TIMELINE

Οι fans ανά τον κόσμο είναι έξαλλοι με το Ticketmaster – και όχι άδικα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Harry Styles είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της pop στη Γη – ίσως ακόμη, όπως τον αποκάλεσε η συμπρωταγωνίστριά του στο Don’t Worry Darling, Florence Pugh, «ο πιο διάσημος άντρας στον κόσμο». Τη στιγμή λοιπόν που ο αγαπημένος του κοινού Styles, ανακοίνωσε νέες ημερομηνίες για το tour του “Love on Tour” στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρήθηκε σημαντική δυσκολία στην εύρεση εισιτηρίων. Πέρα από τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους οι fans έσπευσαν να προμηθευτούν το πολυπόθητο εισιτήριο, καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει και η λειτουργία του Ticketmaster.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Last Week Tonight with John Oliver αφιέρωσε 20 λεπτά για να εξηγήσει γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποκτηθούν εισιτήρια αυτές τις μέρες. Όπως παρουσιάζεται στην εκπομπή, η Ticketmaster – ο μεγαλύτερος και πιο αξιόπιστος μεσίτης εισιτηρίων – και η μητρική της εταιρεία Live Nation ευθύνονται για την αύξηση των τιμών, τα αστρονομικά τέλη και την παρακράτηση των εισιτηρίων.

Παρόλο που ο Styles έχει ήδη δώσει δύο shows στο Τορόντο και έχει προγραμματίσει 40 ακόμη συναυλίες – 15 στο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη, πέντε στο Τέξας, πέντε στο Σικάγο και μερικές ακόμη στο Kia Forum στο Λος Άντζελες – τα εισιτήρια είτε είναι υπερβολικά ακριβά είτε απλά δεν είναι διαθέσιμα. Μεγάλο μέρος της οργής των θαυμαστών στρέφεται στο Ticketmaster – και όχι άδικα.

Η αντίδραση του κοινού

Τόσο οι θαυμαστές του Harry Styles, όσο και οι «σκληροπυρηνικοί» fans των One Direction, έχουν ξεκινήσει τη δική τους διαδικτυακή επανάσταση. Ορισμένοι εξ αυτών δημιουργούν βίντεο στο TikTok, στα οποία παραπονιούνται για τη δυσκολία εύρεσης εισιτηρίων σε λογικές τιμές, με το το hashtag #HarryStylesTickets να έχει ήδη πάνω από 8,2 εκατομμύρια προβολές. Άλλοι, δημιουργούν μέχρι και βίντεο στα οποία παρουσιάζουν υπολογιστικά φύλλα στο Excel, όπου συγκρίνουν αναλυτικά τις τιμές των εισιτηρίων στο Ticketmaster και σε άλλες, λιγότερο δημοφιλείς και αξιόπιστες πλατφόρμες.

Γιατί τα εισιτήρια στο Ticketmaster είναι τόσο ακριβά

Την περασμένη εβδομάδα, το Last Week Tonight with John Oliver, καταπιάστηκε εκ νέου με το ζήτημα, αναφέροντας τρεις λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά για εισιτήρια αυτές τις μέρες. Αρχικά, οι μέσες τιμές των εισιτηρίων έχουν υπερτριπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ακόμη και πριν βγουν στην αγορά μεταπώλησης, εν μέρει λόγω των ολοένα και πιο περίτεχνων και κοστοβόρων παραγωγών των μεγάλων περιοδειών και shows σε αρένες. Επίσης, τα τέλη που επιβάλλονται σε κάθε εισιτήριο μπορεί να φτάσουν το 78% της τιμής του εισιτηρίου. Αυτά τα τέλη κατανέμονται μεταξύ των χώρων, των διοργανωτών, των καλλιτεχνών και φυσικά του Ticketmaster.

Τέλος, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα εισιτήρια γίνονται δυσεύρετα, σχετίζεται με το ότι η Ticketmaster συγκρατεί έως και το 90% των εισιτηρίων για τη δευτερογενή αγορά – εταιρείες πιστωτικών καρτών, promoters, ραδιοφωνικούς σταθμούς ή fan club καλλιτεχνών. Εν τω μεταξύ, άλλα εισιτήρια αγοράζονται χύμα από μεταπωλητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν διαδικτυακά bots (σ.σ. χρησιμοποιούνται συνήθως για την αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών, που σημαίνει ότι μπορούν να εκτελούνται χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες από ανθρώπους), για να τα μεταπωλήσουν με προσαυξήσεις.

Η κριτική προς τη λειτουργία της Ticketmaster δεν αφήνει αδιάφορους και τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Ιστορικές μπάντες όπως οι Pearl Jam και οι Pixies έχουν πειραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να την αποκλείσουν από τη διαδικασία πώλησης εισιτηρίων για τις συναυλίες τους. Ωστόσο, η κυριαρχία της στη βιομηχανία, έχει καλλιεργήσει ανά τα χρόνια ένα «άβατο», με αποτέλεσμα οι fans των καλλιτεχνών, όπως εκείνοι του Styles, να συνεχίζουν να απογοητεύονται και συνάμα να προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο με οποιοδήποτε κόστος.

Πώς θα εξασφαλίσεις φθηνότερα εισιτήρια

Η υψηλή ζήτηση εισιτηρίων ισοδυναμεί με την αύξηση των τιμών, επομένως η εύρεση εισιτηρίων σε προσιτές τιμές θα είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν ορισμένες επιλογές για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν εισιτήρια της τελευταίας στιγμής. Το Gametime και το Seat Geek είναι δύο αξιόπιστες εφαρμογές μεταπώλησης, που διαθέτουν εισιτήρια για κάθε μεγάλη συναυλία και οι τιμές τους είναι μερικές φορές χαμηλότερες από αυτές του Ticketmaster. Το Stubhub μπορεί επίσης να σου γλυτώσει αρκετά χρήματα, αλλά θα πρέπει να είσαι προσεκτικός, καθώς αυτή η πλατφόρμα είχε αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα στο παρελθόν, που σχετίζονταν με τις υψηλές χρεώσεις και προσαυξήσεις.

Ακόμη βέβαια και με αυτούς τους ιστότοπους, το ζήτημα είναι σχεδόν απίθανο να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον. Ο πληθωρισμός έχει ωθήσει το κόστος στα ύψη και τα venues έρχονται αντιμέτωπα με τις ελλείψεις προσωπικού λόγω των θέσεων εργασίας που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία και την αποχή από τις ζωντανές συναυλίες. Αυτή τη στιγμή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ασχολείται με την υπόθεση, με μια ομάδα νομοθετών να προτείνει νομοθεσίες που θα άλλαζαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ticketmaster. 

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα