικό κοινοβούλιο του νόμου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» απομακρύνει τη χώρα από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση.
Γεωργία: ΝΑΤΟ και ΕΕ αντιδρούν στην έγκριση του νόμου περί «ξένης επιρροής»

Η απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για τους επονομαζόμενους «ξένους πράκτορες» είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και απομακρύνει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάρα Ντακλάλαχ. «Προτρέπουμε τη Γεωργία να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία» επισημαίνει.

Η έγκριση του νόμου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία της προς την ΕΕ, τονίζουν από την πλευρά τους ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνουν ότι η επιλογή για την πορεία προς τα εμπρός είναι στα χέρια της Γεωργίας. «Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αποσύρουν το νόμο, να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην πορεία προς την ΕΕ και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στα 9 βήματα», αναφέρουν τονίζοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Γεωργιανούς που εργάζονται για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο εκφοβισμός, οι απειλές και οι σωματικές επιθέσεις σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικούς ηγέτες και δημοσιογράφους, καθώς και στις οικογένειές τους είναι απαράδεκτοι, αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του γεωργιανού λαού και της επιλογής του υπέρ της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας.

Η Κομισιόν και ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει τα σχετικά 9 βήματα που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023. Αυτά τα βήματα απαιτούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελεύθερη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρονται επίσης στην ανάγκη για αποπόλωση και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, και παρά τις μεγάλες διαμαρτυρίες και τις σαφείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η κυβερνητική πλειοψηφία της Γεωργίας ενέκρινε το νόμο «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» στο Κοινοβούλιο σε τρίτη ανάγνωση. Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι το πνεύμα και το περιεχόμενο του νόμου δεν συνάδουν με τους βασικούς κανόνες και αξίες της ΕΕ. Θα υπονομεύσει το έργο της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ενώ η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα στον πυρήνα των δεσμεύσεων της Γεωργίας ως μέρους της Συμφωνίας Σύνδεσης και οποιασδήποτε πορείας ένταξης στην ΕΕ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.