«Κατάφερε να κοιμηθεί επιτέλους ο άνθρωπος» έσπευσε να σημειώσει για τον ξαφνικό (σε μας) θάνατο του Maxi Jazz, σε κάποιο σημείο του τοίχου μου στο facebook, η Βασιλική, μετά από μια ευφυή αυτοσαρκαστική επαφή της με το μεγαλειώδες Insomnia («μα ήταν εδώ να μπροστά μου, δεν μπόρεσα να αντισταθώ») και έτσι έβαλε ένα αυθόρμητο χαμόγελο στην κατήφεια της είδησης. Βοηθώντας με να θυμηθώ πιο «ανάλαφρα» την πρώτη φορά που είδα τα τεράστια ασπρόμαυρα ακροδάχτυλα του στην οθόνη, που άκουσα αυτή τη απίθανη φωνή και την ακόμη πιο απίθανη εκφορά προφοράς που δεν τραγουδούσε αλλά τραγουδούσε, την πρώτη φορά που άφησα αυτόν τον ογκόλιθο από ηλεκτρονικούς ήχους που εκπροσωπούσε να με πάρει και να με σηκώσει.

Τι σε βρήκε τώρα και σε σένα να κάθεσαι να γράφεις νεκρολογίες  Χριστουγεννιάτικα; Πάει από μόνο του το χέρι πάνω στο πληκτρολόγιο, καμία αντίσταση. Όσοι παρακολουθούσαν το λογαριασμό του Maxi στο Instagram ήταν υποψιασμένοι. Είχε προλάβει ήδη να τους προειδοποιήσει ο performer κύκνος. Η στεναχώρια της είδησης ήταν το «δώρο» για εμάς που κάπου μέσα στο χάος των accounts τον είχαμε ξεχάσει και εγκαταλείψει.  

Προς τι τώρα αυτή η «υστερία» ίσως και αναρωτηθείς. Δεν είναι πως τα τραγούδια που έντυσε με τη χαρακτηριστική φωνή του συνόδευσαν πολλές προσωπικές και κοινωνικές μας επαφές. Δεν είναι πως έδειξε παρέα και με τους άλλους Faith πως η electro μπορεί στα live της να μεταμορφώνεται σε πανκ ροκ ηφαίστειο που εκρήγνυται ανά πεντάλεπτο.

Είναι που πέρα από αυτά τα συγκλονιστικά live που έχει προσφέρει, δηλαδή ΟΛΕΣ τις εμφανίσεις των Faithless στην Ελλάδα, μου έχει κάνει δώρο και κάτι άλλο, εντελώς απρόσμενο και «αλλόκοτο», από αυτά που κολλούν σαν βεντούζα στη μνήμη γιατί απλά αυτό είναι μονόδρομος. Στα πολύ τυχερά αυτού του επαγγέλματος (κάποτε), ήταν μια στιγμή βιδωμένη στην αιωνιότητα, όταν λίγοι και καλοί από κάθε γωνιά του πλανήτη, βρεθήκαμε για αλλαγή χιλιετίας και θέαση έκλειψης, εντελώς παγωμένοι αλλά τρισευτυχισμένοι, σε κάτι αυτοσχέδιες τέντες -όπως τσίρκο-, στη μέση του πουθενά της Κορνουάλης παρέα με τον Carl Cox, τον Fatboy Slim και τους Faithless. Άλλους δεν θυμάμαι. Μας είχε «πάει» …ένα ουίσκι, νομίζω, οπότε καταλαβαίνεις. Ήταν και βαθύ το ΠΑΣΟΚ. Οι δύο πρώτοι είχαν αναλάβει το βράδυ στη μέσα σκηνή. Το ξημέρωμα, το πρώτο δηλαδή ενός καινούργιου αιώνα, μας βρήκε στην έξω παρέα με τον Maxi. Ο πρώτος ήλιος του νέου αιώνα ήταν, είναι, συνδυασμένος με τη φωνή του και τη φάτσα του στα δέκα είκοσι μέτρα. Insomnia για πάντα.

O Maxi (Maxwell Fraser, 14/6/57) ήταν όλα αυτά που ξεκάθαρα καταλαβαίναμε. Μουσικός, ράπερ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης, dj, και τεράστιος πάνω στη σκηνή. Πρώτη του «παρουσίαση» ήταν το 1984 όταν ίδρυσε τους The Soul Food Café System. Ένα χρόνο αργότερα οι Λονδρέζοι θα τον απολάμβαναν ως πειρατή ραδιοφωνικό παραγωγό μέσα από το θρυλικό πλέον In the Soul Kitchen with Dj Maxi Jazz του Reach FM London. Η απόλαυση δεν άλλαξε ούτε κι όταν ως άξιος πειρατής άλλαξε πλοίο και μετακόμισε στον LWR το 1987. Παράλληλα οι Soul Food Café System αλλάζαν levels σαν τα πουκάμισα ώσπου το 1995-96 κυκλοφόρησαν το Original Groovejuice vol1 από την Revco Records του Νότιου Λονδίνου. Είχαν προλάβει να περάσουν με ζωηρό ταπεραμέντο και στα live ανοίγοντας τις συναυλίες των Jamiroquai (στο Άμστερνταμ), Soul II Soul (Βαρκελώνη), Galliano (στην Ελβετία) και Jason Rebello (στη Βραζιλία).

Ο MJ γνώρισε τον Rollo Armstrong σε ένα στούντιο. Όταν στην παρέα μπήκαν ο Jamie Catto και η Sister Bliss αποφάσισαν να γίνουν συγκρότημα. Οι πρώτοι στίχοι κάτω από το όνομα των Faithless ήταν αυτοί του Salva Mea. Για την ακρίβεια αυτοί ήταν που ενέπνευσαν και το όνομα στο συγκρότημα. Όταν ο Rollo ζήτησε από τον Βουδιστή Soka Gakkai Buddhist να γράψει ένα τραγούδι για την απογοήτευση σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, η πίστη του έδωσε την γραμμή, οι πεποιθήσεις του το στίγμα, οι ξεκάθαρα πολιτικές τους θέσεις την νοητική απόλαυση σε κάτι που θα ερχόταν με δύναμη χιονοστιβάδας και μια αίσθηση κωμικότητα την επιλογή στο όνομα. Τι δεν είναι; Αυτό! Faithless. Έκλεισε!

Ο Maxi Jazz «έντυσε» φωνητικά και δύο κομματάρες εκτός του συγκροτήματος. Το Dance4Life του Tiesto και το My Culture των 1 Giant Leap παρέα με τον Robbie Williams. Ενώ στα πλαίσια της φιλανθρωπικής του δράσης, κατάφερε να συγκεντρώσει 1.440.00ο λίρες για την οργάνωση Comic Relief τραγουδώντας ασταμάτητα για 24 ώρες