Είναι ο μεγαλύτερος και πιο αξιόπιστος διαγωνισμός για bartenders του κόσμου, μια πλατφόρμα που προάγει την εμπειρία του fine drinking και διαμορφώνει τις τάσεις στον χώρο του καλού ποτού. Ένας  θεσμός – αυθεντία σε ότι αφορά στην κουλτούρα των cocktail, που επενδύει στην τέχνη του bartending, αναδεικνύοντας τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες με τα πιο εκλεπτυσμένα ποτά και εμπνέει τον κόσμο να πίνει καλύτερα και να εκτιμά τα καλά ποτά, όπως ακριβώς εκτιμά και το καλό φαγητό. Ταυτόχρονα είναι ένας πόλος έμπνευσης, εκπαίδευσης και γνώσης για περισσότερους από 250,000 bartenders από όλον τον κόσμο τα τελευταία εννιά χρόνια.

Η διάκριση “WORLD CLASS Bartender of the Year”, είναι η σημαντικότερη που μπορεί να λάβει ένας επαγγελματίας του χώρου και του προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναρριχηθεί στο διεθνές παλμαρέ του fine drinking στερεώματος. Έτσι κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη, όπως αυτά έχουν προκύψει από τους επιμέρους εθνικούς τελικούς, συγκεντρώνονται σε μια διαφορετική κάθε φορά πόλη για διαγωνιστούν για τον τίτλο. 

Ο ελληνικός τελικός θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη 16/05 , από τον οποίο θα προκύψουν οι τρεις επικρατέστεροι. Αυτοί θα κληθούν να δημιουργήσουν στο Παλιό Χρηματιστήριο μέσα σε 24 ώρες ένα pop-up μπαρ. Την Τετάρτη 17/05 στις 20.00 θα ανακοινωθεί ο νικητής. 

Οι 12 φιναλιστ

Οι 12 bartenders του ελληνικού τελικού που θα δώσουν τη μάχη τους για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό στο Μεξικό είναι οι ακόλουθοι:

Αναστάσης Βιζυηνός (Ernest, Thessaloniki)

Αλέξανδρος Γιαλιτάκης (Bar Butler, Crete)

Τάσος Γιέχος (Selini Batis, Kavala)

Θάνος Ιωάννου (Odori Vermuteria, Athens)

Πάνος Κανατσούλης (The Clumsies, Athens)

Θάνος Κριμπούρας (Bar Solutions, Athens)

Ζάχος Κυρίτσης (Ten Cocktail bar, Lamia)

Ιάκωβος Κωνσταντάς (Oz bar, Chios)

Μυρσίνη Σπανέλη (Moorings, Athens)

Αλέξανδρος Στεπσένκο (Odori Vermuteria, Athens)

Αντώνης Τσακίρης (Fabrica, Drama)

Λυκούργος Χριστοθανόπουλος (Hide & Seek, Athens)

Οι κριτές του διαγωνισμού:

Alex Kratena, ιδρυτής του P(our), ο οποίος σύμφωνα με το Creators List 2016 είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή και επίδραση στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς Bar.

Spike Marchant, παγκόσμιος World Class Ambassador 

David Beatty, European Brand Ambassador της βότκας Ketel One 

Αλέξης Σιμωνίδης, ο περυσινός νικητής του ελληνικού τελικού του World Class

Τα challenges στα οποία θα διαγωνιστούν:

The sustainaball: Τα brands στο challenge αυτό είναι Ketel One Vodka, Don Julio, Blanco Tequila, Tanqueray No.Ten Gin, Johnnie Walker Gold Label Reserve Whisky, Bulleit Bourbon και Cardhu Gold Reserve Single Malt Whisky. Στόχος του challenge αυτού είναι να δημιουργηθεί ένα Highball cocktail βασισμένο στην ιδέα της Βιωσιμότητας. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν ένα φρέσκο και ζωντανό ποτό, με γεύσεις που είναι ελαφριές και ενδιαφέρουσες εξετάζοντας στοιχεία όπως, ανακύκλωση, μη σπατάλη του φαγητού, φαγητά που έχουν περισσέψει στην κουζίνα,  φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, φρούτα & λαχανικά καλλιεργημένα στο σπίτι, οργανικά τρόφιμα/super food και ενναλακτικά προϊόντα για πλαστικό, χαρτί και πάγο.  

American Classics: Στο challenge αυτό συμπεριλαμβάνεται όλο το portfolio των brands. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει μέσα σε 9 λεπτά να καταπλήξουν τους κριτές με την ταχύτητα και τη χάρη τους σε συνθήκες πίεσης. Υπάρχουν 48 cocktail τα οποία έχουν χωριστεί σε 4 κατηγορίες spirit. Η κάθε κατηγορία spirit αντιστοιχεί σε ένα σχήμα της τράπουλας (τα μπαστούνια είναι το Gin, τα καρό είναι για το Rum, οι καρδίες για το Scotch και τα σπαθιά για Vodka & Tequila). Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να φτιάξει ένα κλασσικό ποτό και μια διαφορετική εκδοχή για κάθε κατηγορία, σύνολο δηλαδή οκτώ ποτά.  Ωστόσο, στην αρχή του διαγωνισμού θα πρέπει να φτιάξουν και ένα Bulleit cocktail το οποίο θα αποτελέσει το ένατο ποτό (μπορεί να είναι είτε κλασσικό είτε μια διαφορετική εκδοχή). 

The Walker Blender Room: Το challenge αυτό είναι ένα ουίσκι challenge και περιέχει τα εξής brands: Cameron Brig (provided by Diageo), Cardhu 12, Glenkinchie 12, Dalwhinnie 15, Clynelish 14, Oban 14, Talisker 10 και Lagavulin 16. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να δείξουν την ικανότητά τους να διακρίνουν τις γεύσεις αλλά και να επιδείξουν τις γνώσεις τους για τις διαδικασίες παραγωγής ουίσκι και για τη τέχνη παραγωγής Great Blends όπως το Johnnie Walker. Συγκεκριμένα, η ομάδα Johnnie Walker Blending έχει δημιουργήσει ένα bespoke Worldclass Greece 2017 Blend βασισμένο στο κλασικό Malt και Grain ουίσκι. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να βρουν ακριβώς αυτό που έχει μπει στο μίγμα, ποια είναι τα διαφορετικά συστατικά ουίσκι και ποιες είναι οι αναλογίες που χρησιμοποιήθηκαν. Ο αριθμός των bespoke Blends θα είναι 5 και ο χρόνος για να αναγνωριστούν όλα θα είναι 20 λεπτά. 

Pop up bars: Στο challenge αυτό θα συμμετάσχουν οι top 3 bartenders και τα brands που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι Ciroc, Johnnie Walker Gold Label Reserve και Don Julio Reposado, τα οποία θα δοθούν σε κάθε bartender έπειτα από κλήρωση. Σκοπός των τριών bartenders είναι να δημιουργήσουν σε λιγότερο από 24 ώρες ένα micro pop up bar. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν σαφή ιδέα των κοκτέιλ τους καθώς και εξατομικευμένο μενού, ενώ θα πρέπει να δημιουργήσουν: Guest Signature Serve- το signature κοκτέιλ τους και Reserve punch. Επιπλέον, θα λάβουν 500 ευρώ για τη διαχείριση του bar τους. Για να προετοιμαστούν για το challenge πρέπει να ενεργοποιήσουν μια σειρά από posts στα social media, κάνοντας 5 προσωπικά post σχετικά με το brand και το concept τους.