Categories: STREET FOOD

Ένα Vegan Έθνος γεννήθηκε στην Ερμού

“Hello” μου λέει χαμογελώντας κι εγώ τον χαιρετώ στα ελληνικά, θεωρώντας πως με πέρασε για τουρίστρια – είμαστε άλλωστε στο Μοναστηράκι. Ήταν αρχές καλοκαιριού, λίγο πιο κάτω από την πλατεία, όταν ο Alexander Potter αποφάσισε να δώσει στο “Vegan Nation” ζωή, προσφέροντας μια πλούσια ποικιλία φυτικών επιλογών σε όσους αποζητούν την υγιεινή διατροφή.

Με Ελληνίδα μάνα και ινδικό αίμα να κυλάει στις φλέβες του, γεννημένος στο Παρίσι και μεγαλωμένος σε Λονδίνο και Ελβετία, πέρασε από Ιρλανδία και Βραζιλία και έμεινε στο Λος Άντζελες δέκα χρόνια, όπου ασχολούνταν με τις ταινίες και την βιομηχανία του κινηματογράφου. Με την υπεραφθονία ερεθισμάτων από το πολυπολιτισμικό του background, ήταν επόμενο ο Alexandros Potter να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο διατροφικό περιβάλλον στην καρδιά της Αθήνας. 

Το γιατί ήρθε στην Ελλάδα είναι μια ερώτηση που δέχεται συνεχώς, ειδικά εφόσον πάτησε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος στις 5 Ιουλίου, την ημέρα που διεξαγόταν το περιβόητο δημοψήφισμα. «Η ιδέα μου ήρθε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, θέλοντας να δημιουργήσω κάτι υγιεινό. Ένιωθα ότι υπήρχε ένα κενό. Ειδικά σε ένα μέρος όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν τόσοι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι. Είδα ότι οι Έλληνες είναι πολύ ρηξικέλευθοι και πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, ενώ ξέρουν να εκτιμούν το καλό πράγμα.» 

Ο Alexandros Potter δουλεύει και στην παραγωγή μιας ταινίας που είναι στα σκαριά και πρόκειται να γυριστεί στην Ελλάδα με το όνομα “Man of God”, το σενάριο της οποίας και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η γυναίκα του, Yelena Popovic.

Το concept είναι 100% φυτικές και υγιεινές τροφές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις παραδοσιακές συνταγές.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και κούμπωσαν όλα τα κομμάτια, δεν ήξερε ότι θα δημιουργήσει το “Vegan Nation”, όπου όλα μαγειρεύονται επί τόπου και είναι 100% χορτοφαγικά. Φτιάχνονται φρέσκα και μοιράζονται φρέσκα, τα γλυκά, οι επιλογές πρωινού, οι σαλάτες, τα ζεστά πιάτα, το χούμους, οι σως, από μια ομάδα γυναικών που είναι υπεύθυνες για την εκτέλεση και τη νοστιμιά των πιάτων. Εκτός του μαγαζιού παράγονται μόνο οι χυμοί, τους οποίους παίρνουν εμφιαλωμένους καθημερινά από Το Βαζάκι στο Χαλάνδρι, και οι πίτες, τις οποίες προμηθεύονται από τον Θεσσαλονικιώτικο Τροφέα

All hell breaks loose με αυτόν τον μουσακά με βιολογικό κιμά σόγιας…

Με το Sushi Combo Box θα είναι σαν να τρως σολωμό και τόνο, αλλά δεν θα τρως! 

Πίτες με ταχίνι, με μανιτάρια, πατάτα, σπανάκι και σοκολάτα έτοιμες για take away.

Ο μουσακάς που θα φας στο Vegan Nation, παρασκευασμένος με βιολογικό κιμά σόγιας και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας (5€) είναι ο ορισμός του foodgasm και σε συνδυασμό με το χορταστικότατο κομμάτι brownie για επιδόρπιο (2,20€), αποτελούν μια γεμάτη και απολαυστικότατη επιλογή για το μεσημεριανό γεύμα. Αυτό που τραβάει τα βλέμματα όμως -πέρα από το “Salami Cheese Toast Sandwich”, με vegan σαλάμι και τυρί (2.30€)- είναι το “Gyro Sandwich” (3.80€). Διαβάζοντας την περιγραφή στην ετικέτα, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για το λεγόμενο jackfruit που έχει ακριβώς την υφή και τις ίνες του γύρου και με το κατάλληλο μαρινάρισμα για κρεατικά από τον σεφ, γίνεται μια ζηλευτή λιχουδιά, την οποία σερβίρουν και με vegan μαγιονέζα. Οι λάτρεις της φέτας επίσης δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς το “Grilled Vegetables Sandwich” περιέχει μαζί με τα καρότα, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, και vegan τυρί φέτα, το οποίο αγκαλιάζει η mango chutney σως.

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, που δεν υπάρχει ήδη. Κάτι που μπορείς να πάρεις ποιοτικό, υγιεινό φαγητό γρήγορα και να είναι 100% φυτικό» σχολιάζει ο green chef Νίκος Γαϊτάνος που επιμελήθηκε το menu. Όντας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την «πράσινη» κουζίνα στην Ελλάδα, είναι αποκλειστικά chef vegan και χορτοφαγικής διατροφής εδώ και 15 χρόνια, οπότε και αποφάσισε να μην μαγειρέψει ξανά ζωϊκά προϊόντα, παρά το κόστος που μπορεί να είχε αυτό για την καριέρα του. «Έχουμε δημιουργήσει μια multi cultural κουζίνα, με συνταγές από το Μεξικό, την Ασία, την Αφρική και όλο τον κόσμο, γιατί στην ουσία η vegan κουζίνα συνδυάζει φυτικές συνταγές από όλες τις κουζίνες.»

Ο green chef Νίκος Γαϊτάνος, από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την «πράσινη» κουζίνα στην Ελλάδα, είναι αποκλειστικά σεφ vegan και χορτοφαγικής διατροφής εδώ και 15 χρόνια.

Στο Vegan Nation μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο του “Dirty Vegan”, το οποίο περιέχει street foods από όλο τον πλανήτη.

Η ομάδα της κουζίνας του Vegan Nation.

Έτσι, ο κατάλογος του Vegan Nation, τιμάει διάφορα έθνη και τις γευστικές τους παραδόσεις, με τις πολυπολιτισμικές αναφορές, όπως το Yellow Thai Curry (λαχανικά, τόφου, γλυκόκινη σάλτσα και γάλα καρύδας), το Koshari (φακές, ρεβύθια, ρύζι, ζυμαρικά και σως ντομάτας) και το Babaganoush Toast Sandwich (καπνιστή μελιτζάνα, καπνιστό vegan τυρί, ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια) που προέρχονται από Ταϋλάνδη, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή αντίστοιχα. Παράλληλα, οι επιλογές στις σαλάτες σου λύνουν τα χέρια, από την κλασική χωριάτικη (4€) και την Penne Pasta Salad (4€), μέχρι την Mango Salad (4,60€) και την σαλάτα με φακές, ρύζι, αβοκάντο, φρέσκο κρεμμύδι και βασιλικό (3,5€).

Αν πάλι είναι πρωί, η μπουγάτσα με σοκολάτα είναι ό,τι πρέπει και μπορείς να την συνοδέψεις με ένα δυναμωτικό smoothie με μπανάνα, ταχίνι και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μπορείς να πλοηγηθείς και μόνος σου στις επιλογές του menu, εδώ.

Η μπουγάτσα.

Γεύσεις από Λατινική Αμερική.

Το… vegan salami sandwich.

Vegan καρμπονάρες, μπολονέζ, κιοφτέδες, ακόμη και γλυκά, όπως μους σοκολάτας με αβοκάντο, τιραμισού και cheesecake σε περιμένουν εκεί.

Ο Alexandros Potter γεννήθηκε σε χορτοφαγικό περιβάλλον, αλλά δεν ήταν όλη του τη ζωή vegan. Έχει κάνει διαλείμματα, τρώγοντας λίγη φέτα που και που. «Δεν είμαι καλύτερος από κάποιον άλλο, απλά νιώθω πολύ καλύτερα ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή. Όταν έτρωγα τυρί, ο οργανισμός μου αντιδρούσε, φούσκωνα κ.ο.κ. και το καταλάβαινα αμέσως, με αποτέλεσμα να μην το ευχαριστιέμαι τόσο», λέει. 

Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί και η άποψή του για τη χορτοφαγική κουλτούρα στην Ελλάδα: «Υποκλίνομαι στον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων εδώ. Στο Vegan Life Festival γνώρισα ανθρώπους που είναι χρόνια αυστηρά χορτοφάγοι και ξέρουν το γιατί, αναγνωρίζουν την ηθική πλευρά του ζητήματος. Είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσο περίμενα. Ακόμη κι αν είσαι κρεατοφάγος, μπορείς να φας vegan φαγητό. Είναι πιο υγιεινό και για να το καταλάβεις, πρέπει να το βιώσεις.» Όπως συμπληρώνει και ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος, η αλλαγή του κόσμου είναι ήδη τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν δύο χρόνια υπήρχαν δύο χορτοφαγικά εστιατόρια και σήμερα έχουν αυξηθεί στα δέκα, τα οποία «στέκονται στα πόδια τους»

Ο κόσμος δεν είχε σταματήσει να μπαινοβγαίνει, όση ώρα ήμασταν εκεί.

Ο παραδοσιακός τρόπος αποτύπωσης του menu.

Μπορείτε να απολαύσετε τα φυτικά προϊόντα και στα ξύλινα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο επί της Ερμού.

Με τον κόσμο να μην σταματάει να μπαίνει, να ρωτάει και να αγοράζει, ο Alexandros Potter-που επιδιώκει να γίνει ένα με τους ντόπιους, αλλά σύντομα όλοι θα τον φωνάζουν Άλεξ απ’ ότι φαίνεται- δηλώνει υπέρ του δέοντος ικανοποιημένος. «Είναι πρωτοφανές! Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας, μέσα στον πρώτο μήνα. Ο κόσμος, ντόπιος και ξένος, έρχεται δύο και τρεις φορές μέσα στην ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρουμε κάτι που αρέσει.» Πολλοί είναι αυτοί που λένε «Επιτέλους! Σας περιμέναμε τόσο καιρό» και φαίνεται η χαρά στα πρόσωπά τους.

Είναι ζήτημα ημερών το πότε θα αρχίσει το delivery, το οποίο θα είναι και αυτό οικολογικό -με τις πιθανότητες να γέρνουν προς το μέσο του ποδηλάτου- και θα μπορείτε να τους βρείτε σύντομα και online. Το Vegan Nation μόλις έκανε την υγιεινή και πλήρως χορτοφαγική διατροφή πιο εύκολη, πιο νόστιμη και πιο προσβάσιμη για τους θαμώνες του κέντρου, με προοπτικές να ανοίξει και σε πολλά άλλα σημεία…

Vegan Nation, Ερμού 86, Αθήνα. Τηλ.: 210 322 6226
Ανοιχτά: Καθημερινές και Σάββατο 09.00-22.00, Κυριακή 10.00-18.00
Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου